Vas Kata Blanka szenzációs: olimpiai 4.!

Amiben csak titkon bízhattunk: a mindössze 19 esztendős bringás óriásit versenyzett a tokiói olimpián, s mondhatni, Svájc kivételével az egész világot legyőzte.

Francia aranyérmet vártak sokan a női hegyikerékpárosok versenyén, hiszen a világbajnok Pauline Ferrand Prevot számított a legnagyobb esélyesnek, de egy kisebb bukás után visszaesett. Vas Kata Blanka a hátsó sorokból rajtolhatott, de remekül előzött, néhány pillanat alatt a harmadik helyre jött fel – ám kicsúszott, és a tizedik hely környékén folytathatta.

Ezen a napon nem lehetett megszorítani Jolanda Neffet: a svájci versenyző elképesztő iramban kezdett, sorra maradtak le ellenfelei, az első percek után is folyamatosan növelte előnyét. A csúszós pályán a vártnál sokkal jobb időt ment, óriási fölénnyel nyerte el az aranyérmet – szinte hihetetlen, de két honfitársa előtt.

A tavalyi U23-as világbajnoki ezüstérmes Vas Kata Blanka egyre feljebb és feljebb lépett, egészen a hatodik helyig jött fel az utolsó kör kezdetére. Ott aztán sikerült megelőznie a francia Lecomte-ot és a holland Terpstrát is, így a negyedik helyen ért célba. Magyar kerékpáros még sohasem végzett az ötödik helynél előrébb az olimpiák történetében – egészen eddig.

Szenzációs teljesítmény!

„Jól sikerült a rajtom, hibáztam néhányszor, de aztán a saját tempómat tudtam menni. Még mindig alig hiszem el, hogy negyedik lettem. Kicsit furcsa volt, hogy egy órával az olimpia előtt még átépítették a pályát, azért ez nem megszokott” – mondta az M4 Sport kamerája előtt a magyar tehetség.

KERÉKPÁROZÁS, NŐI HEGYIKERÉKPÁR
1. Jolanda Neff (Svájc) 1:05:35 óra
2. Sina Frei (Svájc) +1:11 perc hátrány
3. Linda Indergand (Svájc) +1:19
4. VAS KATA BLANKA (MAGYARORSZÁG) +2:09
5. Anne Terpstra (Hollandia) +2:35
6. Loana Lecomte (Franciaország) +2:57

Fotó: Getty Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.