Fővárosi bringás helyek

Ha már nagyon unjuk, hogy mindig ugyanazon a bringaútvonalon tekerünk, vegyük a bátorságot, és nézzünk új lehetőségek után! Lássuk, mit ajánl a hazai kerékpársport elitje!

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy ráuntunk kedvenc kerékpáros útvonalunkra, amelyen számtalanszor végigtekertünk. Bár sokan ragaszkodnak a jól bevált terepekhez, néha érdemes mást is kipróbálnunk. Arra kértük a hazai kerékpársport elitjét, mutassa be röviden kedvenc budapesti vagy főváros környéki bringáshelyét, amelyet szívesen ajánl szabadidő-sportolóknak is.

Budai klasszikusok

A főváros Dunától balra eső része inkább az emelkedőket kedvelő bringások paradicsoma, ezért nem meglepő, hogy szabadidejükben sokan Budát választják úti célként. Így van ezzel Parti András háromszoros hegyikerékpáros olimpikonunk is.

„Egyik kedvenc helyem a Hármashatár-hegy, ide azonban csak hétköznap megyek el, mivel a hétvégéken nagyon sokan kirándulnak erre, és ilyenkor kényelmetlenebb a bringázás. Szeretek idejárni, mert közel van, hétköznap pedig a Pálvölgyi-barlangtól jól tudok résztávozni az aszfalton. Az út minősége Fenyőgyöngyétől ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, ennek ellenére szívesen tekerek fel a hegytetőre. Errefelé a változatos ösvények teszik igazán izgalmassá a hegyikerékpározást. Az utóbbi időben a Budaörs feletti Huszonnégyökrös-hegy környéke lett az egyik kedvencem. Itt kevesebb a turista, a pályaútvonalak pedig többnyire hétvégén is jól használhatóak. Az ösvények technikásak, a fenyőerdő helyenként Ausztriát idézi. Nem mellesleg ezt a helyet is könnyen megközelíthetjük.”

Hegyvidék

Cser Gábor, a hazai mountisok szövetségi kapitánya szabadidejében rendszeresen járja – és teszteli – a jobbnál jobb terepeket. Ezúttal országúti és trekking kerékpárra ideális túraútvonalat járt végig – és írt le mérnöki pontossággal.

„Induljunk a fogaskerekű alsó végállomásától. Innen kerékpárúton a János kórház felé vegyük az irányt, majd folytassuk utunkat a Szép Ilonáig, ahol a kerékpárút véget ér. Forduljunk balra a Zugligeti út felé. Haladjuk rajta egyenesen felfelé a Libegő irányába, ahol látni fogjuk, hogy a kempinget elérve kicsit meredekebb lesz az emelkedő. Itt érdemes »kiállnunk« a nyeregből, mert a jobb kanyart elhagyva a meredek rész – amely mindössze százötven méter – később enyhülni fog. A zugligeti iskolát elhagyva a buszmegálló után, a körforgalomnál forduljunk jobbra a Csillagvölgyi úton, amely Budapest egyik legszebb utcája – én sokszor résztávozok itt. A Csillagvölgyi út meredeken vezet felfelé, ezért érdemes a legkönnyebb áttételt választanunk az 1116 méter hosszú, átlagban kilencszázalékos emelkedőn. Az utolsó meredek rész jobbkanyarral végződik, onnan már csak egy fekvőrendőrt kell kikerülnünk. Ezt követően gyakorlatilag sík úton haladhatunk tovább, ahonnan az első lehetőségnél jobbra fordulva elérjük a Mátyás király utat. Hajtsunk tovább egyenesen. Idővel hullámosabb lesz a terep, továbbá van benne egy rövidebb lejtő is. A gurulás után egy hajtűkanyarhoz lyukadunk ki, ahonnan felfelé induljunk tovább. Csaknem három és fél kilométeren keresztül kell felfelé kaptatnunk az átlagban háromszázalékos emelkedőn. Ha felértünk, két lehetőségünk van: vagy folytatjuk utunkat az Erzsébet-kilátóig, ami további kétszáznegyven métert jelent, de az emelkedő tizennégy százalékos, vagy a büfét választjuk, és iszunk valami cukrosat, mielőtt legurulunk az Istenhegyi úton. Fontos, hogy sisak nélkül senki se induljon el!”

Hárs-hegy, Széchenyi-hegy

Szepesi Tibor szabadstílusú BMX-versenyző is a budai hegyek megszállottja, ám ha teheti, szívesen teker kevésbé ismert helyeken is. Neki nemcsak a bringázás fontos, hanem legalább annyira a szeme elé táruló látvány is.

„Budapesten temérdek kerékpáros útvonal található, de sokan nem ismerik a betondzsungeleken túl lévő terepeket. Ha kimozdulunk a budai hegyekbe, azt tapasztaljuk, hogy mindegyik biciklis útvonalhoz találunk megfelelő nyomvonalat. A fogaskerekűvel könnyen feljuthatunk a Széchenyi-hegyre, ahonnan kellemes erdei utakon bringázva érhetünk el az ikonikus János-hegyi kilátóhoz. Tudásszintünknek megfelelően válasszunk magunknak downhillpályát, amelyen legurulhatunk a kilátótól, de ezen a részen számos enyhébb cross-country lejtőt is találunk. Budaörs kopár hegyei sokaknak jelentenek vonzó úti célt – innen akár a Hárs-hegy irányába is tekerhetünk. Kisebb-nagyobb kaptatókkal fűszerezett, változatos terepen tekerve élvezhetjük a tájat errefelé, és az a legjobb az egészben, hogy közben a budapesti panorámát is megcsodálhatjuk.”

Pilis-hegység

Benkó Barbara, a felnőtt női hegyikerékpáros-válogatott tagja nem Budapesten él – ő inkább a Pilis-hegység festői szépségű helyeit részesíti előnyben, amikor versenyre készül.

Benkó Barbara a Pilisre esküszik (Fotó: Red Bull)

„Keveset járok a fővárosban, ennek ellenére tudom, hogy a Hármashatár-hegy és a János-hegy is rendkívül népszerű célpont a biciklisek körében – mondja Benkó Barbara, a felnőtt női hegyikerékpáros-válogatott tagja. – Pilisvörösváron élek, ezért az ottani helyeket ismerem jobban. Nagyon szeretek a Pilisben edzeni, főként Dobogókő felé találhatóak gyönyörű helyek, ahol bátran kerékpározhatunk. Tekerés közben lélegzetelállító látvány tárul elénk, és a hangulatos ösvényeken gurulva még arra is marad időnk, hogy gyönyörködjünk a tájban. Hétköznap szinte alig járnak errefelé, ám hétvégén a Pilis is »megtelik«. Ettől függetlenül szívesen ajánlom mindenkinek. Ami a fővároshoz még közeli helyeket illeti, ne feledkezzünk meg Szentendréről és Visegrádról se!”

(A fenti képen: Parti András, fotó: MTI)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.