Csoda, hogy él, és most visszavonul

Nem mászik meg több nyolcezrest a baszk Juanito Oiarzabal, aki az elmúlt húsz évben nyújtott teljesítményével végleg beírta magát a sportág történelemkönyvébe.

Nincs több nyolcezres.

A baszk hegymászólegenda, Juanito Oiarzabal a héten bejelentette, hogy többé egyik nyolcezer méter feletti hegyet sem mássza meg. A most hatvannégy éves alpinista azzal írta be magát a sportág történetébe, hogy 1999-ben a világon hatodikként mind a tizennégy nyolcezresre feljutott, és a világon harmadikként oxigénpalack nélkül teljesítette mindezt.

És persze arról se feledkezzünk el, hogy a világon elsőként jutott fel kétszer a három legmagasabb csúcsra (Mount Everest, K2, Kancsendzönga), és összesen huszonhat alkalommal jutott fel valamelyik nyolcezresre. Ebben a tekintetben csak az őt néggyel megelőző Phurba Tashi jár előtte.

Noha tavaly még azt tervezte, nekivág még egyszer a Dhaulagirinek (8167 m), a Nanga Parbatnak (8126), a Sisapangmának (8027) és a Broad Peaknek (8051), romló egészségi és fizikai állapota miatt végül kénytelen volt lemondani erről.

Ha sikerült volna, elmondhatta volna magáról, hogy mind a tizennégy nyolcezrest kétszer mászta meg, de természetesen így sincs miért szégyenkeznie.

Egy tavalyi interjúban úgy fogalmazott, a statisztikák szerint normális esetben már rég halottnak kellene lennie, és ebben alighanem van igazság.

A mászás mellett hét könyvet írt, igaz, a legutóbbit meglehetősen régen, 2006-ban. A jövőben azonban több ideje lesz arra is, hogy összefoglalja hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető sportpályafutását. Unatkozni viszont a jövőben sem fog.

Az As júliusban megjelent cikke arról ír, hogy Oiarzabal rendszeresen jár edzőterembe, mászik az otthonához közeli hegyekben, kerékpározik, összejár zenélni a barátaival, és még arra is jut ideje, hogy túrákat szervezzen Európában.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.