Így tisztítsuk a bringát ősszel

Esős időben állandóan sár ragad a bringánkra, de nem mindegy, hogyan szabadítjuk meg tőle. Következik néhány egyszerű tanács, amelyeket mindenféleképpen érdemes fontolóra vennünk.

Az ősz beálltával és a tél közeledtével a közismert kerékpáros-szakportál, a cyclingweekly.com rendkívül egyszerű, ám hasznos listát állított össze, hogy hogyan tisztítsuk bringánkat az esős-sáros hónapokban. A honlapcikk szerzője hangsúlyozza, a rendszeres és alapos tisztogatás nagy mértékben növeli a kerékpár élettartamát, amelyhez mindössze hétpercnyi takarítás is elég.

Kerékpárváz

Alaposan törölgessük le a koszos bringát egy ronggyal vagy szivaccsal, majd „öntsünk nyakon” egy vödör vízzel! Semmiféleképpen se használjunk nagynyomású mosót, mert a mocskos víz könnyen a csapágyakba jut! Ezután fújjuk be a bringát valamilyen tisztítószerrel, majd hagyjuk kicsit száradni! Engedjünk tiszta vizet a vödörbe, és dörzsöljük át óvatosan a kerékpárt lágy sörtéjű kefével! Kerüljük a konyhai szivacsot, mert könnyen megkarcolhatja a vázat!

 

Felni és féktárcsa

Alaposan mossuk le a felniket, majd töröljük át egy ronggyal! Figyeljünk, hogy ne maradjon kosz a féktárcsán, máskülönben károsodik a fékfelület!

 

 

Lánckeréksor és váltók

Kenjünk vagy fújjunk valamilyen zsíroldószert a lánckeréksorokra és a váltókra, majd alaposan, de gyengéden töröljük át! A legjobb, ha a tisztítás idejére levesszük a láncot.

 

 

Kazetta és kerékpárlánc

Fújjuk be zsíroldószerrel a kazettát és a láncot, majd alaposan dörzsöljük át! Érdemes olyan kefét használnunk, amelynek segítségével megtisztítható a legapróbb fogaskerék is. Ha makacs a szennyeződés, használjunk kerékpárlánc-tisztítót! Kenjük a láncra, majd tekerjük a pedált hátrafelé, amíg a szer egyenletesen eloszlik! Az üres flakont dobjuk külön szemétgyűjtőbe!

 

 

 

Váz és lánc

Utolsó lépésként öblítsük le a habot a bringáról, és száraz ronggyal töröljük át a láncot, majd tegyünk kenőolajat rá, és a váltók forgócsapjára!

 

 

Milyen eszközöket használjunk?

A legfőbb szempont, hogy ne vegyünk olcsó és ismeretlen terméket. Bátran próbáljuk ki a Finish Line keféit, a LifeLine Pro Chain Cleaner lánctisztítóeszközt, a Muc-Off vagy a Fenwicks koncentrált tisztítószerét, illetve a Muc-Off zsíroldószereit. Ami a kenőanyagokat illeti, sokan a Green Oil száz százalékban természetes anyagokból készülő termékére esküsznek, de a Finish Line-ban sem fogunk csalódni. Rongynak használjunk mikroszálas tisztítóruhát, amellyel könnyen eltüntethetjük a vázra száradt vízcseppeket!

 

 

Ha meg akarjuk nézni, hogyan kell hét perc alatt patyolattisztává tenni a biciklit, kattintsunk ide!

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.