Életbölcselet a 101 éves jógaoktatótól

Augusztus 13-án ünnepelte 101. születésnapját Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója. A francia apától és indiai anyától származó hölgy kalandos élet során talált rá a nyugalom „sportjára”.

Kicsit szomorú, ám kalandokban gazdag fiatalkora volt Tao Porchon-Lynchnek, aki manapság az Egyesült Államokban, de mondhatjuk, hogy a világon is ismert jógaoktató.

Tao hét hónapos volt, amikor édesanyja meghalt, édesapja pedig – katonai kötelezettségei miatt – nem tudta felnevelni, ezért a kislány a nagynénjéhez és a nagybátyjához került. Ők nagy szeretetben élték az életet a csöppséggel, bejárták a világot; Tao egy ilyen nagy utazás során szeretett bele a jógába, míg nagybátyja franciaországi szőlőültetvényeinek köszönhetően a bor elkötelezett híve lett.
A második világháború idején az ellenállókat támogatta, eközben a szépségiparban ért el sikereket, szépségkirálynő lett, majd filmezni kezdett. A jógától eközben sem távolodott el, előbb Angliában, majd az Egyesült Államokban próbált szerencsét.
A vegetarianizmus éppen úgy az élete részévé vált, mint a jóga, és egyre inkább hitt a gondolatok teremtő erejében. Élete során a világ számos pontján megfordult, tüntetett együtt Mahatma Gandhival, találkozott Charles de Gaulle-lal, Ernest Hemingwayjel, Marlene Dietrichhel, Elizabeth Taylorral, Marilyn Monroe-val, Fred Astaire-rel, Clark Gable-lel, Spencer Tracyvel, Burt Lancasterrel, Lana Turnerrel és Coco Chanellel is.
Az Egyesült Államokban telepedett le, több hollywoodi filmben is szerepelt, de idővel nem a színészmesterség, hanem a jógaoktatás vált fő profiljává. Megalapította a jógaoktatók szövetségét, részt vett az amerikai bortársaság megalapításában, és tanult, tanult, tanult, hogy még hatékonyabban taníthasson.
Ugyan férjhez ment, de gyermeke nem született, a tanítványait szerette úgy, mintha saját gyermekei lennének. Ma is tanít, workshopokat tart, meditációs tréningeket vezet.

„Ne hagyd, hogy az életkorod határozzon meg, a korodnak semmi köze ahhoz, hogy valamit meg tudsz-e csinálni vagy sem. A gondolatok ereje sokkal erősebb, mint azt bárki hinné.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.