Kitartanak a hazai bringaboltok

A járványügyi helyzet okozta korlátozások közepette a kerékpárboltok és szervizek is igyekeznek állni a sarat: a legjobb tudásuk szerint próbálják kielégíteni a szűnni nem akaró igényeket.

A vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően a hazai kerékpárüzletek és szervizek rövidített nyitvatartással üzemelhetnek. A rendelkezés kimondja: a lakóhely elhagyására alapos indoknak minősül, ha elvisszük a bringánkat a műhelybe („a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele”).

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járványügyi helyzet miképpen érintette, illetve változtatta meg a hazai szaküzletek mindennapi működését.

„A fizetés módjában nem történt változás: ügyfeleink továbbra is készpénzzel vagy kártyával rendezhetik számlájukat – közli egy kerékpárbolt tulajdonosa. – Jóllehet a készpénzes fizetés most nagyobb kockázatot jelent, mint máskor, a vásárlók jelentős része továbbra is ragaszkodik hozzá, mi pedig alkalmazkodunk. Az ügymenetben azonban jelentős változás állt be: közel sem vagyunk olyan hatékonyak, mint korábban. Ennek oka, hogy szerelőink elővigyázatosságból váltott műszakban dolgoznak, egész pontosan kéthetente váltják egymást a műhelyben, aminek következtében csökkent a kapacitásunk.

„Sem bennünket, sem pedig másokat nem érint kedvezően a csökkentett nyitvatartás – panaszolta egy másik kerékpárbolt tulajdonosa. – Gondoljon csak bele: ugyanannyi megrendelést kell teljesítenünk, mint normál körülmények között, csak éppen kevesebb munkatárssal, rövidített munkaidőben. Ennek ellenére elfogadjuk a helyzetet, mert az emberi egészség a legfontosabb.”

A megváltozott közegészségügyi helyzet ellenére a szervizigény tehát nem vagy alig változott, állítja a neve elhallgatását kérő szakember. Mint mondja, tavasszal a kerékpár-tulajdonosok megrohanják a javítóműhelyeket, ezért mindenkit arra kérnek, továbbra is előre egyeztessenek időpontot.

Csakhogy sokan már túl későn kapnak a fejükhöz, ezért a megszokottnál jóval később jutnak hozzá átvizsgált kerékpárjukhoz.

Számos helyen az ügyfelek és az üzletben dolgozók védelme érdekében – a távolságtartás szabályait betartva – egyszerre csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. Az általunk megkérdezett szaküzlet tulajdonosa elmondta: minden átvett kerékpárt fertőtlenítenek, és így tesznek azt követően is, miután végeztek a szervizzel. Hozzátette: bármennyire is igyekeznek, ez sem jelent tökéletes védelmet a vírusfertőzés ellen.

„Naponta kétszer, reggel és este fertőtlenítjük az üzlethelyiséget – tájékoztat egy másik bolttulajdonos. – Továbbá arra is odafigyelünk, hogy alaposan áttöröljük a bejövő termékeket és alkatrészeket, és ugyanígy teszünk, amikor visszaadjuk az ügyfeleknek. Ami az emberek védelmét illeti: csupán egyetlen kolléga tartózkodhat a szaküzletben. Igyekszünk mindent megtenni, bár hangsúlyozom, ez sem véd teljesen a vírus ellen.”

A szakboltok tulajdonosai úgy vélik, a koronavírus-járvány okozta helyzetben némiképpen növekedett az emberek érdeklődése a kerékpárok iránt. Ez nemcsak a szabadidő-sportolókat, hanem a munkába járókat is érinti, akik a kevésbé biztonságos tömegközlekedést cserélnék le a kétkerekűre. A megnövekedett kereslet akár jót is tehet a kerékpárboltok forgalmának.

„Elsőre azt gondolnánk, hogy most többen szeretnének kerékpárt vásárolni. A helyzet azonban az, hogy a járvány miatt megváltozott gazdasági helyzetben kevesebb pénzük lesz az embereknek: ami van, azt nem kerékpárra fogják költeni, hanem a megélhetésükre – állítja az egyik szakember. Hozzátette, még ha lenne is pénzük az embereknek kerékpárt vásárolni, akkor sem tudnák kielégíteni a növekvő vásárlói igényeket. – Mivel az olasz beszállítóink teljesen leálltak az alkatrészgyártással, nem kapunk megfelelő mennyiségű árut, így előfordul, hogy bár lenne igény bizonyos termékekre, nem tudjuk beszerezni őket.

Ezért azt szoktam javasolni a vásárlóknak, hogy ha megtetszik nekik valami, ne habozzanak sokáig, inkább vegyék meg, mert nem tudom megmondani, hogy legközelebb mikor kapunk belőle másikat. Némi túlzással állíthatom, kicsit olyan a helyzet, mint a hiánygazdaság idején.”

Egy dologban egyetértettek a szakemberek: bárhogyan is alakul a gazdasági helyzet, a kerékpározás népszerű marad. Bringáznunk pedig továbbra is csak biztonságosan érdemes.

„Bármit is mondanak, az a legveszélytelenebb, ha egyedül megyünk tekerni a szabadba. A kerékpározás amúgy is egyéni sport, jobb egyedül rónunk a kilométereket, mint társaságban, hiszen a saját edzéstervünket és tempónkat kell követnünk. Ebből kifolyólag csökkentjük a kockázatát, hogy megfertőződjünk” – véli az egyik bolttulajdonos.

(Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.