Esélyt sem kapott a Dhaulagirin

Varga Csaba néhány napon belül másodszor is megpróbálkozott a Föld hetedik legmagasabb hegyének meghódításával, de a napok óta tomboló hóviharban kénytelen volt meghátrálni.

A viharos időjárás miatt Varga Csaba visszafordult a Dhaulagirin, leereszkedett a 6526 méteren lévő kettes táborba, ahol több külföldi mászótársával meghozták döntésüket… Időközben már az alaptábort is elérték.

„Senki sem indult tovább az erős szél és a folyamatos hóesés miatt – mondta a nagyváradi hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja a támogató honlapján. – Eredetileg nyolcan indultunk volna, de csak Ali Sadpara és én álltunk készen. Végül azonban mindenki a levonulás mellett döntött, ilyen időben egyedül életveszélyes lenne felmenni. Nagyon sajnálom.”

Varga Csaba szeptember elején indult Nepálba, hogy meghódítsa a 8167 méter magas Dhaulagirit. Júliusban – kizárólag pótlólagos oxigén, illetve magashegyi teherhordók segítsége nélkül – sikeresen felért a 8080 méteres Hidden Peakre (Gasherbrum I), amely a Gasherbrum II (2013), a Broad Peak (2014) és a Manaszlu (2017) után a negyedik nyolcezres hegye volt, de elmondása szerint maradt benne erőtartalék, hogy még ebben a mászószezonban újabb expedícióra induljon. A Dhaulagiri a Föld hetedik legmagasabb hegye, s a nehezen mászható nyolcezresek közé tartozik, magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült feljutnia rá, még 2006-ban.

Az erdélyi sportember szeptember végén már el is kezdte a csúcstámadást, de az éjszaka lehullott hó mennyisége megakadályozta a sikeres kísérletben.

„Rengeteg a hó a hegyen, ezért a nyomtaposás különösen megterhelő az idén – mondta a nagyváradi hegymászó, akinek a fokozott lavinaveszéllyel is számolnia kellett. – Néhány hónappal korábban hóviharban jutottam fel a Hidden Peak csúcsára, de úgy tűnik, a Dhaulagirin sem lesznek kedvező körülmények. Mindent beterített a friss hó, ennek következtében egy óra alatt alig harminc métert haladtam, s úgy döntöttem, inkább visszaereszkedem, és akklimatizációs körként tekintek erre a próbálkozásra – így lehet még esélyem egy újabb csúcstámadásra, erőtartalékaim is maradtak.”

Négy nap várakozást követően, október 8-án mászótársaival újra elindult az alaptáborból, de a hóvihar már az egyes tábor előtt lecsapott.

A folyamatos havazás következtében a néhány nappal korábbi csúcstámadás során kitaposott nyomvonal teljesen eltűnt, de a nehézségek ellenére október 10-én, csütörtökön felért a 7254 méteren felállított hármas táborba. Néhány óra pihenést követően pedig csütörtök éjjel-péntek hajnalban a második csúcstámadását is elkezdte, de ahogy fogalmazott, esélyt sem kapott a Dhaulagiritől a sikeres mászásra.

Forrás: Kalifa

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan ússzuk meg az óriásbukást?
Új kihívásunk: itt a Nagy hőségfutás!
Contador rekordja az Everest-kihívásban
Pilisi minitúra forrástól vízesésig
Tanácsok önbizalommal teli sporttársaknak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.