Négy bringa, ami más, mint a többi

A kerékpárnak is ezer arca van: bármikor szembegurulhat velünk egy-egy olyan bringa, amiről azt sem tudjuk, eszik-e vagy isszák – mégis azonnal biztosak vagyunk benne, hogy ki akarjuk próbálni.

Rekumbens, vagyis fekvőkerékpár

Guruló fotelnek is nevezhetnénk, de erre biztosan felhördülnének azok, akik több ezer kilométert tekertek már le ezzel a csodabicajjal (fent). A rekumbensnél nem alattunk, hanem előttünk található a hajtás, a nyereg helyett pedig egy akár fekvő pozícióig is hátrahajtható ülés szolgálja a kényelmünket. Legtöbbször háromkerekű. Sokan visszapillantó tükröt is szerelnek a rekura éppen azért, mert a fej hátraforgatása – a test alacsony elhelyezkedése vagy az ülés háttámlája miatt – ez esetben nem hatékony módja a térbeli tájékozódásnak.

A legtöbb kerékpárversenyen a szabályozás miatt nem találkozhatunk rekuval, de rengeteg túrakerekes választja a bringázásnak ezt a formáját. Pluszérdekesség, hogy hason fekve tekerhető rekumbens is létezik.

Egykerekű

A monociklivel vagy uniciklivel sokan legfeljebb cirkuszi artisták kellékeként találkoznak, de azért jó tudni, hogy néhányan az egykerekesek közül ma már komoly MTB-versenyeken is simán rajthoz állnak. Annál is inkább, mivel a monociklizés gyakorlatilag önálló sporttá fejlődött a kilencvenes években. Az imént említett, szó szerint hegyen-völgyön átrepesztő egykerekűzők a Muni (Mountain Unicycle) sportágnak hódolnak nagy szenvedéllyel, de létezik a műfaj freestyle és street változata is, ahol inkább a trükkök vannak előtérben. De olyan monoőrült is van, aki tényleg szeret veszélyesen élni, ezért a városi közlekedéshez választja az egykerekűt.

(Fotók: AFP)

Fatbike

Számos hegyikerékpár-versenyen motorosok vagy quadegységek biztosítják az útvonaltartást, illetve a biztonsági vagy technikai asszisztenciát – nos, velük lehet könnyen összekeverni a fatbike-osokat.

A fatbike-ok legjellegzetesebb ismertetőjegye az extra széles és ballonos külső gumiköpeny, amit nemes egyszerűséggel akár böhöm nagynak is nevezhetnénk.

A funkciója természetesen az, hogy a leglehetetlenebb terepen is könnyedén gördülhessünk vele, mondhatni, a fatbike a hegyikerékpárok lánctalpasa. És hogy egy kicsit csavarjunk a dolgok eddigi állásán, azt is eláruljuk, hogy létezik fat-rekumbens is, ez a (három kerékre utaló) fat-trike.

(Fotó: AFP)

Tandemkerékpár

Sokak szerint minden kerékpárok legromantikusabbja a tandem vagy twin, melynek lényege, hogy többen hajtják ugyanazt a járgányt. Mielőtt a vízibiciklire vagy a Flintstone család lábmeghajtású őskocsijára gondolna valaki, rögtön azt is hozzátesszük, hogy a delikvensek itt nem egymás mellett, hanem egymás mögött foglalnak helyet „egy vázon tekerünk” jeligével. Az összteleszkópos tandem hegyikerékpártól kezdve a tandem teherbiciklin át a tandem rekumbensig, a kétszemélyestől az ötszemélyes quintig számos fajtája létezik.

(Fotó: AFP)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.