Fuss, tekerj, túrázz augusztusban is

Elérkezett az idő, hogy március után újra havi bontásban is közöljük a különböző szabadidős eseményeket. Összeállításunk rendszeresen frissül, vagyis érdemes többször visszatérni az oldalra!

Úszás

Augusztus 1., szombat – Révfülöp

Immár 38. alkalommal rendezik meg az ország legnépszerűbb nyílt vízi szabadidősport-eseményét, a Lidl Balaton-átúszást. A fő táv szokás szerint a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométer, amely mellé újdonságként kínálják a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda érkező 2.6 kilométeres fél távot.

 

 

Futás

Augusztus 1., szombat – Németbánya

Márciusra tervezték, de nemcsak az időpontját illetően változik a BakonyRUN 5.0, egy kilométerrel hosszabb lesz a pálya is. Az akadályfutó-verseny megmutatja a Bakony legzordabb arcát, a rövid távon (11 kilométer) ugyanis 10 kemény akadályt kell leküzdeni, illetve a 2 kilométeres gyermekfutamban is lesz öt mesterséges akadály. Futamindítások 9 és 12 óra között 30 percenként.

 

Kerékpározás

Augusztus 1., szombat – Őriszentpéter

Bringával az Őrségben, indulás 9 órakor a helyi szökőkúttól. Az útvonal (Őriszentpéter–Szalafő–Hodos–Bajánsenye–Kerkáskápolna–Őriszentpéter) hozzávetőlegesen 34 kilométer, 297 méter szintemelkedéssel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, s legfeljebb 25 fő jelentkezhet. A tervezett útvonal nagy részben aszfaltos, helyenként kavicsos erdei út, vagyis a javasolt kerékpártípusok a trekking, a mountainbike és a gravel. Italról és ételről mindenki egyénileg gondoskodjon, de további információkért érdemes írni az orsegibringasok@gmail.com e-mail címre.

 

Futás

Augusztus 1., szombat – Felsőtárkány

Terepfutás két távon, rajt 10 órától. A hosszabb, 21 kilométerből 1.7 kilométer aszfalton vezet, a többi földút, s nagyjából 790 méteres a szintkülönbség, míg az 5.5 kilométeres távon 1.3 kilométer az aszfalt, s úgy 240 méter a szintkülönbség. Részletek a Bükk Mountain Trail szervezőinél.

 

 

Kajakozás

Augusztus 1., szombat – Szigetcsép

A Ráckevei-Duna-ágban számtalan kajakozási lehetőség várja az érdeklődőket. Ezúttal 14 órától egy nagyjából háromórás evezés a csépi hasadékban. Részvételi díj 4000 forint, találkozó a szigetcsépi szabadstrandon. Regisztráció követelmény a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Kerékpározás

Augusztus 1., szombat – Tiszafüred

Idén már az 5. éjszakai Tisza-tó-kerülő kerékpárostúrát rendezik meg. Rajt 19 és 20 óra között az Albatrosz-kikötőben, célzárás éjjel 2 órakor. A táv 65 kilométer, gyerekeknek 20 kilométer (kerékpárúton Poroszlóig és vissza), regisztráció e-mailben (tiszato.bringa@gmail.com) szükséges július 28. éjfélig. Bukósisak viselése ajánlott, miként a rovarok ellen szemüveg és szúnyogirtó spray is, de az első-hátsó világítás kötelező. Útlezárás nincs! Nevezési díj 3000 forint.

 

Futás

Augusztus 1., szombat – Budapest

Az idén már a 7. Generali Night Runt rendezik meg a kivilágított, éjszakai fővárosban – legfeljebb 8000 fő részvételével. Három táv (6, 9, 21 kilométer) közül lehet választani, de a félmaratoni váltóban is teljesíthető. A versenyközpontot ezúttal is a Várkert Bazárnál alakítják ki, itt lesz a rajt- és célterület, az információs pult, a mellékhelyiségek és a csomagmegőrző is. Idén bulifutamokkal és fejlámpás futószámmal is készülnek a szervezők. Az útvonal érinti az Alagutat és a budai Várnegyedet.

 

Supozás

Augusztus 1., szombat – Gárdony

Naplementés kajak-kenu és suptúra a Velencei-tavon 18.30 és 20.30 között. Találkozás Gárdonyban a Holdfény sétány 5. szám alatt. Részvételi díj 6000 forint, de a 70/317–7044-es telefonszámon mindenképpen jelentkezni kell.

 

Kajakozás

Augusztus 1–2., szombat–vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján, a délelőtti programra 9 órakor, a délutánira 13.30-kor. A részvétel 8900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Futás

Augusztus 1–14., vasárnap – Velencei-tó

Kizárólag hölgyek indulhatnak a 30 kilométeres kihíváson, amely megkerüli a Velencei-tavat. Csupán annyi a feladat, hogy rózsaszín és fekete ruházatban kell teljesíteni a távot, az előre átvett érmet mindenkinek magánál kell tartania, s a táv végén nyakba akasztva kell fotózkodni rózsaszín napszemüvegben. A fotót végül fel kell tölteni a Red Hot Run Group Facebook-oldalára. Fontos: a rajtcsomag átvétele augusztus 1-jén nem a Velencei-tónál, hanem Balatonakaliban a Tanya Bisztrónál (Sósi földek 1./Csárdás utca) lesz.

 

Kerékpározás

Augusztus 1–30., vasárnap – Magyarország

Magyarország bármelyik tavát (Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, Tisza-tó) megkerülheti, aki nevez a Red Hot Run Group kihívására. A rajtcsomagot augusztus 1-jén lehet átvenni Balatonakaliban a Tanya Bisztrónál (Sósi földek 1./Csárdás utca), de lehet kérni postai küldeményfeladást is. A feladat csupán annyi, hogy a tókerülést követően saját fotót kell készíteni a rajtcsomagban biztosított éremmel, s feltölteni a szervező Facebook-oldalára.

 

Fotó: shutterstock

 

Kajakozás

Augusztus 2., vasárnap – Dunaharaszti

Nagyjából három-négy órás evezés a Ráckevei-Duna-ág nádasaiban. Indulás 10 órakor a dunaharaszti hajóállomástól, a túra gyerekbarát, szinte áll a víz. Regisztráció a kajakszafari.hu weboldalon szükséges, részvételi díj 4000 forint, amely tartalmazza a szakszerű túravezetést, a tengeri kajakot, evezőt, mentőmellényt. Ételről és innivalóról, továbbá egy teljes szett váltóruháról a résztvevőnek kell gondoskodnia.

 

Supozás

Augusztus 2., vasárnap – Gárdony

Napfelkeltés kajak-kenu és suptúra a Velencei-tavon 6.30 és 8.30 között. Találkozós Gárdonyban a Holdfény sétány 5. szám alatt. Részvételi díj 6000 forint, de a 70/317–7044-es telefonszámon mindenképpen jelentkezni kell. Ugyanitt naplementés túrára is lehet jelentkezni, amelyet 18.30 és 20.30 között rendeznek meg.

 

Túrázás

Augusztus 3–9., hétfő–vasárnap – Torockó, Románia

Egyhetes túrázás napi 5–12 kilométeres távokkal, köztük a Drakula-várral, a Gyilkos-tóval vagy a Békés-szorossal. Indulás Budapestről hétfő hajnalban, de lehet egyénileg is utazni, a lényeg, hogy délben találkozó a torockói faluközpontban. További hasznos információk és részvételi feltételek itt találhatók.

 

Túrázás

Augusztus 6–9., csütörtök–vasárnap – Bükkszentkereszt

Négynapos barangolás az erdőben, naponta úgy 10–12 kilométeres túrákkal, de átlagos erőnléttel teljesíthetők. Szállás a bükkszentkereszti Geopark Panzió kétágyas, fürdőszobás szobáiban, teljes ellátással. A napi túrázás után természetművészeti és kézműves alkotásokkal lehet kikapcsolódni. Részletek a szervezők honlapján.

 

Supozás

Augusztus 7., péntek – Gárdony

Naplementés kajak-kenu és suptúra a Velencei-tavon 18.30 és 20.30 között. Találkozós Gárdonyban a Holdfény sétány 5. szám alatt. Részvételi díj 6000 forint, de a 70/317–7044-es telefonszámon mindenképpen jelentkezni kell.

 

Futás, gyaloglás, kerékpározás

Augusztus 8., szombat – Mátraháza

A nyári Kékes 10x fordulót rendezik meg ezen a hétvégén. Útvonal: Mátraháza–Kékes-csúcskő–Mátraháza nagyjából 7 kilométer 350 méter szintemelkedéssel és -süllyedéssel, mindezt két óra alatt. Az esemény különlegessége, hogy mindezt akár tízszer is lehet teljesíteni, vagyis akkor több mint húszórás erőpróbával kell számolni, illetve fejlámpa használata a sötétedés miatt kötelező. Nem verseny, a kiválasztott távot futva, kerékpározva vagy gyalogolva is lehet teljesíteni. Előregisztráció szükséges a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen augusztus 5-én éjfélig. Nevezési díj öt körig 3000, hat körtől 4000 forint.

 

Kerékpározás

Augusztus 8., szombat – Dunaalmás

Idén első alkalommal hegyi befutóval fejeződik be 6. Brigetio nyílt nemzetközi országúti mezőnyverseny. A résztvevők biztosított útvonalon, biztonságos körülmények között küzdhetnek a legjobb időeredményért. Csapatban is lehet indulni, de nyolc fő szükséges hozzá. Versenykiírás és nevezés a brigetiosport.hu weboldalon.

 

Kajakozás

Augusztus 8–9., szombat–vasárnap – Fonyód

Tanfolyam a biztonságos kajakozáshoz, az alapismeretek elsajátítása kétnapos kurzus, mert mindkét nap bőven tartalmaz gyakorlatot és elméleti ismereteket is. Utóbbinál a vízre szállás, evezés és partra szállás, valamint a szükséges alap hajózási ismeretek szerepelnek a programban. Gyakorlatban mindezeket el lehet sajátítani, kiegészülve a kanyarodástechnikával, illetve a lapáttal kormányzással. Részletek, telefonszámok itt.

 

Futás, kerékpározás

Augusztus 9., vasárnap – Őriszentpéter

Őrségi kerékpáros- és futófesztivál, idén már harmadik alkalommal. Legfeljebb 200 fő részvételével a bringázást országúton rendezik meg, csaknem 1300 méteres szintemelkedéssel, összesen három (35, 66 vagy 93 kilométer) távon. A leghosszabb táv 10 órakor rajtol, időmérés chippel, szintidő 300 perc. Húsz perccel később rajtolnak a 66 kilométeres indulók, akiknek 180 perces a szintidejük, s szintén chipes az időmérés. További húsz perc múlva a 35 kilométerre jelentkezők is elrajtolhatnak, de ez vezetett túra, időmérés nincs. Utóbbi – ellentétben a másik két távval – részben kavicsos úton halad, egyébként zömében aszfalton vezet. Nevezési díj 7000 forint.

 

Lovaglás

Augusztus 9–14., vasárnap–péntek – Szigetbecse

Egyhetes lovastábor a Kis-Duna partján, a bentlakásos ár ötven-, a napközis ár negyvenezer forint. A napi programok 8 és 17 óra között tartanak, a lovaglás mellett állatok és a tanya körüli teendők kipróbálására, állatsimogatásra, ismeretterjesztő természetjárásra és különböző játékokra (futball, röplabda, pingpong, tollaslabda) várják a jelentkezőket. Egyéb program a medencés fürdés, illetve a strandolás a szigetbecsei szabadstrandon. Jelentkezés a Becsei Lovasudvar és Állatsimogatónál.

 

Futás

Augusztus 10–16., hétfő–vasárnap – Magyarország

Hullócsillag/MeteoRun virtuális futás, amelyre gyermekeknek 1, esetleg 5 kilométeres táv áll rendelkezésükre, míg a felnőttek 10.5, 14 és 21.1 kilométeren próbálhatják ki tudásukat. Nevezés a korido.hu weboldalon, s a kiválasztott távot augusztus 10. és 16. között kell teljesíteni. Az esemény apropója, hogy ebben az időpontban érkezik a Föld légterébe a Persediák meteorraj, amely látványos csillaghullás-jelenséget eredményez. Nevezési díja 3500 forint, s a teljesített távot valamilyen applikációval szükséges igazolni, az igazolásokat a fussnekibalatonlelle@gmail.com e-mail címre kell küldeni.

 

Futás

Augusztus 15., szombat – Ságvár

Black sheep trail azoknak a fekete bárányoknak, akik ezen a hétvégén sem a Balatont futják körbe. Terepfutás három távval (12, 22, 30 kilométer), streetfood ebéddel és rockabilly koncerttel. Kutyával futóknak is! Több infó és nevezés a rackatrail.hu weboldalon.

 

Supozás

Augusztus 15., szombat – Szigetszentmiklós

Barangolás a Soroksári-Duna-ágon, találkozó délben a szigetszentmiklósi Május 1. sétány–Bíró Lajos utca sarkánál. A szervezők biztosítanak deszkát, amelynek bérlése 8000 forint, a saját felszereléssel érkezők 3000 forintért vehetnek részt az eseményen. Jelentkezés kizárólag a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen lehetséges, amely regisztrációt is jelent egyben. A túra hossza hozzávetőlegesen négy és fél óra, ezért csak gyakorlott evezősök jelentkezzenek.

 

Futás

Augusztus 15., szombat – Kalocsa

Éjszakai reptéri futás Kalocsán 5, 10.5 vagy 21 kilométeren. Előbbi kettőnél 10 év alatti gyerek kizárólag szülői felügyelettel, illetve felnőtt kísérő jelenlétében futhat. Rajt 20.30-kor, a félmaratoni távon öt perccel korábban. A helyszín a Kalocsa-Foktő-Uszódi reptér régi hangárja előtti részen található, a szervezők 18 órától már várják a versenyzőket.

 

Kajakozás

Augusztus 15–16., szombat–vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján, a délelőtti programra 9 órakor, a délutánira 13.30-kor. A részvétel 8900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Futás

Augusztus 16., vasárnap – Szentbékkálla

Félmararoni futóverseny közvetlenül napfelkelte után. A szentbékkállai gyülekezőt követően a versenyzőket buszokkal szállítják a révfülöpi kikötőbe, ahonnan hajnali 5.30-kor katamarán szállítja őket Badacsonyig. A hajóról megnézhető a balatoni napfelkelte, közben pedig bemelegíthetnek a versenyre, a partot érést követően ugyanis elrajtol a mezőny. A félmaratoni eseményre legfeljebb 667 fő nevezhet.

 

Kerékpározás

Augusztus 16., vasárnap – Körmend

Bringatúra az Őrségben, Körmendről indulva, közben megnézhető a Himfai-tó és állatvilága, majd a Vadása-tónál pótolható az elégetett kalória, pihenésképpen pedig úszni is lehet a tóban. Indulás 9 órakor a körmendi MJUS World Hotel parkolójából. A pontos útvonal az alábbi linken elérhető el, 51 kilométer hosszú és 290 méter a szintemelkedés. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, s legfeljebb 25 fő nevezhet. További információ az orsegibringasok@gmail.com e-mail címen, illetve Légrádi Zoltán 20/433-3907-es telefonszámán.

 

Evezés

Augusztus 16., vasárnap – Fonyód

Idén is megrendezik a Balaton-átevezést, amely Fonyódról rajtol, s ott is fejeződik be, s amelyen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel, csónakkal, SUP-pal, evezős hajóval lehet részt venni. Az átevezés csak mentőmellényben lehetséges, amelyről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Rajt 9 és 13 óra között tetszőleges időpontban lehetséges, visszafordító bója Badacsonyban, a táv oda-vissza 9 kilométer.

 

Kajakozás

Augusztus 16., vasárnap – Esztergom

Indulás 10 órakor az esztergomi Prímás-szigetről, a Mária Valéria hídtól északra 200 méterre. A gyerek- és családbarát túrán Dömösön várható pihenő, s a Szentendrei-sziget kis ágán lesz a végállomás, nagyjából 17 órakor, ahol a túra végső állomása lesz. Aki autóval indul Budapestről, érdemes Visegrádnál leparkolnia, onnan távolsági busszal továbbutazni Esztergomig.

 

Futás

Augusztus 20., csütörtök – Velence

Hódítsd meg a Bence-hegyet futva! Rajt 8.30-kor a Bence-hegyi kilátó parkolójában, választható távok 5.2, 10.4, 15.6 és 20.8 kilométer, illetve 500 méter kezdőknek, gyerekeknek. Egy kör (hegyre fel, majd le) nagyjából öt kilométernek felel meg. Szintemelkedés körönként 95 méter.

 

Kajakozás

Augusztus 20–21., csütörtök–péntek – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján, a délelőtti programra 9 órakor, a délutánira 13.30-kor. A részvétel 8900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Túrázás

Augusztus 21., péntek – Királyrét

Éjszakai erdőmerülés, amely alatt a látásra kevésbé támaszkodhatnak, ezért valószínűleg több hangot, erdei zörejt lehet majd hallani, s egy különleges erdei pikniken is részt lehet venni. A táv 3 kilométer, nagyjából 180 perc, a séta biztonságos, mert a programot tapasztalt, az éjszakai erdőt jól ismerő szakemberek vezetik. Regisztráció 19 órától a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban, indulás 19.30-kor. A program előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a program@erdomerules.hu e-mail címen lehet, maximális létszám 20 fő. Részvételi díj 14 és 18 év közöttieknek 5000, felnőtteknek 7000, pároknak 6000 forint fejenként.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.