Lengyel Ferenc visszafordult a Manaszlun

Elhatalmasodó lágyéktáji fájdalma miatt a korábbi idegenlégiós mindössze 7100 méter magasságig jutott a Föld nyolcadik legmagasabb hegyén, majd kénytelen volt befejezni az expedíciót.

Leért az alaptáborba Lengyel Ferenc, miután visszafordult 7100 méter magasságból, megszakítva a csúcstámadást. A korábbi idegenlégiós, hegymászó a Kalifa Alpin Csapat tagjaként szeptember elején indult a Himalájába, hogy élete első nyolcezres hegyét, a 8163 méter magas Manaszlut meghódítsa.

Már az 5800 méter magasan megépített egyes tábor elérésekor jelezte, nagyon lassan halad, és lágyéktáji fájdalomra panaszkodott, de a folytatás mellett döntött, s elérte a 6350 méteren felállított kettes tábort. Szeptember 26-án, csütörtök hajnalban próbálta megindítani a a csúcstámadást, de 7100 méternél feladta a küzdelmet, visszaereszkedett 6800 méterig, a hármas táborig, s mivel fájdalmai erősödtek, végérvényesen visszafordult.

Amint Lengyel Ferenc állapota lehetővé teszi, visszaindul Magyarországra, mivel az időjárási előrejelzések szerint csak az elmúlt két napban lehetett volna esélye feljutni a Manaszlu csúcsára. Miután Lengyel Ferenc második magyarként megmászta az Alpok 82 négyezres csúcsát, illetve július 19-én másodszor is meghódította a 7134 méter magas Lenin-csúcsot (Ibn Szína-csúcs), biztosak lehetünk benne, hogy mihamarabb visszatér valamelyik nyolcezres hegyhez.

Forrás: Kalifa

Fotó: MTI/Mónus Márton

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.