Ne told túl a melegben!

Trópusi klímában, harminchét fokos melegben több mint hatszáz hegyibringás vágott neki a Crosskovácsinak szombaton, amelyet az indulók többsége becsülettel teljesített.

Június 15-én Nagykovácsi adott otthont Top Mountain Bike Maraton versenysorozat idei harmadik állomásának. A fővárostól 15 kilométerre fekvő festői szépségű nagyközség az idén kapcsolódott be a Top Maraton-versenyekbe, ami nem jelentett kihívást a szervezőknek, akik hosszú évek óta rendeznek hegyikerékpáros országos bajnokságot.

„Örömmel újságolhatom, hogy a viadal rendben zajlott, a versenyzők teljes mértékben elégedetten távoztak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a nap végén többen is odajöttek gratulálni – kezdte az értékelést Mátyus Attila szervező és versenyigazgató. – Ettől függetlenül mindig akad valami javítanivaló, amelyre a jövőben jobban oda kell figyelni.”

Mátyus Attila szerint elsősorban a nagy melegnek tudható be, hogy a verseny közben két nagyobb esés is történt, az érintett versenyzőket azonban sikerült idejében megfelelően ellátni.

„Rettentő nagy volt a meleg, amely iszonyatosan magas páratartalommal párosult. A pálya is nagyon gyors volt, ennek következtében hibázni is könnyebb volt, de szerencsére senki sem követett el végzetes hibát.

Le a kalappal minden bringás előtt, aki végigcsinálta a versenyt, amelyen túl kellett élni a különböző távokat” – magyarázta a versenyigazgató.

Különösen nagy kihívást jelentett a mintegy 1400 méteres downhillpályaszakasz, amelyet a táv teljesítése közben a hosszútávon induló profi versenyzőknek háromszor is meg kellett tenniük, de a kemény combozást igénylő feladatot mindenki becsülettel megoldotta.

„Az amatőr indulókat mind a pálya, mind a trópusi klíma jóval nagyobb kihívás elé állította, a végére sokan elkészültek az erejükkel, de voltak olyanok is, akik kénytelenek voltak feladni a futamot. Nem meglepő, hogy az ilyen melegben történő versenyzés már igen magas edzettségi szintet kíván” – jegyezte meg Mátyus Attila.

A versenyen a meleg jelentette a legnagyobb problémát

A felnőtt férfi Master 1 kategória győztesét, Blazsó Mártont láthatóan kevésbé viselte meg a meleg. A három héttel korábbi szilvásváradi Top Maraton első helyezettje leginkább az óvatosságra hívta fel a figyelmet.

„A pálya erdőkkel védett részein teljes mértékben elviselhető volt a meleg, azonban volt egy napsütötte emelkedő, amely egy kőbánya közelében vezetett, és ott a mikroklíma sokkal melegebbnek bizonyult, mint bárhol másutt. Ezen a szakaszon érdemes volt egy kicsit jobban odafigyelni és visszavenni a tempóból, annak ellenére, hogy normális esetben éppen az emelkedőket kell jobban megnyomni.

Ha egy ilyen részen valaki túltolja, napszúrásközeli állapotba is kerülhet, és akkor a verseny túlélőtúrába csap át” – magyarázta a versenyző.

A sok versenyt megélt sportoló szerint elsősorban a megfelelő edzettségi állapotnak és a taktikának köszönhető, hogy Szilvásvárad után Nagykovácsiban is győzni tudott, és ami a legfontosabb, jól kell bírni a meleget.

„A verseny előtt négy napot Dániában töltöttem, ahol tizennyolc fok volt, és végig esett az eső. Amikor visszaértem Szegedre, egy napom volt, hogy megszokjam az itthoni, merőben más időjárási viszonyokat. A Crosskovácsi előtti napon már nem is edzettem keményen, csupán tekertem egy kicsit. Jól bírom a meleget, nem zavartak az itthoni időjárási körülmények” – árulta el Blazsó Márton.

A Top Mountain Bike Maraton-sorozat 2019. évi hátralévő versenyei:
4. futam: 2019. augusztus 4., Bükk Maraton – Felsőtárkány
5. futam: 2019. szeptember 1., Mátra Maraton – Mátraszentistván

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.