Dávid a Góliátok között

Tinédzserkorú versenyző utasította maga mögé a felnőttmezőnyt a szombaton Görömbölyön rendezett Borsod MTB Bajnoka-futamon.

A mindössze 15 éves Takács-Valent Márk nyerte meg a Borsod MTB Bajnoka megyei hegyikerékpáros-versenysorozat szombati görömbölyi állomását az olimpiai XCO szakágban – a felnőtt elitkategóriában. A Pilis Cross Country Club utánpótláskorú válogatott versenyzője csaknem egy perccel előzte meg a második helyen beguruló, tavalyi megyei bajnok Molnár Pétert.

Bár Molnár György főszervező a verseny előtt még száz körüli indulói létszámot remélt, végül 84 bringás indult el a több mint 90 előnevezőből. Ennek ellenére a főszervező pozitívan értékelte a rendezvényt.

„Az előzetes várakozásoknak megfelelően sokan indultak el a görömbölyi futamon, köztük számos gyermek, ami külön öröm. Több helyről, többek között Budapestről, Nyíregyházáról, Kisvárdáról és Miskolcról érkeztek versenyzők” – mondta a Csupasportnak.

Bár a kellemetlen időjárás tavaly igencsak megtréfálta az indulókat, az idén ez senkinek sem jelentett akadályt.

„Mesélték, hogy tavaly az eső nagyon elmosta a versenyt, ezért imádkoztam, hogy most ne legyen sár és csapadék. Az első három körben még sütött a nap, huszonkét-huszonhárom fok volt, ami ideális a versenyzéshez, de az utolsó két körben leszakadt az ég, és óriási zápor zúdult a pályára. A végére, mire beértem, szerencsére lecsendesedett a vihar” – emlékezett vissza a futamgyőztes, Takács-Valent Márk.

A fiatal kerékpáros szerint ezúttal nagy szerencséje volt, a futam előtt választott külső ugyanis nem volt igazán alkalmas a saras pályára, ezért a meredek kaptatókon a kerék kiforgott, és csúszni kezdett. Ennek ellenére tartani tudta előnyét a többiekkel szemben.

„Az idén csak kicsit tréfált meg minket a természet, összességében gond nélkül zajlott a verseny. A gyerekek futamai alatt még sütött a nap, ezt követően, az elitverseny közepén jött egy óriási zápor, amely egy kicsit átalakította a pálya szerkezetét, de igazából senkit sem zavart az időjárás, mindenki jól érezte magát” – összegzett Molnár György.

De térjünk vissza a pályán történtekre! A fiatal hegyikerékpáros 2017-ben már volt Borsod Bajnoka, az idén viszont kihagyta a versenysorozat első három állomását, aminek megvolt az oka.

„A Borsod Bajnoka versenyei eddig ütköztek a Magyar Kupa futamaival, és én inkább az utóbbiakon indultam. Ezen a szombaton azonban úgy gondoltuk az edzőmmel, hogy részt veszek a megyei versenyen, hiszen nyakamon az országos bajnokság, amelyre a görömbölyi futam kitűnő versenyzési lehetőség volt” – indokolt a fiatal bringás.

Bár Takács-Valent Márk túlnyomórészt az U17-es korosztályban versenyez, a felnőttek között is megállta a helyét. Elmondása szerint győzelme a „nagyok” között elsősorban annak köszönhető, hogy az emelkedőkön jóval robbanékonyabban tekert, mint idősebb riválisai.

„Koromnál fogva gyorsabban regenerálódom, így az erős kaptatók után, a lejtőket követően sokkal kipihentebben tudtam nekivágni az újabb emelkedőknek – magyarázta a sikeres versenyzés nagyon egyszerű képletét a tinédzserkorú tehetség. – Nagyon tetszett, hogy a görömbölyi pályán ilyen nagyok a szintkülönbségek. Míg riválisaim a pálya lapos részein mentek jól, nekem az emelkedőkön forgott gyorsabban a lábam. Ennek köszönhetem, hogy én lettem az első.”

Az idei sorozat utolsó állomása az augusztus 11-i kazincbarcikai futam lesz, kérdés, hogy a 2017-es bajnokkal vagy nélküle.

„A csapatvezetőnk említette, hogy jó lenne az utolsó futamon is elindulni. Van is rá esély, mert a Magyar Kupa-sorozat már nem ütközik a Borsod Bajnokával, de ha ebben az időpontban valamilyen külföldi viadallal lesz ütközés, könnyen lehet, hogy inkább az utóbbit választom” – mondta a görömbölyi futamgyőztes.

A verseny szervezői a sorozat utolsó állomása után hirdetnek bajnokot, a fődíj egyelőre nem ismert.

„Tavaly egy bükkszentkereszti keramikus által készített, kerékpáros motívumokkal díszített emlékplakett volt a fődíj, az idén azonban másban gondolkodunk. Hogy miben, az egyelőre maradjon titok” – mondta a verseny főszervezője.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.