Százszor száz kilométer a szobában

Március közepén kezdte, s a napokban fejezte be a maga által kitalált kihívást a brit Russell Kelsey, aki megfogadta, több mint három hónapon keresztül napi száz kilométert teker otthonában.

A brit Russell Kelsey március közepén éppen az idei Race Across America elnevezésű, 4828 kilométeres ultrakerékpáros országúti versenyre készült, amikor az Egyesült Királyságban is felütötte fejét a koronavírus-járvány. Emiatt a négy fal közé kényszerült, és szobakerékpáron kezdte meg a felkészülést.

Kis idő múlva azonban törölték a világversenyt, Kelsey pedig elhatározta, kárpótlásként 100 napon keresztül napi 100 kilométert teker le szobabiciklin. A pszichoterapeutaként dolgozó szakember szabadságot vett ki, hogy teljesíthesse vállalását.

 

 

„Szerettem volna felhívni az emberek figyelmét, hogy a járvány alatt inkább szobában kerékpározzanak, mintsem hogy a szabadban megfertőződjenek. Eleinte nem tudtam, valójában mennyi időre lesz szükségem a tízezer kilométer teljesítésére, és amiatt is nyugtalan voltam, bírom-e kajával, és nem futok-e ki az időből.”

A brit kerékpáros egész életében a négy fal közötti bringázás híve volt, részt vett számos világeseményen is. Ilyen volt a Világ egy nap alatt elnevezésű is, amelyen tizenegy órát töltött a nyeregben megállás nélkül. A kezdeményezés során az indulók a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (National Health Service) gyűjtöttek adományt, összesen 231 000 fontot, hozzávetőlegesen 88 millió forintot.

Kelsey teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert csupán öt évvel ezelőtt kezdett el kerékpározni, s két hónappal később csaknem meghalt.

„Kétezertizenötben éppen nyaralni voltam a lányommal, amikor elájultam. Később kiderült, mellékvese-daganatom van, amelyről korábban nem tudtam, mert nem volt tünete. Többek között azért éltem túl, mert mindig is sportoltam, és néhány hónappal azelőtt kezdtem el erőteljesebben szobakerékpározni. Mivel az ilyen esetek kilencven százaléka halállal végződik, nyugodtan kijelenthetem, rendkívül szerencsés vagyok. A bringázás mentette meg az életem.”

A brit csodapszichiáter úgy tervezte, elindul a Race Across America virtuális versenyen is, amely június 16. és 28. között zajlik. Bár nem tudjuk, sikerült-e végül elindulnia, és ha igen, teljesíti-e célját, hogy 12 nap alatt letekeri a távot. Szerénységét és alázatát mi sem bizonyítja jobban, mint alábbi nyilatkozata.

„Túl nagy elvárásaim nincsenek magammal szemben, mert tudom, nem ülhetek egy asztalnál olyanokkal, mint Chris Hopkinson, James Golding vagy Marko Baloh. Kétezertizenkilencben megnyertem ugyan az NCOM-versenyt, amelyen Texasban közel ezerhétszáz kilométert kellett tekernem, de ez azért nem volt olyan nagy esemény. Sajnos a testsúlyom ellenem dolgozik, igyekszem mégis tizenkét nap alatt befejezni a viadalt.”

A virtuális Race Across America (VRAA) eredményeiről itt találhatunk részletes információt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz
Fesztivállal indul a tájfutószezon
Elrajtolt a virtuális Tour de France
Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.