Érdemes heti többször biciklire pattanni

Ha kerékpárral közlekedünk, védjük a környezetünket, elkerüljük a zsúfolt helyeket, amelyek járványhelyzetben nagyobb kockázatot jelentenek, nem mellesleg a bringázás jótékonyan hat a szervezetünkre.

A rendszeres kerékpározás hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez, illetve segít a fogyásban is. A magyarázat abban rejlik, hogy kerékpározva nagy mennyiségű kalóriát égetünk el; ha a bevitt kalóriamennyiség kevesebb az elégetettnél, megkezdődik a fogyás.

A kerékpározás alkalmas az izomtömeg növelésére is. Ezt az állítást azonban a helyén kell kezelni, hiszen a kerékpározás túlnyomórészt a lábizmokat fejleszti. A felsőtest izomzatát más sportokkal és mozgásformákkal kell erősítenünk.

Ha napi rendszerességgel ülünk biciklire, jelentős mértékben javulhat a légzésünk. Sok vita folyik arról, hogy a városi utakon szabad-e egyáltalán maszk nélkül kerékpározni. Egy londoni kutatás szerint a kerékpárosok kevesebb légszennyezettségnek vannak kitéve, mint az egymás mögött haladó autósok. Ez persze függ a dugóban töltött idő hosszától és a gépkocsik szűrőberendezéseitől is. A kutatás megállapításaitól függetlenül érdemes inkább a kevésbé forgalmas utcákat választani, ahol a balesetveszély is kisebb.

Érdemes tudni, hogy a kerékpározás kifejezetten kis igénybevételnek teszi ki az ízületeket, így sérülés esetén nagyszerű alternatíva lehet az úszás mellett. Természetesen nagy figyelmet kell fordítani az ülés és a kormány helyes beállítására, máskülönben derék- és hátfájás jelentkezhet.

Aki rendszeresen ül biciklire, jobban alszik. Habár ez a legtöbb mozgásformáról elmondható, a biciklizés nagyszerű lehetőség arra, hogy 40 év felett is rendszeresen mozogjunk. A mozgásnak köszönhetően levezethetjük a felgyülemlett stresszt, így nyugodtabban alhatunk.

A mindennapi testmozgás jelentős mértékben növeli az esszenciális fehérjék termelését, illetve a fehérvérsejtek aktivitását, ennek köszönhetően szervezetünk ellenálló-képessége nő, védettebbek leszünk a különböző megbetegedésekkel és fertőzésekkel szemben. Aki rendszeresen sportol, nagyobb eséllyel kerüli el a szezonális megbetegedéseket, illetve hamarabb kilábalhat belőlük.

Nincs másra szükségünk, csupán egy megfelelő kerékpárra, és indulhatunk is. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelések fontosságáról, amelyek súlyos sérülésektől óvhatnak meg bennünket! Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a forgalmas útszakaszokon a kerékpárosok testi épsége a leginkább veszélyeztetett, ezért közlekedjünk mindig körültekintően!

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.