Spar Budapest Maraton: centire ugyanúgy

A nagyszabású fővárosi verseny idei útvonala megegyezik a tavalyiéval, ráadásul újdonságként minden induló érmet kap, az is, aki akár csak négyszáz métert fut.

Az önkormányzati választások miatt a megszokottnál kicsit korábban, szeptember 28-án és 29-én rendezik az immár 34. Spar Budapest Maratont – jövőre biztosan október 12-én lesz, most a második nap egybeesik a berlini maratonnal. Fővárosunk szépséges épületei csodálatos hátteret teremtenek a futók számára, akik több mint harmincezren vesznek majd részt a nagyszabású eseményen, ami ezzel a létszámmal tíz-tizenkétszer nagyobbnak számít, mint bármelyik más magyarországi futóverseny.

„Félmilliárd futólépés Budapesten” – ez a viadal idei szlogenje, ami nagyon csalogatóan hangzik. Az indulók számát illetően nem várható csúcsdöntés, de az időjárástól nagyon sok függ, a szombati napra például a szülők szakadó esőben nem biztos, hogy szívesen kiviszik a gyermekeiket. Márpedig nagyon fontos, hogy együtt mozogjon a család, ahogy erre a versenyt felvezető, a Fortuna Rendezvényhajón (egy legendás frissítőállomásnál) tartott szerdai sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár – aki három éve lefutotta a maratont – is felhívta a figyelmet. Ezúttal a tervek szerint a családja elindul a 4×2 kilométeres váltóban, ő meg lefutja velük a teljes távot.

„A legtöbb ember hosszútávfutó, csak még nem futott el addig, hogy ez kiderüljön – fogalmazott az államtitkár-asszony. Mint Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója elmondta, a maratoni az utolsó olyan táv, amelyet egy átlagember sportolás céljából bármikor teljesíthet anélkül, hogy megszállottá válna, a világon néhány millió ember le is futja minden évben a több mint 42 kilométert.

A szervezők feje hozzátette, idén nem nyomtatnak műsorfüzetet, ezzel megspórolnak két tonna papírt, lesz viszont helyette telefonos applikáció.

Az elmúlt évtizedekben sosem volt olyan, hogy ugyanazon az útvonalon futhattak volna a versenyzők, tavaly el kellett hagyni a Városligetet a nagyszabású területrendezési projekt miatt. A helyette kitalált, Pázmány Péter sétányt érintő „pálya” viszont nagyon bevált, ennek köszönhetően 2019-ben centire ugyanúgy futhatnak az indulók, mint 2018-ban. Ráadásul mindenki kap érmet, az is, aki csak négyszáz métert fut.

A sajtóeseményen felszólalt Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője, aki emlékeztetett rá, a cég 2008 óta hivatalos névszponzora a budapesti maratonnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyhez kapcsolódóan nem használt mesekönyveket gyűjtenek, és arra is, hogy 1100 új, az egészséges életmódot támogató terméket vezettek be a kínálatukba a közelmúltban. Néhány napja maradt még mindenkinek a felkészülésre, érdemes aktívan tölteni a következő másfél hetet.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.