Spar Budapest Maraton: centire ugyanúgy

A nagyszabású fővárosi verseny idei útvonala megegyezik a tavalyiéval, ráadásul újdonságként minden induló érmet kap, az is, aki akár csak négyszáz métert fut.

Az önkormányzati választások miatt a megszokottnál kicsit korábban, szeptember 28-án és 29-én rendezik az immár 34. Spar Budapest Maratont – jövőre biztosan október 12-én lesz, most a második nap egybeesik a berlini maratonnal. Fővárosunk szépséges épületei csodálatos hátteret teremtenek a futók számára, akik több mint harmincezren vesznek majd részt a nagyszabású eseményen, ami ezzel a létszámmal tíz-tizenkétszer nagyobbnak számít, mint bármelyik más magyarországi futóverseny.

„Félmilliárd futólépés Budapesten” – ez a viadal idei szlogenje, ami nagyon csalogatóan hangzik. Az indulók számát illetően nem várható csúcsdöntés, de az időjárástól nagyon sok függ, a szombati napra például a szülők szakadó esőben nem biztos, hogy szívesen kiviszik a gyermekeiket. Márpedig nagyon fontos, hogy együtt mozogjon a család, ahogy erre a versenyt felvezető, a Fortuna Rendezvényhajón (egy legendás frissítőállomásnál) tartott szerdai sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár – aki három éve lefutotta a maratont – is felhívta a figyelmet. Ezúttal a tervek szerint a családja elindul a 4×2 kilométeres váltóban, ő meg lefutja velük a teljes távot.

„A legtöbb ember hosszútávfutó, csak még nem futott el addig, hogy ez kiderüljön – fogalmazott az államtitkár-asszony. Mint Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója elmondta, a maratoni az utolsó olyan táv, amelyet egy átlagember sportolás céljából bármikor teljesíthet anélkül, hogy megszállottá válna, a világon néhány millió ember le is futja minden évben a több mint 42 kilométert.

A szervezők feje hozzátette, idén nem nyomtatnak műsorfüzetet, ezzel megspórolnak két tonna papírt, lesz viszont helyette telefonos applikáció.

Az elmúlt évtizedekben sosem volt olyan, hogy ugyanazon az útvonalon futhattak volna a versenyzők, tavaly el kellett hagyni a Városligetet a nagyszabású területrendezési projekt miatt. A helyette kitalált, Pázmány Péter sétányt érintő „pálya” viszont nagyon bevált, ennek köszönhetően 2019-ben centire ugyanúgy futhatnak az indulók, mint 2018-ban. Ráadásul mindenki kap érmet, az is, aki csak négyszáz métert fut.

A sajtóeseményen felszólalt Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője, aki emlékeztetett rá, a cég 2008 óta hivatalos névszponzora a budapesti maratonnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyhez kapcsolódóan nem használt mesekönyveket gyűjtenek, és arra is, hogy 1100 új, az egészséges életmódot támogató terméket vezettek be a kínálatukba a közelmúltban. Néhány napja maradt még mindenkinek a felkészülésre, érdemes aktívan tölteni a következő másfél hetet.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.