Sokszor túl veszélyes a Kilimandzsáró

Afrika legmagasabb hegycsúcsa nem kizárólag a profi mászókat vonzza. Különböző ügyek érdekében sportolók, színészek, előadóművészek is szerettek volna feljutni 5895 méter magasba, többek között Abramovicsnak sem sikerült.

Jessica Biel

Justin Timberlake felesége több színésznő társával, illetve az etiópiai születésű amerikai énekesnővel, Kennával jótékony céltól vezetve indult útnak. A színésznőt sokkolta, amikor megtudta, hogy a Földön egymilliárd ember nem jut ivóvízhez, ezért expedíciójukkal a tiszta víz fontosságára hívták fel a figyelmet.

A kilencszeres wimbledoni bajnoknő nem birkózott meg a hegyi betegséggel
Forrás: Philippe Millereau

Martina Navratilova

Az egyesben kilencszeres wimbledoni győztes teniszező 2010-ben egy 27 tagú csapattal indult el a Kilimandzsáróra, de nem jutott fel a csúcsra. Gyomorfertőzést kapott, hegyi betegséggel küzdött, majd kórházba szállították. Egyéni ambíciói mellett azért vágott neki a túrának, hogy pénzt gyűjtsön egy jótékonysági szervezet számára.

Robbie Savage

A walesi labdarúgó 2013-ban próbálkozott, de bármennyire is edzett volt, rajta is kifogott a hegyi betegség. A második napon 2700 méteren rosszul lett, iszonyú fejfájás gyötörte, és veszélyesen alacsony szintre esett vérében az oxigénszint – kórházba szállították.

 

 

Cheryl

A brit énekesnő, Ashley Cole labdarúgó exfelesége tagja volt egy sikeres expedíciónak. Nyolc másik hírességgel, köztük Gary Barlow énekessel, 2009-ben nyolc nap alatt ért fel a csúcsra. Az énekesnő úgy nyilatkozott, élete egyik legnagyobb élménye, valamint legnagyobb szellemi és fizikai kihívása volt.

A Chelsea tulajdonosa légzési nehézségek miatt fordult vissza.
Forrás: AFP/Ben Stansall

Roman Abramovics

Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea tulajdonosát is legyőzte a hegy. Az orosz üzletember 2009-ben nehéz útvonalat választva próbált meg feljutni 5895 méterre, ám légzési problémák miatt feladta. Annyira hálás volt afrikai segítőinek, hogy meghívta őket Londonba a Chelsea egyik mérkőzésére – a vízumot megtagadták a tanzániai állampolgároktól, ezért az újabb találkozás elmaradt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.