Számok, sztorik, rekordok

Még el sem rajtolt, de már több összevetésben is rekordot döntött a 33. SPAR Budapest Maraton® – 32 170 nevező teljesít különböző távokat a hétvégén.

Még el sem kezdődött, és nyert: már biztos, hogy sosem látott érdeklődés övezi a 33. SPAR Budapest Maraton®-t, hiszen az előjelentkezés lezárultával megállapíthattuk, 32 170 futó jelezte indulási szándékát. Ez a létszám már most több mint amennyien tavaly indultak (31 920), így az előzetes nevezések alapján bizton állítható, hogy minden idők legnagyobb hazai szabadidősport-eseménye lesz a 33. SPAR Budapest Maraton®. Szombaton a rövidebb távokat rendezik meg, ezekre 18 000 futó, a vasárnapi maratoni távokra és a váltókra pedig 14 170 sportolni vágyó adta le a nevezését.

Fontos újdonság, hogy az idén minden induló egyedi érmet kap, a szervezők ezzel is hangsúlyozni akarják, hogy mindenki győztes, aki teljesíti a távot, fusson a 2.3 kilométeres maratonkán vagy a maratoni távon vagy a szívbetegek 500 méteres sétáján.

A nevezések az ország 1062 településéről érkeztek, a 32 170 nevező pedig akkor létszám, mintha Ózd vagy Szekszárd teljes lakossága döntött volna a futás mellett. A 42 kilométeres maratoni távra 6750 futó nevezett, hetven százalékuk férfi. Közülük 1740-en életükben először futják le a maratonit. Hogy a 33. SPAR Budapest Maraton® mennyire megmozgatja az embereket, azt jól mutatja, hogy kétezer csapat áll rajthoz több mint hétezer csapattaggal.

A maratoni táv legidősebb indulója a 80 éves budapesti Richter Ferenc, a nők között pedig a belga Claudia Farnaud (69) a rekorder. Különlegesség, hogy Ladányi Róbert és Lengyel László Ottó egyaránt 28-szor teljesítette eddig a maratoni távot. Ne feledkezzünk meg a külföldiekről: 96 országból neveztek, s mert eddig 81 volt a rekord, ebben a mutatóban is csúcsot dönt 33. SPAR Budapest Maraton®.

S hogy mivel várják a futókat? 12 frissítő és 35 zenei állomást alakítanak ki, összesen 7000 liter izotóniás italt és 60 ezer liter vizet osztanak ki, továbbá 300 kiló szőlőcukor és mintegy 33 ezer darab banán ad erőt a futóknak.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.