Vas Kata Blanka világbajnoki ezüstérmes!

Cser Gábor szövetségi kapitány értékelte a Leogangban rendezett hegyikerékpáros-világbajnokságon elért magyar eredményeket, köztük az U23-as korcsoportban megszerzett második helyet.

Joggal bíztunk Vas Kata Blanka tudásában, mivel azt követően, hogy az október elejei, a cseh Nové Mesto na Moravéban megrendezett világkupa-viadalon ígéretes formában versenyzett, egy héttel később az ausztriai Leogangban megtartott világbajnokságon a második helyet szerezte meg.

„Blanka újfent bizonyította, hogy a hazai női kerékpársport legnagyobb ígérete – kezdte az értékelést Cser Gábor szövetségi kapitány. – Alaposan felszívta magát a vb-re, s ennek meg is lett az eredménye. Nagyon elégedett vagyok. A francia Loana Lecomte, aki megelőzte, Nové Mesto na Moravéban megnyerte a világkupát, nem mellesleg a holland Ceylin del Carmen Alvarado, akit viszont maga mögé utasított, cyclo crossban elit világbajnoki címet nyert. Amikor láttuk, hogy sáros pályán kell versenyeznünk, elkezdtünk reménykedni, mivel Blankának kifejezetten fekszik az ilyen terep. Szerencsére a csúszós talajon kitűnő hasznát vettük a sárguminak.”

A hegyikerékpáros-világbajnokság magyar érdekeltségű eredményei (XCO szakág):

Női elit: Benkó Barbara – 41. hely. Férfi elit: Palumby Zsombor – 69. hely. Leány U23: Vas Kata Blanka – 2. hely. Női junior: Bokros Csenge Anna – 42. hely. Férfi junior: Szabó Levente – 63. hely, Gerely Attila – 68. hely, Horváth Áron Mihály – 74. hely

A szakember kitért elitversenyzőink szereplésére is.

„Palumby Zsombor elkövetett néhány apró technikai hibát, ráadásul el is esett. Többre képes, mint amit a világbajnokságon mutatott. Benkó Barbara nincs topformában, a világjárvány miatt egy kicsit elengedte ezt az idényt, de nincs ezzel semmi gond. Ennél jóval többre is képes, amit hamarosan be is bizonyít.”

Női és férfi juniorkorú versenyzőink a mezőny második felében végeztek, velük már közel sem volt annyira elégedett a szövetségi kapitány.

„A juniorokra hosszú, kemény tél vár, mert be kell hozniuk fizikai lemaradásukat a világelittel szemben – fogalmazott Cser Gábor. – Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy Bokros Csengét leszámítva nem rendelkeznek nemzetközi rutinnal. Mivel ez volt az első világbajnokságuk, nem támasztottam különösebb elvárásokat velük szemben. Nehéz éven vagyunk túl, mindannyian sokat tanultunk belőle. Szerencse, hogy Vas Kata Blanka a követendő példa és példakép lehet a jövőben. Ne feledjük, a sikert sehol sem adják ingyen!”

 

 

Ami a folytatást illeti, cross countrysaink most pihenőt kapnak, ám hamarosan kezdődik a terepkerékpáros (cyclo cross) idény. Cser Gábor reméli, megtartják a hollandiai és belgiumi versenyeket, amelyeken Vas Kata Blanka újfent igazolhatja tehetségét. Az igazi megméretés azonban a februárban esedékes világbajnokság lesz, amelyen Blanka – teljesen új, topkategóriás kerékpárral – az U23-asok között gyarapíthatja érmei számát.

„Senkinek sem volt könnyű, mivel a koronavírus-járvány miatt bizonytalanság alakult ki a nemzetközi versenyek megrendezésével kapcsolatban. Kissé megterhelő volt, hogy október első felében három jelentősebb versenyt is tartottak, amelyre mentálisan és fizikailag nehéz volt felkészülni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több olimpiai és világbajnok is feladta a küzdelmet. Megterhelő úgy felkészülniük, hogy nem tudják, melyik viadalt tartják meg, melyiket nem.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.