Heti aktuális: bringatúra a Skanzenben

A tavaszi sikeres rendezvényt követően ebben a hónapban is minden hétvégén tematikus kerékpáros programok várnak a szabadtéri néprajzi múzeumban. Egyéb fontosabb események a 41. héten!

Kerékpározás

Október 10., csütörtök – Budapest

Újbuda kritérium liga – A verseny célja a kerékpársport népszerűsítése, továbbá fiatal tehetségek felkutatása és a tehetséggondozás. A megméretést forgalom elől elzárt körpályán rendezik meghatározott körönként teljesítendő részhajrákkal és véghajrával.

 

Nordic walking

Október 11-13., péntek-vasárnap – Velem

Kétnapos tábor a sportág megismerésével, péntek délután elméleti és gyakorlati oktatás, kora este közösségépítő szalonna és kolbász sütés, szombat délelőtt ismétlés a tanultakból, délben pedig következhet a túra a Kőszegi-hegységben 8.5 kilométeren. Vasárnap délig oktatás és rövidebb túra (4.5 km) a Szent Vid kápolnához. Jelentkezés és további információk a nordicwalkingalapok@gmail.com vagy a dugonics.katalin@gmail.com e-mail címen.

 

A nordic walking népszerűsége vitathatatlan

 

Túrázás

Október 12., szombat – Ajka

Ajkai lihegő – Már 6. alkalommal rendezik meg a családias hangulatú túrát, amely során a parkerdei házaknál virslivel, zsíros és házi lekváros kenyérrel várják a túrázókat, a Sárcsi-kútnál pedig üdítővel, csokoládéval, valamint pálinkával kedveskednek a résztvevőknek.

 

Kerékpározás, futás

Október 12., szombat – Velence

Tókerülő sportnap a Drótszamár kempingtől indulva, lányok, hölgyek, asszonyok közül, aki teheti, tüllszoknyában vagy katicajelmezben tegye meg a távot. Nevezési díj 4400 forint, csoportos rajt 13 órakor, indulni a bringa mellett futva, rollerrel vagy görkorcsolyával is lehet, de kocogás, túrázás vagy nordic walking is megengedett.

 

Túrázás

Október 12.,szombat – Sopron

Soproni barlangolás 12 vagy 28 kilométeren. Mindkét távhoz a soproni Inkubátorháztól lehet indulni 7 és 10 óra között, a rövidebb túrára ezer forint a nevezési díj, s menet közben megtekinthető a Zsivány-barlang és a Kecske-hegy is. A hosszabb távra 1200 forint a nevezés.

 

SUP-ozás, kajakozás

Október 12., szombat – Szigetszentmiklós

Indián nyár a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágban, hozzávetőlegesen négy órában. Találkozó Szigetszentmiklóson a Május 1. utca és Bíró Lajos utca sarkán található parkolónál 10.30 és 11 óra között. Kezdőknek rövid oktatás. Váltóruha, vízálló táska a személyes értékeknek ajánlott felszerelés, úszás tudás részvételi feltétel. Deszkabérlés 8000 forintért lehetséges, saját deszkával érkezőknek a részvétel csupán 3000 forint. A túra végén egy helyi étteremben közös falatozás. A túrára a suptura@citromail.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Futás

Október 12., szombat – Zagyvaszántó

A tavalyi sikeres rendezésen felbuzdulva idén a 2. Zagyva Running futófesztivált rendezik meg. A gyermekek egy kilométeres futama mellett 10.8 és 21.6 kilométeren lehet indulni. Sportközpont a helyi sportpálya, rajt 10 órakor.

 

Túrázás

Október 12., szombat – Menyhárt, Ausztria

A túra a Mannersdorf (Menyhárt) melletti Arbach-malomtól indul, s a 17. században Alsó-Ausztriához kerülő sárfenéki uradalmat lehet bejárni, közben meglátogatni az egykori Szent Anna-kolostort, a Máglya-hegyet vagy a Ferenc József-kilátót. Gyülekező az Arbachmühle vendéglőnél, indulás 9 órakor 16 vagy 23 kilométeres távokra. Telekocsis rendszerben Sopronból is el lehet jutni a helyszínre. Nevezési díj ezer forint. A túrára űrlap kitöltésével lehet regisztrálni.

 

Túrázás, futás

Október 12., szombat – Budapest

Óbudai Terepfutó és Túrafesztivál az Óbudai Szabadidőparktól indulva. Két táv közül lehet választani, mindkettőt lehet teljesíteni futva és túrázva. Reggel 8.30-kor a futók rajtolnak 9 vagy 15 kilométeren, illetve a következő két órában a túrázók is elindulhatnak. Óbudai lakosoknak a részvétel ingyenes.

 

Kerékpározás

Október 12., szombat – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Szombaton 11 órától a tűz nyomába eredhetnek, mivel e nap Szent Flórián, a tűzoltók és tűzzel dolgozók védőszentjének ünnepnapja. A túrán megismerhetik, házon belül hol volt a tűz helye a paraszti világban, s hogyan óvták otthonukat a régiek a tűzvész ellen. A tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket is be lehet járni, illetve a titokzatos „Flórián-vizére” is fény derül. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

A Skanzenben az októberi hétvégéken ismét számtalan program közül lehet választani. Fotó: Shutterstock

 

Túrázás

Október 12., szombat – Alsóörs

Éjszakai teljesítménytúra 13 és 9 kilométeren. Rajt 16 és 18 óra között az alsóörsi Tourinform-irodától, az útvonal az Alsóörs és Balatonalmádi között fekvő hegyoldalba és az éjjel is izgalmas Malomvölgy-patak partján vezet. A túra során az úgynevezett Nagy Nyitott Balaton borkereső játékban lehet részt venni, egy hatpalackos balatoni borválogatásért. Részletek az esemény hasonló nevű facebook oldalán. Nevezési díj 1500 forint, s a célban még egy tál babgulyást is el lehet fogyasztani.

 

Akadályfutás

Október 12., szombat – Sopron

Sopron Pajzs terep- és akadályfutó verseny 9.30 órától a Harkai utca 34. szám alatt. Gyermekfutamban két korcsoportban lehet indulni egy kilométeres pályán, tíz akadállyal. Felnőtteknél már öt korcsoportban lehet versenyezni egy 12 kilométeres pályán, 21 akadállyal nehezítve. Nevezési díj gyermekeknek 4500, felnőtteknek 13 ezer forint. Regisztráció szükséges.

 

Futás

Október 12., szombat – Csopak

Ultrabalaton trail – Első alkalommal rajtol el egy népszerű gyorsétterem-hálózat támogatásával hazánk legújabb közösségi sporteseménye. A Balaton-felvidéken rendezendő terepverseny egyéniben és váltóban, futva vagy akár túratempóban is teljesíthető.

 

Túrázás

Október 12., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 17.30 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Bükkszentkereszt

Idén már a 16. Üveghuta-kupát rendezik meg, a hegyi időfutam húsz egyéni és két páros kategóriából áll. A versenyen minden leigazolt, valamint amatőr versenyző részt vehet, aki benevez. A szervezők célja a családok bevonása és az egészséges életmódra nevelés.

 

Futás

Október 13., vasárnap – Bagod

Szaggasd az aszfaltot! – Idén is négy különböző távon (félmaratoni, 3 és 10 kilométer, illetve ovis futam) indulhatnak a sportolni vágyók. A helyszín a Bagod–Zalalövő–Bagod útvonalon vezető kerékpárút. A 12. alkalommal esedékes verseny egyúttal Sipos Ferenc-emlékfutás is.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Tiszafüred

Őszi Tisza-tó kerülő túra, nem verseny! Rajt a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben 8 és 9 óra között a 100 kilométeres távra, míg a 65 kilométerre 9 és 11 óra között. Nevezési díj a helyszínen fizetendő, 2500 forint, de előregisztráció tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen kötelező.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Poroszka, Szlovákia

Reggel 7 és 8 óra között 22 és 35 kilométeres túrák indulnak a poroszkai templomtól, nevezési díj egységesen ezer forint.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Vasárnap 11 órától a mesterségek nyomába eredhetnek, felkereshetik a múzeum műhelyeit, megnézhetik, hogyan dolgozott a molnár, a kékfestő vagy a kovács. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Vértestolna

Gerecse Mountain Trail 13 és 26 kilométeren, előbbinél külön kutyás futamot is rendeznek. Nevezési díj egységesen 8000 forint, de a két távon legfeljebb 125-125 fő vehet részt, míg a kutyás futamon csak ötvenen. Szintidő nincs, miként kötelező felszerelés sincs, de mindenkinek saját érdekében ajánlott magánál tartania mobiltelefont (bekapcsolt állapotban), személyigazolványt, illetve poharat, italzsákot vagy kulacsot.

 

A Gerecse Mountain Trail eseményen kutyákkal is lehet indulni. Fotó: AFP

 

Futás

Október 13., vasárnap – Miskolc

A világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján rendezik meg a 7. Disznókő Tokaj Futókört. A verseny erdei utakon át vezet, 150 és 300 méter szintemelkedéssel, de 5.2 és 10 km-es körpályákon. Rajt 10 órakor a 20 és 10 kilométeren indulóknak, illetve 10.30 órakor az 5.2 és a 4×5.2 kilométert választóknak.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Parádsasvár

Csak előzetes bejelentkezéssel lehet a túrán részt venni, gyűjthető ásványok: hegyikristály, kalcit, pirit, szfalerit, galenit és kalcit. Találkozási hely a parádsasvári temető parkolójában 10 órakor, a gyűjtőhely félórás gyaloglással érhető el, s alkalmas az aranymosás kipróbálására, ezért előre jelezve bérelhető aranymosó tál vagy aranymosó pad. A túra 14 óráig tart, s minden időjárási körülmény között megtartják.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Ózd

A Két keréken az ÓBükkben hegyikerékpáros túrasorozat őszi állomása Ózdról, a Biben-völgyben (Vadvirág kisvendéglő) rajtol 10.30 órakor, a táv úgy 45 kilométer. Közepesen nehéz hegyvidéki terep, a tervezett menetidő 3-4 óra, részvételi díj ezer forint, amely a túravezetés mellett egy tál meleg ételt és frissítőt is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.