Púdzsa-szertartás a Szellemhegyen

Célkeresztben a világ hetedik és nyolcadik legmagasabb csúcsa: Lengyel Ferenc már a Manaszlu körülményeit szokja, Varga Csaba pedig megérkezett a Dhaulagiri alaptáborába.

A Kalifa Alpin Csapat két hegymászója is 8000-es expedícióra vállalkozott az őszi szezonban. Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu (szanszkrit nevén „Szellemhegy”) alaptáborában volt, és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagirire, írja hírlevelében a Kalifa Alpin Csapat.

Lengyel Ferenc pakol sátrában a Manaszlu alaptáborában – fotó: MTI/Mónus Márton

Lengyel Ferenc alig egy nap pihenőt engedélyezett magának, és a nyolcezres expedíciókon tradicionális púdzsaszertartást követően elindult az 5800 méteres magasságban kiépített 1-es tábor felé, amit szeptember 15-én el is ért. A púdzsaszertartás során egy helyi láma a hegy hozzájárulását kérte, hogy felengedje a mászókat és sikeresek legyenek az expedíciók.

Varga Csabának a Dhaulagiri lenne az ötödik nyolcezrese – fotó: Kalifa

A Kalifa Alpin Csapat hegymászóinak célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül hódítsák meg a Föld hetedik és nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát.

Ha sikerrel jár, a Manaszlu lesz Lengyel Ferenc első nyolcezrese, a Dhaulagiri megmászásával pedig Varga Csaba lehet Erőss Zsolt után a legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó, öt nyolcezressel a háta mögött.

Erőss Zsolt tíz nyolcezres csúcsára jutott fel 2013-as, a Kancsendzöngán bekövetkezett haláláig – az egykori idegenlégiós, Lengyel Ferenc több alkalommal is mászott vele.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.