BOGI BLOGJA Téli futás: szőrök, szagok, sörök

Hogyan kell a zsúfolt buszon helyet találni magunknak? Bogi a kérdést a budapesti tömegközlekedésben harcedzett futó magabiztosságával válaszolja meg: egy tempós edzés csodákra képes!

Kismillió cikk jelenik meg a téli futás örömeiről – és ez mai „adásunkban” sem lesz másképp. Nem mintha olyan felemelő lenne sötétben, hidegben futkosni (ennél már csak a világosban, melegben történő futás a rosszabb), de ez olyan, mint az eső. Attól még, hogy utáljuk, nem áll el, mint ahogyan a decemberi hideg sem múlik el, így próbáltam összehalászni a téli futás előnyeit, főleg a praktikus szempontokat előtérbe helyezve.

HIDEG VAN…

Ez tök jó! A nyári kánikulában egy szint után már nem tud jobban levetkőzni az ember, de télen mindig akad egy réteg cucc, amit fel-, illetve levehetünk. Amúgy sem kell túlmisztifikálni a dolgot, mert a bölcsek azt mondják, úgy érdemes kimenni, hogy kicsit fázunk, ami igaz is, mert utána átmelegszünk fajintosan, felesleges tollkabátot és két réteg cicanadrágot felhúzni.

Már ha épp nem kell kihívni a mentőt egy épp előtted a jégen összeeső emberhez, aztán állhatsz fél órát, és a kiérkező dokival közlöd két fogvacogás között, ha van még szabad hely, esetleg te is beülnél hipotermiagyanúval.

Mint ahogy ez megesett velem szerdán.

ÁPOL ÉS ELTAKAR

Növeszthetsz a hidegre való tekintettel akármekkora lábszőrt és hónaljkutyát, nem látja senki, nem úgy, mint nyáron, amikor állsz a piros lámpa előtt, és azt stírölöd, hogy a melletted álló húsz német turista vajon felfigyelt-e két hete epilálatlan lábszáradra, és éppen sutyiképeket posztolnak róla az Anspruchslose Menschen csoportba.

S ha netán észre is veszik, van egy indok, hogy hát aztán, kell még egy pluszszőrmeréteg; csak az ember olyan bolond az egész élővilágban, hogy logikusan a télre „szakosodott” dús bundáját lekapja (na látod, anyukám, te sem vacognál itt mellettem, ha a természetre hallgatnál!).

Aztán este buli van, természetesen te is lekapod a gyapjat, de az már egy másik sztori.

MINT AKI ZUHANY ALÓL PATTANT KI

Akadnak persze szélsőségesen izzadó embertársaink, akik full indokolatlanul képesek a szibériai időjárás közepette is „olvadni”, mint a bányaló, de ha összehasonlítod a nyári és téli rucid szagmintáját futás után, ég és föld a különbség. Előbbi esetben már a futás során megcsap saját, penetráns izzadságszagod, nem kímélve ezzel a gyanútlan civileket, de legalább lesz üres hely a buszon – sőt az is megtörténhet, hogy lesz egy teljesen üres busz. Majd az egész mehet egyszeri használat után a mosógépbe háromórás, kilencvenfokos progira, biztos, ami biztos.

Télen megengedhető az a luxus, hogy egy gatyát vagy pulcsit, főleg, ha nem hajtottad szét magad, akár kétszer is viselhetsz, ezzel tetemes mennyiségű mosószert és pénzt megspórolva.

Figyeled, már spóroltál a kozmetikuson meg a mosáson, jövőre meglesz a Lamborghini.

KEVESEBB KÖZELHARC

Boglárka tudja, mi a jó a téli futásban Fotó: Földi Imre

Már ahol! Mert a frekventált helyeken csúcsforgalomban ugyanúgy ökölharcot kell vívni olykor a gyalogosokkal a járdáért, de bármily zavaró is felfutni Gellértre sötétben a lefagyott úton, a sörnyitónál jóval kevesebb koreait kell átugrálni, illetve a kocsmák előtt is alig van valaki, mert bent vannak. Nem mondom, hogy nincsenek irigylésre méltó helyzetben.

BOR

Lehet sör is, de a téli, alattomos, futás utáni elhajlás legstílusosabb módja mégis csak a forralt bor. Rettentő alattomos cucc, vigyázni kell vele, mert itatja magát, és hirtelen beüt.

Szóval, ha utána épp készülsz rapportra a főnökhöz, semmiképp se a tízliteres fazekat vedd elő, hanem a legkisebbet, hogy az egyszemélyes igényedet kielégítsd vele.

Ami lehet, alapjáraton a tízliteres lenne, de szalonképes állapotunkat megőrizve maradjunk a kisebbnél. S hiába találjuk ki azt a kifogást, hogy azért kell a nagy adag, mert viszek belőle a mutternak meg a kollégáknak, felesleges – mire oda eljutnál, már nem marad belőle semmi.

Tudom, leteszteltem.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.