A Laila Peak nem adta meg magát

Háromtagú expedíció próbált feljutni a 6096 méter magas csúcsra, amelyen magyar mászó még sosem állt, sőt a hegyen sem járt, de az időjárás visszafordulásra kényszerítette valamennyiüket.

Hazaérkezett a háromtagú magyar expedíciós csapat, amely július elején indult el a 6096 méter magas Laila Peakre. A Karakorum hegyvonulat nyolcezreseinek „közelében” található hegy csúcsán még nem járt magyar mászó, s ezen szeretett volna változtatni Győrffy Ákos, Lengyel Ferenc és Weiler Virág. A terv végül nem valósult meg, de a résztvevők korántsem csalódottak.

„Mivel korábban sosem járt magyar mászó ezen a hegyen, szinte alig volt információnk a helyszínről, de remélhetőleg a most szerzett tapasztalatok később felhasználhatók lesznek – kezdte Lengyel Ferenc, aki 2019-ben a 8163 méter magas Manaszlu megmászásával próbálkozott. – A Laila Peak vad és technikás hegy, talán sokan megharagszanak rám, de nagyobb kihívás megmászni, mint néhány nyolcezrest. A meredeksége negyven-ötven fokos, néhol 60-70 százalékos betétekkel, illetve havas és jeges szakaszokkal. Az időjárás nem kedvezett a mászásnak, mivel tizenhét napot vesztegeltünk az alaptáborban, aztán le kellett vonulnunk a hegyről. Mindössze négy napsütéses napunk volt, a többi csapadékos. Kétszer próbálkoztunk a csúcsmászással, elsőre ötezer-kétszáz méterig jutottunk, de nem adtuk fel, ott aludtunk, mellettünk négy-öt méterre a több száz méteres szakadék. Némi alvás után éjfélkor indultunk, de úgy száz méterrel feljebb az éjszaka ellenére a hó minősége és a nem megfelelő körülmények biztosíthatatlanná tették a további mászást.”

Lengyel Ferenc korábban az Alpok nyolcvankét négyezrese közül valamennyit megmászta már, a koronavírus-járvány azonban neki is megszüntette az expedíciókat, amelyek pótlásaként siklóernyőzésre váltott. Egyébiránt a korábbi idegenlégiós tagja a Kalifa Alpin Csapatnak, amely biztosította neki a repülőjegyet Pakisztánba és vissza.

Fotók: Lengyel Ferenc

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.