Fuss, tekerj, túrázz júliusban is!

A nyár közepén a vízisportok előtérbe kerülnek, de így is számtalan túra, illetve futóverseny közül lehet választani. Érdemes többször is visszatérni az oldalra, mert folyamatosan frissül.

Kenuzás

Július 1–5., hétfő–péntek – Budapest

Indiánkenus tábor 6–16 éves korosztály számára a Római-parton, de kipróbálható még a túrakenuzás, a tengeri kajakozás, a motoros hajózás, s persze nem maradhat el a strandfürdőzés sem. Mindez öt napon keresztül 7.30 órától 18 óráig, 19 és 23 ezer forint közötti áron. Helyszín: Rozgonyi Piroska utca 28.

 

Túrázás

Július 1-6., hétfő-szombat – Diósjenő

Börzsönyi mesék és legendák 9–12 éves korosztály számára, napközis túratáborban. Boszorkányok és sárkányok nyomába eredhetnek, erdei kunyhót építhetnek, varázsitalokat készíthetnek, illetve lepényt süthetnek és gombát szedhetnek. Mindezt a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban, ahol a szállás telepített sátrakban lehetséges, napi háromszori étkezéssel 40 ezer forint ellenében. Jelentkezni az elmenyerdo@gmail.com email címen lehet.

 

Túrázás

Július 2., kedd – Sukoró

Jucus halála elnevezésű esti túra a Velencei-hegység központi részének legszebb völgyeiben. Gyülekező 19.30-tól a helyi református templomnál, részvételi díj 800 forint,a túra hossza 11 kilométer, amely érinti a Borjú-völgyet, a Hurka-völgyet vagy a Csúcsos-hegyet. A lámpa kötelező felszerelés.

 

Túrázás

Július 2., kedd – Diósjenő

Idén is megérkezett a szentjánosbogár-rajzás, vagyis ismét megcsodálható a mécsbogarak világító, repülő tánca. Az állatok úgy 21.15-kor kezdenek világítani, s csupán 22 óráig látható e természeti jelenség. A séta ezért 20.40-kor indul, de részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com e-mail címre küldött jelentkezéssel lehetséges. Legalább 20 regisztrált jelentkezővel indul a túra, felnőtteknek 900, gyerekeknek 700 forintos áron.

 

Kajakozás

Július 4., csütörtök – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Duna-ágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Futás

Július 4-5., csütörtök-péntek – Verőce

Éjszakai terepfutóverseny három választható (15, 27, 50 kilométer) távval. Rajt 20 órakor a verőcei Duna-parton lévő Camelot Club Hoteltől. A részvétel nem igényel helyismeretet, minden verseny útvonalát a rajttól a célig egyedi fényvisszaverős szalagozással jelölik. Nevezési díj távtól függően 7 és 11 ezer forint között. További információ itt olvasható.

 

Túrázás

Július 4-5., csütörtök-péntek – Budapest

Idén már a harmadik Csütörtöki Csatangolót rendezik meg, amelyen egyszeri alkalommal a 100 kilométeres távot is beiktatták a programba. Rajt hajnali 5 órakor az Eurocenter bevásárlóközponttól, 10, 25, 10+25, illetve a 100 kilométeres távra. Nevezési díjak: 10 km 700, 20 km 1200, 10+25 km 1500, míg a 100 km 5000 forint.

 

SUP-ozás

Július 5., péntek – Göd

Naplementés túra, hozzávetőlegesen két óra evezéssel. Találkozó 18.30-kor Gödön, a Duna csárdánál. Deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések 5990 forint. A túra minimális létszáma öt, maximális létszáma tíz fő. Jelentkezni 0620/236-6444-es telefonszámon lehet.

 

Ultrafutás

Július 5–7., péntek–vasárnap – Tiszafüred

A UPC Mobil Ultra Tisza-tó 111, az Ultrabalaton kiskörét 2019-ben harmadszor rendezik meg. Hasonlóan az Ultrabalatonhoz, az UTT-111 is tókerülő verseny, de feleakkora távon, 111 kilométeren. Futva vagy bringán, egyedül vagy csapatban, sőt idén először hajóban ülve is teljesíthető.

 

Evezés

Július 5-7., péntek-vasárnap – Rajka

Kizárólag sportosoknak ajánlott vízitúrázás. Találkozó az Aranykárász kempingben 18 órakor, első nap itt lesz a szállás, másnap Ásványrárón a Part kempingben. Vasárnapi célállomás Vámosszabadi, ez összesen úgy 90 kilométer evezést jelent a Szigetköz Duna-ágrendszerében.

 

Túrázás

Július 5–7., péntek–vasárnap – Diósjenő

Idén is megérkezett a szentjánosbogár-rajzás, vagyis ismét megcsodálható a mécsbogarak világító, repülő tánca. Az állatok úgy 21.15-kor kezdenek világítani, s csupán 22 óráig látható e természeti jelenség. A séta ezért 20.40-kor indul, de részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely az elmenyerdo@gmail.com email címre küldött jelentkezéssel lehetséges. Legalább 20 regisztrált jelentkezővel indul a túra, felnőtteknek 900, gyerekeknek 700 forintos áron.

 

Kerékpározás

Július 6., szombat – Budapest

A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért civil szervezet bringás napot tart, találkozó 9 órakor a Postás üdülő és csónakház előtt, majd közös kerekezés Szentendrére, ott egy lángos vagy fagyi elfogyasztása után indulás vissza. A rendezvény ingyenes.

 

Túrázás

Július 6., szombat – Salföld

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással „túra a pálosok útján” elnevezéssel lehet csatlakozni egy zarándoklathoz a salföldi pálos kolostorromhoz. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Futás

Július 6., szombat – Újhartyán

Futóest 2019 elnevezéssel rendeznek esti mezei terepfutó- és kutyás terepfutóversenyt. Dombok nincsenek, szinte sík terepen, erdőben és mezőn lehet futni, a táv mindössze 3.5 kilométer, az elszántabbak azonban kétszer vagy háromszor is teljesíthetik. Szintidő nincs, valamennyi táv teljesíthető kutya nélkül is. Rajt 18 órakor Újhartyán külterületén.

 

Kerékpározás

Július 6., szombat – Zalaegerszeg

Visegrád 4 Ladies – A nőknek rendezett versenysorozat második futama Zalaegerszegről indul. 1.2-es besorolású egynapos verseny.

 

Futás

Július 6., szombat – Nemesvámos

A szervezők három távval (5, 10.5 és 21 kilométer) készülnek az 1. Nemesvámos Trailre. A családok nevezését is várják, mert a gyerekeknek külön akadálypályát alakítanak ki. A legrövidebb távon már 12 évesek is indulhatnak.

 

Kerékpározás

Július 6., szombat – Zalaegerszeg

Citycross – Verseny városon beül, de kihívást jelentő, épített akadályokkal telerakott pályán. Egy kör 1500 méter hosszú, s a cél, hogy a versenyző egy óra alatt a lehető legtöbb kört tegye meg. Rajt 17 órakor.

 

Futás

Július 6., szombat – Budapest

A BSI csepeli futónagykövet szervezésében legfeljebb 50 résztvevővel rendeznek csoportos, családias hangulatú közösségi futást a Kis-Duna-parton. A gyerekfutam (500 méter) 19.45-kor rajtol, s a csepeli Daru-domb körül vezet az útvonal, míg az 5, 10 vagy 21 kilométeres futás 20 órakor indul a Duna-parton.

 

Kajakozás

Július 6., szombat – Szigetcsép

Családi kajaktúra, amelyre a találkozót 10.30-ra tervezik a szervezők a szigetcsépi Strand büféhez. Rövid oktatás és gyakorlás után a nádasokban lehet evezni, ebéd és fürdőzés egy szebb partszakaszon. A túra Ráckevén ér véget, ahonnan akár HÉV-vel is vissza lehet utazni Budapestre.

 

Futás

Július 6., szombat – Gerecse

Egykoron jelentős bányászat zajlott a Gerecse dombvidékén, most terepfutóversenyt rendeznek 6 és 21 kilométeren. Rajt 10 órakor, nevezés a kalandfutas.hu weboldalon.

 

Evezés

Július 6., szombat – Fonyód

Idén is megrendezik a Balaton-átevezést, amely Fonyódról rajtol, s ott is fejeződik be, s amelyen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel, csónakkal, SUP-pal, evezős hajóval lehet részt venni. Az átevezés csak mentőmellényben lehetséges, amelyről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Rajt 9 és 13 óra között tetszőleges időpontban lehetséges, visszafordító bója Badacsonyban.

 

Túrázás

Július 6., szombat – Sukoró

Kis barlangokat érintő természetismereti túra a Velencei-hegységben található Bodza-szurdokvölgyben. Találkozó 9.30-kor a sukorói református templomnál, a túra 13 kilométer, időtartama úgy hat óra, részvételi díj 1500 forint.

 

Futás

Július 6., szombat – Piliscsév

Terepfutás 8, 14 vagy 22 kilométeren, de lesz 1.5 kilométeres gyerekfutam, illetve 8 kilométeres kutyás futás is. Regisztráció kizárólag személyi igazolvány ellenében a pincesoron lévő versenyközpontban, ha nincs igazolvány, nincs versenyzés. A kutyás futamon résztvevőkre vonatkozó egyéb szabályok: kizárólag pórázzal vagy kutyás futóövvel lehet indulni, szabadon a kutya nem futhat és a rendezvény idején sem lehet szabadon, továbbá minden résztvevőnek biztosítania kell a kutya részére ivótálat és ivóvizet.

 

Piliscséven gyermekfutamot is rendeznek. Fotó: MTI

 

Kerékpározás

Július 6-7., szombat-vasárnap – Esztergom

Dunamaraton – A pályabírók a versenypályát 15.30-ig biztosítják, eddig az időpontig a versenyzőknek el kell jutniuk a Vaskapu limitpontig, ellenkező esetben a rendezők felírják a nevét, időeredményét és leveszik a rajtszámát. Ezt követően a versenyzőnek véget ér a verseny, s a limitponttól a közlekedési szabályok betartásával aszfaltúton kell betekernie az esztergomi célba. Távok: 10, 30, 65 és 115 kilométer.

 

Túrázás

Július 7., vasárnap – Csákberény

Természetismereti túra a Déli-Vértesben kialakított Panoráma tanösvényen. Gyermekbarát, a fiatalok egyebek mellett megismerhetik a cserszömörcés, molyhos tölgyes, virágos kőrises karsztbokorerdők világát, a tölgyes, gyertyános, magas kőrises, bükkös völgyek élővilágát. A túra 4.6 kilométer hosszú, s úgy háromórás. Indulás 9.30-kor a csákberényi gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum előtti parkolóból.

 

Kajakozás

Július 7., vasárnap – Esztergom

Indulás 10 órakor az esztergomi Prímás-szigetről, a Mária Valéria hídtól északra 200 méterre. A gyerek- és családbarát túrán Dömösön várható pihenő, s a Szentendrei-sziget kis ágán lesz a végállomás, nagyjából 17 órakor. ahol a túra végső állomása lesz. Aki autóval indul Budapestről, érdemes Visegrádnál leparkolnia, onnan távolsági busszal továbbutazni Esztergomig.

 

SUP-ozás

Július 7., vasárnap – Tihany

Előképzettség nélkül is lehet nevezni a SUP-versenyre, amely 14 órakor kezdődik a tihanyi strandon. A szervezők négyfős csapatok jelentkezését várják, nevezés 3600 forint fejenként, amely tartalmazza a SUP-deszka kipróbálását és a gyakorlási lehetőséget 10 és 14 óra között. A távot az aktuális időjárási és szélviszonyoknak megfelelően jelöli ki a szervezőbizottság, de közvetlenül a part mentén.

 

Kerékpározás

Július 7., vasárnap – Eger

Kerékpáros teljesítménytúra, végig aszfaltozott úton, három távon. Az Eger–Felsőtárkány–Eger útvonal úgy 18 kilométer, az Eger–Felsőtárkány–Bükkzsérc–Cserépfalu–Bogács–Eger rész már 68 kilométer, míg az Eger–Felsőtárkány–Bányahegyi-bejáró–Bükkfensík–Szilvásvárad–Bükkfensík–Felsőtárkány–Eger útvonal már 90 kilométer. A szervezők a Füzesabonyi Állatmenhely lakóit támogatják élelemmel, ezért a résztvevőktől is szívesen fogadnak egy-egy csomag tápot vagy doboz konzervet.

 

Túrázás

Július 9.,kedd – Iszkaszentgyörgy

A túra a Keleti-Bakony kapujában, fenyvessel és tölgyerdővel tarkított útján vezet naplemente közben. Gyermekes családoknak ajánlott, közben egy barlangot is felkeresnek, de a lámpa nem csak emiatt kötelező. A túra hossza négy kilométer, részvételi díj 800 forint, s az útvonal érinti egyebek mellett a Piramita-hegyet, a Kőasztalt vagy a Kőpiramist. Indulás 19.30-kor az iszkaszentgyörgyi kastély parkolójából.

 

SUP-ozás

Július 11., csütörtök – Agárd

A résztvevők erőnlététől és tempójától függően úgy két és fél órás esti túra a part mentén indulva, átvágva a Velencei-tó dél-nyugati sarkán, egészen a Dinnyés-Kajtori-csatornáig. Találkozó 17 órakor a Velencei-tavi Vízi Sportiskolánál, rövid oktatás és a felszerelés kiosztása után 18 órakor indul a program. Részvételi díj 5000 forint, maximális létszám 12 fő.

 

Túrázás

Július 13., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 20.15 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

SUP-ozás

Július 13., szombat – Budapest

Napfelkelte a Dunán, találkozás 4.30-kor (!) a Római-parton a Kossuth Lajos üdülőpart 21. szám előtt. Indulás 5 órakor, sodródás a vízen, közben megcsodálható a főváros a felkelő nap fényében. A Szabadság híd után, a Műegyetem rakpartnál ér véget a túra, amely legfeljebb háromórás. Részvételi díj 6000 forint, amely tartalmazza az oktatást, a felszerelést és a mentőmellényt. Saját deszkát használóknak csak 2000 forint, de akkor a mentőmellényt is magának kell biztosítania. Úszástudás kötelező!

 

A supozás egyre népszerűbb itthon is, akár naplemente, akár napfelkelte közben.

 

Úszás

Július 13., szombat – Tata

Az Öreg-tó átúszása – versenyközpont az Új kajakház és ökoturisztikai központban. Két távon, 1700 vagy 3800 méteren lehet indulni, előbbinek a mezőnye 12.30-kor, utóbbinak 10 órakor rajtol.

 

Túrázás

Július 13., szombat – Podlesok, Szlovákia

Februárban kétnapos volt, ezúttal rövidebb a program, de újra leküzdhető az úgynevezett Hernád-áttörés, amely Podlesokból indul, közepesen nehéz gyalogtúra, több helyen lánccal biztosított szakasszal, függőhidakkal. Az útvonal érinti a Sucha Bela-szurdokot, ahol létrákon lehet felmászni, illetve doronglétrahidakon lehet átjutni a patak felett, összességében úgy nyolc kilométer a táv. A túra átlagos kondícióval teljesíthető, de tériszonyosoknak nem ajánlott. Indulás Egerből 5 órakor, majd Miskolcról 6.15-kor, érkezés Podlesokba úgy 9.30 körül.

 

SUP-ozás

Július 13., szombat – Zamárdi

Kétnapos ingyenes supozás, kezdő oktatással, tanácsadással, s lehetőség nyílik a profik versenyét deszkáról figyelni. Szombaton 18 és 19, míg vasárnap 10 és 11 óra között lehet beevezni a versenypályára is. További információ a zamárdi szabadstrandon a Salomon sátornál.

 

Kerékpározás

Július 13-14., szombat-vasárnap – Budapest

Éjszakai bringázás Pusztavacsra, hogy a napfelkeltét már az ország közepén láthassák a résztvevők. Indulás 22 órakor a kőbányai Szent László-templom elől, a táv oda-vissza 110 kilométer. Részvételi feltétel, hogy a kerékpár közúti közlekedésre alkalmas legyen.

 

Túrázás

Július 14., vasárnap – Dorog

Szuperkatlan teljesítménytúra 15 vagy 30 kilométeren. Az útvonal érinti egyebek mellett Hegyeskőt, a Kősziklát vagy a Nagy-Getét. Előbbi távra 1500, utóbbira 2000 forint a nevezés, indulás 11 és 13 óra között a Molnár sörözőtől.

 

Evezés

Július 14-20., vasárnap-szombat – Dunasziget

Egyhetes evezős túra a Szigetközben, családoknak és magányos kalandoroknak egyaránt. Központ a Dunaszigeti Ökoparkban kempingezéssel, ahonnan csillagtúrával 800 kilométernyi vízi túrára lesz lehetőség. A tábor díja 35 000 forint, amely tartalmazza a programokat és sátorhelyet, de az étkezést nem!

 

Kenuzás

Július 15-19., hétfő-péntek – Budapest

Indiánkenus tábor 6–16 éves korosztály számára a Római-parton, de kipróbálható még a túrakenuzás, a tengeri kajakozás, a motoros hajózás, s persze nem maradhat el a strandfürdőzés sem. Mindez öt napon keresztül 7.30 órától 18 óráig, 19 és 23 ezer forint közötti áron. Helyszín: Rozgonyi Piroska utca 28.

 

Kajakozás

Július 15-19., hétfő-péntek – Felsőberecki

Találkozás 10 órakor Felsőbereckiben, a kempingben, s kajaktúra indul Sárospatakig. Másnaptól Olaszliszka, Tokaj, Bodrogzug szerepel a programban péntek délelőttig. A túra ára 35 000 forint, amely tartalmazza a felszerelés bérlését, a túravezetés és a hajók szállítási költségét. Alapszintű úszástudás feltétel. A túra legalább nyolc fővel indul.

 

Túrázás

Július 16., kedd – Csókakő

Rövid, könnyű túra Csókakőtől északra a vár árnyékában, dolomitszirtek, oszlopos törzsű bükkök, erdei nyiladékok, tölgyesek ölelésében. A túrán a résztvevők felkeresik a Csókakői-barlangot is, a benne található cseppköveket és borsóköveket. A lámpa kötelező felszerelés. A túra hossza öt kilométer, úgy két és fél órás, találkozópont a vár alatti parkolóban, részvételi díj 800 forint.

 

Vitorlázás

Július 18-20., csütörtök-szombat – Balatonfüred

A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás, idén már az 51. versenyt rendezik meg. Európa leghosszabb tókerülő és a Balaton legnagyobb vitorlásversenye. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, erre 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre csaknem 5-600 hajó, 3-4 ezer profi és amatőr sportoló teljesíti.

 

Júliusban elmaradhatatlan a Kékszalag

 

Túrázás

Július 19., péntek – Csákvár

Szakvezetéses túra a fokozottan védett Csákvári-barlangba, a Vértes negyedik leghosszabb barlangjába. Találkozópont: a 8126-os (Zámolyi út) és a 8123-as (Söréd és Csákvár között) utak kereszteződésében lévő körforgalomnál, innen úgy öt kilométer közös autózás még. A túra két kilométer hosszú, legfeljebb 20 fő vehet részt, ezer forint ellenében. A túrához lámpára és játszós ruhára szükség lesz.

 

Túrázás

Július 19., péntek – Budapest

Éjszakai felfedező túra a Budai-hegységben, egy barlang érintésével is. A budapesti éjszakai panoráma megcsodálása közben a szervezők csoki kóstolóval várják a résztvevőket. A táv 4.5 kilométer, nagyjából két óra időtartamú. km. Találkozó 20.30-kor Budán a Szépjuhászné előtt. Fejlámpa vagy elemlámpa tartalék elemmel, túrabakancs, feltöltött mobiltelefon, folyadék, minimális élelem kötelező felszerelés. Részvételi díj 1500 forint, amelyet előre kell utalni. Részletek a barangolobk@gmail.com email címen.

 

Túrázás

Július 19., péntek – Pétfürdő

Péti pizsi parti 13/7 – A másnapi Kék Balaton teljesítménytúrák bemelegítő, csapatépítő mókája. 13 és 7 kilométeren is rajthoz lehet állni, azok, akik pizsiben vállalkoznak valamelyik táv megtételéhez, ötven százalékos kedvezményt kapnak a nevezési díjból.

 

Futás

Július 20., szombat – Szeged

Holdfény éjszakai futóverseny 7, 14 vagy 21 kilométeren, de a 21 órai rajt előtt délután több, rövidebb táv az egész családnak megfelelő program lehet. A tíz évnél fiatalabbak egy kilométeren indulhatnak 18 órától, míg a 17 órakor rajtoló babakocsis futás távja négy kilométer, illetve a másfél kilométeres sétán babahordozóval lehet indulni 16 órától. Versenyközpont az Erzsébet ligetben.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Bükkszentlászló

Széchenyi emlék- és teljesítménytúra 16 vagy 28 kilométeren. Rajt 8 és 11 óra között Bükkszentlászlón, a műút hajtűkanyarjánál levő területen, nevezési díj 1500 forint.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Nagyvázsony

A Hazajáró Napok rendezvénysorozat keretében ismét lesz Kinizsi-vártúra, amely 9 órakor startol. Részvételi díj ezer forint, a táv hozzávetőlegesen 12 kilométer.

 

Futás

Július 20., szombat – Mogyoród

Futóverseny a Hungaroringen – a tavalyi sikeres esemény után idén is három távon (4, 12, 21 km) lehet indulni. Rajt 7 órakor, frissítés minden körben elérhető, de négy kilométerenként megoldható a folyadékpótlás és a kalóriabevitel.

 

Futás, úszás

Július 20., szombat – Dorog

Sportnap a Palatinus-tónál, ahol kétféle verseny közül lehet választani. A futók a három kilométeres tókerülésnél 10 órakor rajtolnak, a gyermekfutam (csak egy km) azonban 11 órakor startol. A tavat átúszók több táv közül választhatnak, az ezer vagy kétezer méterre közös rajt 13 órakor, a csupán 200 métere öböl-átúszás kezdőknek és gyerekeknek 14.45-kor indul. Mindemellett lehet hosszában is átúszni a tavat, vagy körbeúszni, sőt a futást és az úszást kombinálni.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Pétfürdő

Kék Balaton – A 111, a 70, valamint az 50 kilométeres távok versenyeit már hetedik alkalommal rendezik meg. Előzetes nevezés csak a 111 kilométeres távra lehetséges. Szintidő egyik távon sincsen, az ellenőrzőpontok és a cél nyitva tartását ugyanakkor be kell tartani.

 

Kerékpározás

Július 20., szombat – Vásárosnamény

Visegrád 4 Special Series – Az idei V4-versenyek speciális kategóriájának első fordulóját Vásárosnamény és Nyíregyháza között rendezik meg.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással túra a Csobáncon elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Kerékpározás

Július 20-21., szombat-vasárnap – Budapest

Velencebike Ring24 – Országúti egyéni és csapatverseny 24 órában a Hungaroringen.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Szigetmonostor

Hatórás jótékonysági futóverseny, amely a Suhanj! Alapítvány munkáját támogatja. Különlegessége, hogy éjfélkor rajtol és reggel 6 óráig tart, Szigetmonostor-Horány piacterét és a Nagyduna-sétányt is érintve. Lehet indulni egyéniben, párosban, illetve 3, 4, 5 vagy 6 fős csapatokban.

 

Nyáron a természetben talán jobb futni, mint városban a betonon.

 

Kerékpározás

Július 21., vasárnap – Vásárosnamény

Visegrád 4 Special Series – Az idei V4-versenyek speciális kategóriájának második fordulóját Vásárosnamény és Ibrány között rendezik meg.

 

Futás

Június 21., vasárnap – Budapest

Az úgynevezett „Krokodil hendi” újabb állomása következik. A Káposztásmegyeren kialakított krokodil alakú pályán a hagyományos futóversenyekkel ellentétben nem a rajtidőpont, hanem a tervezett célba érkezési idő a közös. Az egyéni rajt időpontokat a korábbi legjobb idők alapján állapítják meg, mégpedig úgy, hogy a célidőből kivonják a mindenkori legjobb időt perces vagy 15 másodperces alapon. Tehát ha valaki három perccel gyorsabb bárkinél, akkor három perccel később indulhat.

 

Túrázás

Július 21., vasárnap – Pákozd

Túra a Velencei-hegység központi részén, érintve a hegység legmagasabb pontját, a bronzkori Pákozd-várat, illetve a Cserepes-barlangokat. Visszaúton a Diétás-barlang szerepel a programban, amely szűk járata után kapta a nevét. A túra 9.30-kor indul a sukorói református templomtól, a táv kilenc kilométer, a részvételi díj pedig ezer forint.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Miskolc

Idén már a 3. Diósgyőri-vár trailt rendezik meg. Az úgynevezett minimaratonin (1.4 km) gyerekek indulhatnak, de legfeljebb százan, míg a felnőttek részére kiírt kismaratonin (8 km) és félmaratonin (19.4 km) egyaránt háromszáznál többen nem vehetnek részt.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Nógrád

Futapest terepfutás – Hosszú- (13.5 kilométeres), valamint rövidtávra (5.7) is lehet jelentkezni, az óvodás érdeklődőknek 200 métert kell teljesíteniük. A pályát sok földút, kevés makadámút, valamint aszfalt alkotja. Helyszíni nevezéssel csak harminc indulót fogadnak.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Sáska

Fuss fel az Agár-tetőre – A 12 kilométeres verseny a Faluháztól rajtol, egy erdei murvás úton lehet megérkezni a Déli-Bakony egyik legszebb szurdok-völgyébe. Az Agár-tetőt megmászva egy gerincen haladó ösvényen ereszkednek le a futók a régi tanyákhoz.

 

Kenuzás

Július 22-26., hétfő-péntek – Budapest

Indiánkenus tábor 6–16 éves korosztály számára a Római-parton, de kipróbálható még a túrakenuzás, a tengeri kajakozás, a motoros hajózás, s persze nem maradhat el a strandfürdőzés sem. Mindez öt napon keresztül 7.30 órától 18 óráig, 19 és 23 ezer forint közötti áron. Helyszín: Rozgonyi Piroska utca 28.

 

Túrázás

Július 26., péntek – Veszprém

Gyalogtúra a Balatonig, indulás a veszprémi Kossuth utcából 16 órakor. A táv 12 kilométer, amelyben a 140 méteres szintemelkedés mellett 302 méter ereszkedés is lesz az Almádi út, Szent István-kerékpárút, Szentkirályszabadja, Kő-hegy, Szürkebarát utca, Óvári messzelátó és Wesselényi-strand útvonalon.

 

Kerékpározás

Július 26–27., péntek-szombat – Szekszárd

Gemenc Nagydíj – Pénteken 165, másnap, szombaton pedig 150 kilométer a versenytáv, a rajt minden esetben a Béla király téren van. Szombat este rendezik a Pálinkás Csaba emlékversenyt, a mezőny egy látványos, egyórás, villanyfényes versennyel búcsúzik a várostól.

 

Akadályfutás

Július 27., szombat – Szeged

Az első Szegedi Bakarohamra civilek is nevezhetnek, a versenyt a Partfürdő és kemping szabadstrandján rendezik meg. Az épített akadályokat 6 és 12 kilométeres távokon lehet legyőzni. Első rajt 8 órakor.

 

Futás

Július 27., szombat – Tápiógyöre

Gulyaterelő futóverseny – Húsz kilométer a Tápió gátján, a pusztában, tarlók között, tanösvényen, horgásztó mellett és egy üzemen kívüli Téglagyár körül. A Mátra innen, hatvan kilométerről is remekül látható, várhatóan nyári hőség lesz, és árnyék nincs, szél se fúj…

 

Túrázás

Július 27., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással badacsonyi tanösvény körtúra elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

A tanösvényen számos élmény érheti a túrázókat. Fotó: shutterstock

 

Futás

Július 27., szombat – Sopron

Egy éjszaka a városban – visszatér Sopron belvárosba a Paddy éjszakai futás. Versenyközpont az Erzsébet-kertben, ahol délutántól tésztapartival és családi nappal várják a sportolókat, kísérőiket és az érdeklődőket. A futók 5, 10, 16 és 21 kilométeres távok közül választhatnak, nevezés és egyéb információ a paddy.hu weboldalon.

 

Kerékpározás

Július 27., szombat – Tatabánya

Gerecse Maraton a Turul-parkolóban és környékén. Rajt 10 órától, a bringások három táv közül választhatnak, egy kör 26 kilométer, de két körre is lehet nevezni, illetve egy 10 kilométeres szakaszra. Utóbbira gyerekek és nők jelentkezését várják.

 

Futás

Július 27., szombat – Tardos, Malomvölgy

Páros tematikájú akadályfutó verseny, amelyen a társsal összekötve kell leküzdeni a megadott útvonalon felállított akadályokat. A táv hozzávetőlegesen hat vagy tíz kilométer, elenyésző szintkülönbséggel, de tizennégy akadállyal nehezítve. Az erdős területen sorra kerülő verseny lényege, hogy a távot minden pár a képességéhez mért tempóban tegye meg, egymást segítve, támogatva.

 

Futás

Július 27–28., szombat-vasárnap – Kaposvár

Deseda ultramaraton – A versenyzők kérésére az augusztus közepén rendezett 252 kilométeres verseny átkerült július végére. A táv továbbra is hat maratoninak felel meg, és így az egyik leghosszabb verseny hazánkban.

 

Túrázás

Július 27–28., szombat-vasárnap – Zebegény

Zebegény éjszakai és esti – Rajt és nevezés a zebegényi Mókus sörözőnél. Éjszaka 25, este 10 kilométert lehet megtenni, színes igazolófüzet, névre szóló emléklap, kitűző,

 

Kerékpározás

Július 28., vasárnap – Debrecen

Tour de Debrecen – Hortobágy és Tiszacsege is érintett a 120 kilométeres etapon, de az 55 kilométert választóknak csak Balmazújváros megkerülésével kell számolniuk.

 

Akadályfutás

Július 28., vasárnap – Iliny

Fölrengető terep- és akadályfutó verseny – Ötödik alkalommal rendezik meg a Balassagyarmathoz közeli megméretést, amely csodálatos környezetben, nagyszerű akadálypályával várja a jelentkezőket. Nemzetközi mezőny áll rajthoz, a verseny öt földrengés epicentrumát köti össze.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.