Tájfutópálya létesült a Turul-szobornál

Két, turisták által kedvelt célpontra telepített tájfutópályát a a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség: a Tatabánya feletti Turul-szobor környékét, és a Dunakanyarban fekvő Zebegényt fedezhetik fel a sportág iránt érdeklődők.

Mindkét új tájfutópályát kettős céllal hozta létre a szövetség: egyrészt a hobbifutók és a családok is kipróbálhatják ezeken a tájfutást, másrészt viszont játékos formában lehet így felfedezni a népszerű turistacélpontokat. A térképen lila körrel jelölt ellenőrzőpontok találhatók, ahol a valóságban QR-kódos táblák vannak elhelyezve.

A térképet kinyomtatva, papír alapon is lehet használni, valamint a MOBO-applikációval okostelefonon keresztül is le lehet tölteni.

Utóbbival a QR-kódokat is be lehet olvasni, így regisztrálva a pontérintést az ellenőrzőpontokon. A rajtban ezen felül tájékoztató tábla segíti a kezdő tájfutóknak a térkép értelmezését.

A tatabányai pályán két útvonalat jelöltek ki, a rövidebb kör (3 km) összesen hat ellenőrzőpontot érint, és végig ösvényeken halad, ez akár kisgyermekes családoknak is ideális túra. A hosszabb kör (5 km) teljesítéséhez is főként ösvényeken kell haladni, ám néhány ellenőrzőpont megtalálásához le kell térni a turistautakról. Ez a kör azoknak ajánlott, akik egy könnyebb, de már kihívást jelentő pályán próbálnák ki a tájfutást, és közben gyönyörködnének a kilátásban is.

Mindkét kör a Turul-szobortól indul, és egyaránt érintik a Ranzinger Vince-kilátót, ahonnét csodálatos panoráma nyílik a Dunántúlra és a tatai várra is. A kilátás a zebegényi pályáról is gyönyörű, hiszen innét a Dunakanyar látványát lehet csodálni. A rajt a település központjában található, az ellenőrzőpontok pedig a településen belül, illetve a környező hegyoldalakon találhatóak.

Valamennyi ellenőrzőpont ösvényen vagy úton keresztül megközelíthető, így az erdőben futástól ódzkodók számára is remek élményt kínál a pálya.

Az ajánlott útvonalon futva 7.5 km hosszúságú, ám ezen tetszés szerint lehet rövidíteni, a Kós Károly-kilátót azonban így is érdemes útba ejteni, és tartani egy kis pihenőt ott futás közben!

„Noha az összes pont felkeresése nem kis fizikai kihívást jelent, főleg a két magas domb megmászása miatt, tájékozódási szempontból könnyen teljesíthető, a tájfutás szabadidős arcát mutatja be – mondta a zebegényi pályáról Kovács Balázs, a Magyar Tájékozódásifutó-szövetség alelnöke. – A pontok olyan helyekre kerültek, ahová amúgy is érdemes kirándulóként ellátogatni, példásul a Kós Károly-kilátó környékére vagy a Dőry kastély környezetébe. A község központjában elhelyezett tájékoztató tábláról minden fontos információt megtudhatnak a látogatók, és két hasonló tábla fogadja őket a Duna-parton is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.