A Makalura mennek, az Everestre készülnek

Április elején indul a Himalájába Klein Dávid és Suhajda Szilárd, céljuk a 8463 méter magas Makalu, amellyel már a jövő évi Everest-mászásra készülnek.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd tavaly nagyon sikeres expedíciót vezetett a 8611 méter magas K2-re Pakisztánban, amelynek végén Suhajda első magyarként, pótlólagos oxigén használata nélkül érte el a legtechnikásabbnak és legnehezebbnek tartott nyolcezres legmagasabb pontját.

A hegyről való levonulás után szinte azonnal elhatározták, hogy a következő nagy cél a 8850 méteres Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli megmászása lesz, de azt is kikötötték, hogy nem rögtön 2020-ban vágnak neki, hanem egy év múlva, 2021-ben, hogy alaposan fel tudjanak készülni a feladatra.

Erre az évre így olyan nyolcezrest kerestek, amely magas és technikás, nehéz megmászni, és remek „kvalifikációs állomás” lehet a világ legmagasabb hegye előtt. Az Eseményhorizont mászó kettőse annyira komolyan veszi a feladatot, hogy felkérte a nagy magasságban is tapasztalt Ács Zoltánt, hogy legyen az alaptábori vezető és összekötő.

Dávid és Szilárd az eddigieknél is erősebb edzéstervvel készül a Makalu megmászására, amely a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsa, és amelynek tetején eddig egyetlen magyar állt: Erőss Zsolt 2008-ban, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat szervezésében.

A hatalmas tömbből álló, négyoldalú piramist formázó hegyet a nehezebb nyolcezresek közé sorolják, amely hírhedt meredek lejtőiről és éles gerinceiről, ráadásul a csúcs előtti utolsó szakasz is kimondottan technikás mászást igényel.

A magyar expedíció várhatóan április 7-én indul Budapestről, 20-án éri el az 5600 méter magasan fekvő alaptábort, és május végéig építi ki a négy táborból álló magashegyi láncot. Ács Zoltán az utolsó három hétre csatlakozik hozzájuk, hogy összehangolják az együttműködést a hegyen.

A csúcsmászásra május végén-június elején kerülhet sor.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.