Adrenalinfröccs kerekesszékben

Vitéz István példája jól mutatja, hogyan lehet testi fogyatékossággal sportolni. Magyarország első kerekesszékes extrém sportolója a kerekesszékes motokrosszban (WCMX) találta meg újra a boldogságot.

Vitéz István Magyarországon tanulta ki a lakatosszakma csínját-bínját, majd a jobb megélhetés reményében Franciaországban telepedett le. A motorozás volt a szenvedélye, ha tehette, motorral utazta be Provence dimbes-dombos tájait. Sohasem gondolta volna, hogy egy napon éppen kedvenc időtöltése közben éri a tragédia.

„Kétezerhét április hetedikén Dél-Franciaországban egy motorbaleset következtében leszakadt az egyik lábam. Kegyetlenül megviselt, hogy többé nem ülhetek motorra, de az egészben az fájt a legjobban, hogy a balesetben nem én voltam a vétkes” – emlékezett vissza Vitéz István.

Az akkor 32 éves fiatalember azonban – igazi megszállottként – nem akarta feladni álmait, ezért elhatározta, olyan műlábat szerez magának, amellyel folytathatja a motorozást.

Három év alatt megtanult műlábbal motorozni, újra szabadnak érezte magát, Franciaországban pedig a csodájára jártak. Tizenegy év elteltével azonban a sors újra közbeszólt.

„Kétezer-tizennyolcban – már Magyarországon – egy kanyarban megcsúszott a motorom, és mivel már nem tudtam korrigálni, elestem. A háromszáz kilogrammos motor rám zuhant, és a bal lábamat már nem lehetett megmenteni” – idézte fel második balesetét Vitéz István.

fotók: Facebook

Vitézt azonban nem akármilyen fából faragták. Bár nagyon megviselte, hogy másik lábát is elvesztette, hamar magára talált: egy barátja hívta fel a figyelmét az ötszörös WCMX- világbajnok Aaron „Wheelz” Fotheringham történetére.

„Teljesen ámulatba estem, amikor az interneten megláttam, ahogy kerekesszékben mutat be hajmeresztő mutatványokat a BMX-pályán. Szinte azonnal elvarázsolt, amit csinált, és elhatároztam, hogy kerekesszékesként én is az extrém sportok felé fordulok.”

Vitéznek – barátai segítségét igénybe véve – szinte mindenét pénzzé kellett tennie, hogy vehessen magának egy a sportoláshoz szükséges speciális kerekesszéket, amelyért egészen Angliáig kellett elutaznia.

Jóllehet csak 2019 márciusában kezdte el a gyakorlást, rövid idő alatt nagy önbizalomra és magabiztosságra tett szert.

„Nemrég leugrattam egy kétméteres rámpáról, és szerencsére jól sikerült, amire azért vagyok büszke, mert még csak néhány hónapja kezdtem el az ismerkedést a speciális kerekesszékkel. Most egy ennél is nagyobb ugrásra készülök, egy hatméteres rámpa építésén dolgozom jelenleg, amelyről szaltót szeretnék ugrani nagyobb nyilvánosság előtt” – mesélt terveiről.

A sportág és a kerekesszékes extrém sportok hazai népszerűsítése érdekében a nézőkre és a támogatókra nagy szükség is lesz, hiszen Magyarországon gyakorlatilag nem létezik a WCMX. Vitéz István abban reménykedik, a közösségi oldalakon a megosztások révén ismertebbé teheti a sportágat.

„Az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvend a WCMX, Európában viszont még csak kevés helyen űzik. Magyarországon pedig – ha jól értesültem – én vagyok az egyetlen, aki ezzel foglalkozik. Jó lenne, ha előbb-utóbb másokat is be tudnék vonni a sportágba, hogy itthon is versenyeket rendezhessünk, amelyekre nevesebb külföldi versenyzőket is meghívnék” – tájékoztatott az egykori motoros.

Korábbi motorbaleseteit – és sorsát – látva okkal vetődik fel a kérdés, vajon miért éppen erre a veszélyes sportágra esett a választása:

„Nehéz szavakba önteni az érzést, amely akkor fog el, amikor torkomban dobogó szívvel ott ülök a kerekesszékben a rámpa végén úgy, hogy az egyik kerék már a levegőben lóg. Nem tudtam levetkőzni a motoros múltamat, mindig is szükségem lesz egy kis adrenalinfröccsre.”

És egy kísérlet a rámpáról:

😁🔥👌👍💪🍀#WCMX #ONEAL #RMASPORTGB #NYIREGYHAZABMXPALYA

Közzétette: István Vitéz – 2019. augusztus 27., kedd

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.