Pöpec bringával a munkahelyre

Egy kezdeményezésnek köszönhetően Nyugat-Európában egyre többen járnak munkába kerékpárral, nálunk azonban még mindig kevesen. Megmutatjuk, milyen a munkába járáshoz ideális bringa, hátha többen kedvet kapnak hozzá.

Belgiumban annyira bejött a Bringázz a munkába! kampány, hogy ígéretéhez híven a kormány már több százezer ember zsebét kénytelen tömni azért, hogy drótszamáron járjon a munkahelyére. Belgiumon kívül számos más európai országban, köztük Ausztriában, Luxemburgban, Franciaországban, Dániában, Hollandiában és Németországban is támogatják a bringás munkába járást.

Bármilyen meglepően hangzik is, nálunk sem ismeretlen a jelenség, jóllehet vélhetően még csak kevesen hallottak róla. A kerékpárral munkába járás térítési díja 9 forint kilométerenként, ami további 6 forinttal növelhető. Azt nem tudjuk, hogy a nemrég hozott jogszabály nyomán hányan váltottak négy kerékről két kerékre, annyi azonban biztos, egy jó bringa bárkinek meghozhatja a kedvét.

Legalábbis ezt szeretné elérni a cyclingweekly.com, amely csokorba gyűjtötte az ideális kerékpárokat, azt remélve, hogy így könnyebb szívvel hagyjuk otthon az autónkat.

Hibridkerékpárok

Az országúti és a hegyikerékpár ötvözete az egyik legjobb választás a munkába járásra. A váza könnyű alumíniumból készül, a gumiabroncs pedig sima felületű, de széles. Nagyon sokfélét gyártanak belőle, közülük sok már-már úgy néz ki, mint egy mountain bike, a gumi szélessége meghaladja a 3.5 cm-t, sokfajta azonban inkább az országúti verzióra hasonlít, némiképp keskenyebb kerekekkel és lapos kormánnyal.

Legnagyobb előnyük, hogy kitűnően teljesítenek a városi aszfaltos környezetben, de még az enyhén lankás terepen is megbízhatóak, főleg, ha szélesebb gumit teszünk rá.

A Triban RC 500-as típus az egyik legolcsóbb, ára 500 angol font (200 000 forint), a Sirrus csaknem ennyit (180 000 forint) kóstál, de a Canyon Urban 8.0 hibridért már jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk (700 000 forint).

Összehajtható bringák

A legjobb választás, amikor elővárosi vonatozást is be kell iktatnunk a közlekedésünkbe, hiszen pillanatok alatt összehajthatjuk és a hónunk alá csaphatjuk a járgányt. Másik előnye, hogy a munkahelyünkön is könnyen elfér az asztal alatt, így biztosan nem lopják el.

Az összehajtható bringák kerékmérete különböző lehet – minél kisebb a mérete, annál könnyebb szállítani tömegközlekedési eszközökön, viszont ha nagy kerékméretűt vásárolunk, gyorsabban eljutunk A-ból B-be. Továbbá nagy előnye, hogy a szabadságra is elvihetjük magunkkal, hiszen könnyen elfér az autó csomagtartójában.

A B’Twin Hoptown 320-as típus 180 angol fontba (72 000 forintba) kerül, hat sebességi fokozata van, és több ülésmagasságot is beállíthatunk magunknak. A Brompton már csaknem 1000 font (400 000 forint), viszont pillanatok alatt összehajtható, és a kormánya is ideális.

A holland típusú kerékpárok

Hagyományos városi kétkerekűek, amelyeket elsősorban praktikusságuk, mintsem sebességük és kinézetük miatt kedvelünk – bár utóbbi ízlés dolga.

Az viszont vitathatatlan, hogy nagyon könnyű karbantartani a kerékagyakat, a sárvédő kitűnően tartja távol a nem kívánt szennyeződéseket, a támaszték, a dinamós lámpa és a beépített csomagtartó pedig már csak hab a tortán. A kerékpár olyan magas, hogy utazás közben akár egy táskát is a vállunkra akaszthatunk anélkül, hogy zavarna a tekerésben.

Hátrányuk, hogy viszonylag kevés sebességi fokozatuk van, a vázuk pedig nehéz, 13 kilogramm súlyú, így inkább sík terepen érdemes használnunk.

A Pinnacle Californium 2 női bicikli 395 angol font (158 000 forint), a Bobbin Brownie 7-esért pedig 445 fontot (178 000 forintot) kell fizetnünk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.