A halálfélelem sem rettentette el

Az amerikai Emily Harrington tavaly ugyanott majdnem meghalt, az idén viszont a világon negyedik nőként mászta meg a legendás, 914 méter magas El Capitan gránit sziklafalát.

 

Futókönyv mellé futóöv!
Olvasóink közül már nagyon sokan találkoztak Futóarcok című könyvünkkel. Karácsonyi ajándéknak is jó választás lehet a több mint harminc remek magyar szabadidős futót bemutató kemény fedeles kötet, amelyet most a bolti árhoz képest 30 százalékos kedvezménnyel lehet megrendelni, ráadásul minden könyvhöz egy világító futóövet is ajándékba adunk.

Az ötszörös amerikai sportmászóbajnok Emily Harrington egy évvel ezelőtt akár meg is halhatott volna, miután megcsúszott a Yosemite Nemzeti Parkban található El Capitan gránit sziklafalának megmászása közben, ám végül két óra után sikerült őt megmenteni.

Ám ez sem szegte kedvét, idén ismét nekivágott, és a világon első nőként mászta meg egy nap alatt, kötél nélkül, a legnehezebb utat választva a 914 méter magas sziklafalat. Egészen pontosan 21 óra, 13 perc és 51 másodperc kellett neki ahhoz, hogy feljusson.

A mostani csúcshódítása sem volt zökkenőmentes. Egy kisebb csúszás után mély vágást szenvedett a szeme fölött, és – mint később bevallotta – komolyan megfordult a fejében, hogy a testi épségét szem előtt tartva inkább visszafordul.

Végül nem tette, és ezáltal magának is bebizonyította, hogy képes megcsinálni azt, amiről korábban ő sem hitte el, hogy lehetséges.

„Amikor először megfogalmaztam magamban, hogy szeretném egy nap alatt megmászni az El Capitant, nem hittem benne, hogy ez valóban sikerülhet – írta az Instagramján. – Nem tűnt reális célnak. Nem voltam hozzá elég képzett, elég fitt, és túl kockázatosnak tűnt. De éppen ezért választottam ezt a célt. Mert a lehetetlennek tűnő helyzetek arra ösztönöznek minket, hogy még jobbá váljunk, és megtudjuk, valójában mire vagyunk képesek.”

Idén novemberben sikerrel járt, és a végén elsírta magát. Bár néhány helyen azt írták, hogy a világon első nőként mászta meg mászókötél nélkül egy nap alatt az El Capitant, ez nem teljesen fedi a valóságot.

Valóban ő az első nő, aki a legnehezebb utat választva ért fel a csúcsra, de előtte már hárman felértek egy nap alatt, elsőként Lynn Hill 1992-ben, akinek 24 óra kellett a csúcshódításhoz.

„Bár nem ő az első, de így is elképesztő amit véghez vitt” – idézte a CNN Ken Yagert, a Yosemite Hegymászó Egyesület Múzeumának elnökét.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.