Pom Pom meséje? Nem! Ezek halak

Cifra kölönte, kurta baing, vaskos csabak és társaik. Messze még az igazi horgászidény, de a holtidőben nem árt „végigzongorázni” a hazánkban élő halfajokat. Kiderül, mit nem érdemes kifogni, s melyek a védett halaink.

A horgász kinéz az ablakon, és mindenhez van kedve, csak éppen nem a tóparton üldögélni. A bokáig érő hó, a fagyos időjárás a legtöbb sportembert elriasztja kedvenc hobbijától, ám ilyenkor legalább jut idő egy kis ismétlésre, lexikális tudásunk gyarapítására.

Ezúttal a hazánkban élő összes(!) halfajt vettük górcső alá, külön kiemelve, melyek a védett halaink, melyeket ne tegyünk bele még véletlenül se a szákunkba.

Ha mégis így tennénk, a kiérkező halőrtől súlyos pénzbírságot kaphatunk.

Néhány halunk Pom Pom meséinek főszereplője is lehetne. A törpe ingola, a halványfoltú küllő, a nyúldomolykó, a szivárványos ökle, a szúnyogirtó fogasponty könnyedén lehetne a híres rajzfilmsorozat egy-egy kitalált figurája, holott az említett élőlények igenis létező halak. A pontyot, kárászt, keszeget, csukát, süllőt, harcsát még az is ismeri, aki életében nem fogott horgászbotot a kezében, ha máshol nem, a sarki étteremben látott már pontyból készült halászlevet vagy a Balaton-parton rántott süllőt.

Íme, a Magyarországon élő összes halfajunk, külön kiemelve, melyek a védettek.

Nem védett halaink: amur, angolna, bagolykeszeg, balin, bodorka, cifra kölönte, compó, csuka, dévérkeszeg, domolykó, dunai nagy hering, ezüstkárász, fehér busa, fekete sügér, fekete törpeharcsa, fenékjáró küllő, folyami géb, garda, gyöngyös koncér, halványfoltú küllő, harcsa, homoki küllő, jászkeszeg, kárász, Kessler-géb, kecsege, kínai razbóra, kisszájú kölönte, kősüllő, kövi csík, lapos keszeg, leánykoncér, márna, menyhal, nagy maréna, naphal, nyúldomolykó, nyurga csík, nyurgaponty, paduc, pataki szajbling, pettyes busa, ponty, sebes pisztráng, silány keszeg, sőregtok, sügér, süllő, szélhajtó küsz, szilvaorrú keszeg, szivárványos pisztráng, szivárványos ökle, szúnyogirtó fogasponty, tarka géb, törpe ingola, törpeharcsa, törpe maréna, tüskés pikó, vágó durbincs, vaskos csabak, vak ingola, vörösszárnyú keszeg.

Védett halaink: állas küsz, botos kölönte, dunai ingola, felpillantó küllő, fürge cselle, galóca, kurta baing, kőfúró csík, lápi póc, magyar bucó, német bucó, pénzes pér, petényi márna, réti csík, selymes durbincs, sima tok, sujtásos küsz, széles durbincs, tiszai ingola, vágó csík, vágótok, viza.

(Cikkünk illusztrációjában egy dunai ingola látható – Fotó: AFP)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.