Egy hét maradt az Everesten

Miként az alaptáborban a megfelelő időjárási körülményre váró valamennyi hegymászó, Varga Csaba és Neszmélyi Emil is napok óta vesztegel, s próbálja szinten tartani az akklimatizációját.

A csaknem négyes erősségű Tauktae-ciklon az elmúlt néhány napban elérte India nyugati partvidékét, majd a Himalája felé fordult, így napok óta viharos szél és havazás jellemzi az időjárást a Mount Everest alaptáborában. Ennek következtében egyetlen kereskedelmi expedíció, illetve szóló hegymászó sem próbálkozott meg feljutni a 8848 méter magas csúcsra, pedig a határidő egyre inkább szorítja a résztvevőket – a föld legmagasabb hegyén ugyanis rendre május végén kínálkozik lehetőség a csúcsmászásra. Tétlenségre van ítélve a térségben tartózkodó két magyar sportember, Varga Csaba és Neszmélyi Emil is.

Április elején két hegymászónk külön expedícióban indult útnak, hogy a Mount Everest déli oldaláról felmásszon a föld legmagasabb pontjára. A két sportembert más-más szempontok vezérlik. Neszmélyi Emil 2016-ban az északi oldalról már megmászta a hegyet, és ha ezúttal is sikerrel jár, az első magyar lesz, aki mindkét oldalról feljut a csúcsra. A nagyváradi Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója szintén a déli oldalról próbál feljutni, de teherhordók segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül, s az Everest lenne az ötödik nyolcezer méter feletti csúcs, amelyre feljut.

Varga Csaba április végén az első, majd május közepén két nap pihenővel a második és a harmadik akklimatizációs körét is teljesítette a hegyen, utóbbi esetben nyolcezer méterig jutott.

 

Közel a Csomolungma csúcsához. Fotó: Kalifa

 

„Úgy döntöttem, felmegyek a Déli-nyereghez, mielőtt megérkezne a viharos idő – nyilatkozta néhány nappal korábban a Kalifa Alpin Csapat tagja , éppen ezért csak két nap pihenő fért bele, és feszített tempóban másztam. Elértem a hatezer-négyszáz méteren kiépített kettes tábort, majd éjszakai indulással kimásztam a Lhoce-falat, felértem a Déli-nyeregbe, ezután vissza is tértem a kettes táborba, ahol még egy éjszakát eltöltöttem.”

Időközben a viharos időjárás is megérkezett, de a többnapos veszteglést megunva a nagyváradi mászó szombaton elindult az Everest közvetlen szomszédságában lévő Pumorira, amelyen hatezer méterig meg sem állt. Pünkösdvasárnap pedig ugyanazzal a lendülettel az Everest kettes táborába (6400 méter) mászott fel, s ott töltötte az éjszakát.

„Varga Csaba sokáig nem viseli el a tétlenséget, de szükséges is, hogy mozgásban maradjon, és ezekkel a körökkel fenntartsa az akklimatizációját meg természetesen a lelkesedését” – mondta Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

A civilben ügyvédként dolgozó Neszmélyi Emil is vesztegel, akklimatizációs körét korábban már teljesítette, de mint ismert, asztmás betegsége miatt bizonyos magasság felett mindenképpen igénybe veszi a pótlólagos oxigén használatát. Egyébként hegyi vezető segítségével mászik, s időközben néhány társával együtt jégfalat mászott 5630 méteren, hogy fenntartsa edzettségi állapotát.

Az előrejelzések szerint a következő néhány napban lehet esély a csúcstámadásra, de mindössze ez a hét maradt, mert május 31-én a gleccserdoktorok elbontják a rögzített létrákat és köteleket, amelyek segítségével biztonságosabban lehet átkelni a Khumbu-jégesésen.

Mindkét mászó útját továbbra is igyekszünk figyelemmel követni honlapunkon.

Címlapfotó: Kalifa

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.