Szegedről Svájcba: nyolcnapos bringatúra

Szegedről a svájci Oftringenbe kerékpárral – ezt vette a fejébe Palásthy Máté, a Decathlon munkatársa. A nem mindennapi bicajozás az olyan harcedzett, tapasztalt bringásnak is nagy kihívás, mint ő.

Mit csomagolj be egy ilyen túrára?

Röviden: Szinte semmit.

Kicsit hosszabban: Gyakorlatilag annyi ruhát, amennyi éppen rajtad van és még néhány apróságot.

A kerékpár – Az új Triban RC 520. Hogy mivel vágok neki az 1800 km hosszú távnak? A Decathlon országúti kerékpárját választottam, a Triban RC 520-t. Egy kényelmes geometriájú, kifejezetten túrázásra kifejlesztett kerékpár Shimano 105 R7000-es váltószettel és TRP hibrid tárcsafékekkel felszerelve. A 28 milliméter széles gumik, a magas fejcső és a széles kormány mind a kényelmet szolgálják, amire szükségem is lesz, ha napi 8-9 órát szeretnék a nyeregben tölteni.

Az alapfelszereltségen túl kapott még egy könyöklőt is a bicikli, hogy menet közben több testhelyzetet tudjak váltogatni, és hogy a sík szakaszokon kicsit gyorsabb legyen a haladás.

A Triban RC 520-as bringára nagy feladat vár

A ruházat: Van Rysel minden mennyiségben. A kantáros nadrágot, a mezt, a sisakot, a kesztyűt, az esőkabátot és a szemüveget mind a Decathlon új versenyországútis márkájának köszönhetem, amely a Van Rysel nevet kapta. Eddig egytől egyig szépen végezték a dolgukat, legfőképp a nadrág, amely a zselés betéten és a női bugyikat megszégyenítő lézervágott szabáson kívül még elképesztően ellenálló is. Egy esésnél 2-3 méter aszfalton csúszás, majd árokba borulás során sikerült úgy végighorzsolni az egyik oldalamat vádlitól vállig, hogy közben a ruhám felette teljesen ép maradt. Ha nem velem történik, el sem hiszem.

Van Rysel, a strapabíró technikai ruházat

Ha magasabb hegyi szakaszokat is beiktatunk a túránkba, akkor az őszi ruhadarabokat se hagyjuk otthon. 1500-2000 méteren – főleg egy hosszabb lejtőnél – még nyáron is könnyen érhet minket meglepetés. Nem árt, ha van nálunk szélkabát, esőkabát, karmelegítő, esőnadrág és esetleg kamásli.

A legfontosabb a ruházatnál, hogy mindenből az ultralightot és ultrakompaktot keressük, legyen az esőkabát, törülköző vagy épp egy utcai nadrág. Amit nem lehet összecsomagolni egy ökölnyi kis tasakba, azt inkább ne is vigyük.

A táskák. Csomagtartót semmiképp sem akartam felszerelni, és mivel a Decathlon sajnos nem gyárt nagyobb méretű váz- és nyeregtáskákat, ezeket klasszikus magyar módon egy kínai webshopból kellett beszerezni.

A teljes csomag a nyolcnapos bringázáshoz

A vázba a 2 kulacs fölé megy egy 3-4 liter űrtartalmú táska, ezekbe pakolom majd az ételt és az összes szerszámot, amelyekre menet közben gyorsan szükségem lehet. A ruháknak, tisztálkodási szereknek pedig egy 10 literes táska jut a nyeregcsőre rögzítve. Nem sátorban fogok aludni, így azt szerencsére a matraccal együtt megspórolom magamnak, viszont ha valaki ezt a módját választja a túrázásnak, akkor erre a célra kiváló kis zsákokat lehet kapni, amelyeket a könyöklőre, a koskormány közé rögzíthetünk.

Összesen nagyjából 14 liternyi helyem van így a pakolásra, ami talán nem túl sok, de amikor a Szent Gotthárd-hágó századik kanyarjában kapaszkodom felfelé, eszembe fog jutni, milyen jó, hogy csak ennyi cuccot hoztam.

A tapasztalatok. Mindenkinek egyéni igényei és egyéni elképzelései vannak egy ilyen embert próbáló út kapcsán. A lényeg, hogy tudjuk, nekünk mire van szükségünk, és az alapján készítsük el az útitervünket és a felszerelésünket.

Ez az első ilyen túrám, úgyhogy a legtöbb tapasztalatot valószínűleg a saját káromon szerzem meg, de hát ezért is jó elindulni egy ilyen utazásra… Az ember megtudja, mire képes, vagy mire nem!

írta: Palásthy Máté (a Decathlon munkatársa)

(x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.