Zalakaros: 2500 bringás készül a rajtra

Immár tizenkettedik alkalommal kerül sor a Mapei Tour de Zalakarosra, amely az évek alatt háromnapos kerékpáros-fesztivállá nőtte ki magát.

A Tour de Zalakaros fő attrakciója természetesen a harmadik napon sorra kerülő 137 kilométeres országúti maratoni, ennél azonban sokkal több a háromnapos bringásfesztivál. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a kerékpározás ünnepéről beszélhetünk.

„Tizenkét éve szerveztem meg először a viadalt – kezdte Jankovics Ferenc. – Korábban magam is versenyeztem, illetve volt kerékpároscsapatom, ezáltal jött a Tour de Zalakaros. Először százharminc induló volt, aztán elértük az ötszázat, megszerették az emberek, és most már kétezer-ötszáz résztvevőnk van. És ez is volt a célunk, hogy a legjobb, legszebb hazai kerékpáros-maratonit szervezzük meg. Ráadásul a többség egy vagy két kísérővel érkezik, így öt-hatezer ember fordul meg nálunk.”

A résztvevőket azért is csábítja a viadal, mert vannak családi vagy éppen céges túrák is, mindenki megtalálja a neki megfelelő kihívást. A verseny szervezése nagy lendület kapott, amikor névadó szponzorként mellé állt a Mapei – az olasz cégről elnevezett kerékpáros-istállóban is tekert anno Bodrogi László –, amely negyedik éve támogatja a viadalt. A verseny a sportra, az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet, a megméretésen alapvetően nem az eredmény a lényeg, hanem a mozgás öröme.

A résztvevők a 137 kilométeres országúti maratoni mellett nevezhetnek 60 kilométeres és céges túrára vagy éppen a Kis-Balaton körül haladó 33 kilométeres családi bringatúrára, de lesz egy 700 méteres pályán zajló gyerekverseny is.

„Talán a kis-balatoni családi túra útvonala a legszebb része a viadalnak – folytatta Jankovics Ferenc. – Ez a környék legnagyobb attrakciója, de a Zalai-dombság is látványos, ráadásul kisforgalmú utakon lehet tekerni. Teljes útzár nincs, azonban óránként nagyjából egy autóra kell számítani, és ami még fontos, hogy bár dombságról beszélünk, nincsenek nehéz emelkedők.”

Bár az előnevezés már lezárult, a helyszínen is lehet jelentkezni. A nevezési díj 10 ezer forint, amely tartalmazza a frissítést, a befutócsomagot, a szervizautók nyújtotta segítséget, a családtagoknak pedig ingyenes indulási lehetőséget a szombati gyerekversenyen.

nyitó kép: tourdezalakaros.hu

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.