Százszor száz kilométer a szobában

Március közepén kezdte, s a napokban fejezte be a maga által kitalált kihívást a brit Russell Kelsey, aki megfogadta, több mint három hónapon keresztül napi száz kilométert teker otthonában.

A brit Russell Kelsey március közepén éppen az idei Race Across America elnevezésű, 4828 kilométeres ultrakerékpáros országúti versenyre készült, amikor az Egyesült Királyságban is felütötte fejét a koronavírus-járvány. Emiatt a négy fal közé kényszerült, és szobakerékpáron kezdte meg a felkészülést.

Kis idő múlva azonban törölték a világversenyt, Kelsey pedig elhatározta, kárpótlásként 100 napon keresztül napi 100 kilométert teker le szobabiciklin. A pszichoterapeutaként dolgozó szakember szabadságot vett ki, hogy teljesíthesse vállalását.

 

 

„Szerettem volna felhívni az emberek figyelmét, hogy a járvány alatt inkább szobában kerékpározzanak, mintsem hogy a szabadban megfertőződjenek. Eleinte nem tudtam, valójában mennyi időre lesz szükségem a tízezer kilométer teljesítésére, és amiatt is nyugtalan voltam, bírom-e kajával, és nem futok-e ki az időből.”

A brit kerékpáros egész életében a négy fal közötti bringázás híve volt, részt vett számos világeseményen is. Ilyen volt a Világ egy nap alatt elnevezésű is, amelyen tizenegy órát töltött a nyeregben megállás nélkül. A kezdeményezés során az indulók a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (National Health Service) gyűjtöttek adományt, összesen 231 000 fontot, hozzávetőlegesen 88 millió forintot.

Kelsey teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert csupán öt évvel ezelőtt kezdett el kerékpározni, s két hónappal később csaknem meghalt.

„Kétezertizenötben éppen nyaralni voltam a lányommal, amikor elájultam. Később kiderült, mellékvese-daganatom van, amelyről korábban nem tudtam, mert nem volt tünete. Többek között azért éltem túl, mert mindig is sportoltam, és néhány hónappal azelőtt kezdtem el erőteljesebben szobakerékpározni. Mivel az ilyen esetek kilencven százaléka halállal végződik, nyugodtan kijelenthetem, rendkívül szerencsés vagyok. A bringázás mentette meg az életem.”

A brit csodapszichiáter úgy tervezte, elindul a Race Across America virtuális versenyen is, amely június 16. és 28. között zajlik. Bár nem tudjuk, sikerült-e végül elindulnia, és ha igen, teljesíti-e célját, hogy 12 nap alatt letekeri a távot. Szerénységét és alázatát mi sem bizonyítja jobban, mint alábbi nyilatkozata.

„Túl nagy elvárásaim nincsenek magammal szemben, mert tudom, nem ülhetek egy asztalnál olyanokkal, mint Chris Hopkinson, James Golding vagy Marko Baloh. Kétezertizenkilencben megnyertem ugyan az NCOM-versenyt, amelyen Texasban közel ezerhétszáz kilométert kellett tekernem, de ez azért nem volt olyan nagy esemény. Sajnos a testsúlyom ellenem dolgozik, igyekszem mégis tizenkét nap alatt befejezni a viadalt.”

A virtuális Race Across America (VRAA) eredményeiről itt találhatunk részletes információt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.