Temesvári körözés: hajrá, magyarok!

A huszonnégy órás hosszútávfutó Európa-bajnokságra készül a Bárdos Barnabás vezette magyar válogatott. Hat férfi és négy női versenyző áll rajthoz a hétvégén Temesváron, köztük a Lőrincz Olivér által edzett klasszis, Maráz Zsuzsa.

Van egy fantasztikus csapat! A magyar hosszútávfutó-válogatott tagjai – négy hölgy és hat férfiú – május 26-án és 27-én Temesváron kezdenek olyan erőpróbába, amelyre csak kevesen képesek: huszonnégy órán keresztül futnak, hogy lehetőleg minél nagyobb távolságo(ka)t megtéve szerezzenek előkelő helyezést a szakág Európa-bajnokságán.

A lényeget elárultuk, azonban ennyivel mégsem lehet elintézni a történetet, amelynek részleteiről a magyar hosszútávfutó-válogatott csapatkapitánya, Bárdos Barnabás beszélt a csupasport.hu-nak.

„Az ultratávú versenyek esetében egyvalamit nem érdemes, sőt nem is lehet megtenni: jósolni az eredményeket illetően. De… Azt azért el kell mondanom, hogy fantasztikus teljesítményre képes magyar csapat állt össze az idei Európa-bajnokságra. A nőknél Makai Viktória, Maráz Zsuzsanna, Kisháziné Zombory Erika és Vágó Boglárka kiváló képességű ultrafutó, de ami a hölgyek esetében mindennél többet nyom a latban, hogy rendkívüli akarattal megáldott versenyzők.

Eredménykényszer nincs rajtuk, önmaguk hite, önbizalma, felkészültsége lesz a legtökéletesebb muníció a nem kis kihívást jelentő huszonnégy órás futásuk során.

A férfiaknál hasonló a helyzet: Mihalik Norbert, Rudolf Tamás, Csécsei Zoltán, Halama Levente, Büki Tivadar és Bene Ármin ragyogó képességű versenyző. Esetükben a névsorrend sem véletlen, ugyanis a hosszútávú futásban kategóriák vannak, azok, akik huszonnégy óra alatt képesek több, mint kétszáznegyven kilométert teljesíteni, a legmagasabb minősítésű A-besorolást kapják. Márpedig férficsapatunk első négy futója ebbe a kategóriába tartozik.

Ezen szempont alapján pedig az Európa-bajnokságon szereplő nemzetek közül a francia, a német, a lengyel és a magyar csapat képviseli a legmagasabb szintet.

A mieink a világbajnoki negyedik helyezésük minden tapasztalatával felvértezve vághatnak neki a versenynek, a csapat rutinja, ereje adhat plusz erőt a huszonnégy órán át tartó futáshoz.”

Az Eb-n egyéni és csapatdicsőségért lehet majd küzdeni, ez utóbbi értékelése a nemzetek három-három legjobb futójának eredménye alapján áll össze. Temesváron egy kilométer hosszú pályán „köröznek” majd a futók, s ahhoz, hogy valaki a huszonnégy óra során kétszázhatvan vagy annál is több kilométert teljesítsen, átlagban hatpercesnél jobb ezer métert kell produkáljon. Az egynapnyi futás során csupán percekre lehet megállni, szerelést igazítani, frissíteni, tehát az erőpróba már-már emberfeletti.

Lõrincz Olivér (Fotó: Földi Imre)

A magyar válogatottból négy ultratávfutó a nemzetközileg rendkívül elismert edző, Lőrincz Olivér tanítványa: Maráz Zsuzsanna (borítóképünkön), Kisháziné Zombory Erika, Vágó Boglárka és Rudolf Tamás.

„Az ilyen hosszú versenyek esetében valóban lehetetlen tippelni, előfordulhat az is, hogy minden az utolsó négy órában dől el – érzékeltette a verseny kiszámíthatatlanságát Lőrincz Olivér. – Akik az Európa-bajnokságra kijutnak, hosszú távon képesek jó tempóban futni. A mezőnyben vannak kivételes képességű versenyzők, közülük is említést érdemel a lengyelek női kiválósága, Patricija Bereznowska, aki a belfasti huszonnégy órás világbajnokságon néhány méter híján kétszázhatvan kilométert teljesített, az idei athéni negyvennyolc óráson pedig négyszázegy kilométert futott le, ráadásul ő képes arra a nem mindennapi bravúrra, hogy a táv második felében rágyorsítson.

Persze nekünk, magyaroknak is lesz meglepetésünk, jól kidolgozott taktikánk a versenyre, de még egyszer mondom, ilyen távon előre látni időeredményt, vagy mondjuk versenyzői közérzetet, lehetetlenség.

A temesvári egy kilométeres kör lapos, gyors pálya, amelyet a város egy változatosabb pontján jelöltek ki, de mégsem könnyű terep, ugyanis lesz aszfaltos és térköves szakasza is. Ez utóbbi keményebb felület, azaz egy-egy lépésnél nagyobbat is üt majd. A lényeg, hogy figyelni kell minden részletre már a verseny kezdetétől, mert a bölcs futás a végén kamatozhat majd.”

Aki szeretné a magyar versenyzők nagy futását és eredményeit nyomon követni, a magyar Eb-csapat Facebook-oldalán tájékozódhat, de természetesen a csupasport.hu oldalunkon is részletesen beszámolunk a kontinensversenyről.

Borítókép: Maráz Zsuzsanna (Fotó: Koncz György)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.