Küzdöttek a fagyos talajjal és a homokkal

A kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpont adott otthont vasárnap a cyclocross legrangosabb hazai eseményének, az országos bajnokságnak, amelyen a fiatal tehetségek is kitettek magukért.

Csaknem kétszáz induló részvételével zajlott vasárnap Kecskeméten a országos terepkerékpáros-bajnokság, amelynek az alföldi város először volt házigazdája. A verseny szervezője, a Szeleshát Birtok Kecskeméti Első Sor Kerékpáros Sportegyesület – amely az ország egyik meghatározó utánpótlásműhelye nemcsak cyclocrossban, hanem az országúti szakágban is – története első ob-ját rendezte.

„Bár kétezertizenhárom óta rendezünk szakági versenyeket, ez volt az első igazi alkalom, hogy itt járt az ország krémje – kezdte Sáfár Tamás, az egyesület elnöke, az esemény főszervezője. – Ennek megfelelően igyekeztük a legtöbbet kihozni a pályából, és az emelkedők hiányában más technikai elemekkel nehezítettük a bringások feladatát: homokkal, erdei szakaszokkal és minden egyébbel, amit a természeti adottságok lehetővé tettek, ráadásul az időjárási körülmények folyamatosan változtak. Reggel a csípős hideg miatt fagyos volt a talaj, majd felengedett, így a résztvevőknek a sárral és a csúszós tereppel is meg kellett birkózniuk. Késő délutánra aztán újra fagyni kezdett, a sár viszont eltűnt.”

Szokásához híven a hazai terepkerékpáros-válogatott szakmai igazgatója, Cser Gábor is részt vett az eseményen, amelyen a Masters 1 kategóriában elsőként tekert át a célvonalon.

„Örülök, hogy a pálya megálmodói homokot is beépítettek a nyomvonalba. A hazai versenyeken ez nem szokás, ám a homok a pályák elengedhetetlen eleme a külföldi viadalokon. A terep nehéz volt, ami pedig a technikai részét illeti, egyedül az emelkedő hiányzott belőle – ám az Alföldön ez érthető.”

 

Bőven voltak akadályok a pályán, néha még a bringáról is le kellett szállni – Fényképek: B. Kovács Norbert

 

Az eseményre kíváncsi családok, babakocsit tologató anyukák közül vélhetően kevesen tudták, hogy Vas Kata Blanka és testvére, Balázs is ott brusztol a pályán, ők már nemzetközi szinten is letették a névjegyüket.

„Küldetés teljesítve, mindhárman magyar bajnokok lettünk” – olvasható Vas Kata Blanka hivatalos Facebook-oldalán angolul, amely arra utal, hogy mindhárom Vas testvér remekelt.

„Kata és Balázs is hozta a kötelezőt, ezért nem kérdés, mindketten utaznak a február eleji dübendorfi vébére, amelyről Kata remélhetőleg érmesként tér haza, ám abban is biztos vagyok, hogy Balázs is tisztesen helytáll” – elmélkedett Cser Gábor. A szakember kiemelte, külön öröm volt számára az U15-ös és az U17-es korosztályban versenyzők teljesítménye, akik közül többen, így Vas Barnabás és Radics Milán is gyorsabb köröket mentek, mint a juniorok.

„Jó látni, hogy ők komolyan készülnek a terepkerékpárra, így szép jövő előtt állnak, biztos vagyok benne, hogy egy-két éven belül a nemzetközi porondon is lesz keresnivalójuk” – fejezte be az elemzést Cser Gábor.

A verseny részletes eredményei itt találhatóak: https://bringasport.hu/verseny/kecskemet2020-cyclocross-orszagos-bajnoksag/

Nyitókép: B. Kovács Norbert

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.