Heti aktuális: túra a Sólyom-völgybe

Közeledik a pünkösdi hosszú hétvége, amely többek között szlovákiai túrát kínál a legvadabb szurdokba, amelyben a Szlovák Paradicsom legmagasabb, 75 méteres vízesése található. További fontosabb események a 23. héten!

Kajakozás

Június 4., kedd – Budapest

Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 órás evezés a Duna mellékágában, illetve az M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Futás

Június 5., szerda – Budapest

Krokodil by night! – krokodilfutás. Közösségi élmény 20 órai indulással, úgy tíz kilométer megtételével. A mezőny együtt fut. Rajt az újpesti Óceánárok utcában lévő síiskolától.

 

Kajakozás

Június 6., csütörtök – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Dunaágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

SUP-ozás

Június 7., péntek – Győr

Naplementés túra Győrben, találkozó 17 órakor az Aranypart 2-n a stégnél, a régi büfé után. Kezdőknek is ideális esemény, hozzávetőlegesen két órás evezéssel, úgy 4.5 kilométer a Holt-ág csatornán. Részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a SUP-bérlést, oktatást és túravezetést. Saját SUP-pal érkezőknek 1500 forint.

 

SUP-ozás

Június 7., péntek – Dunaharaszti

Naplementés túra, hozzávetőlegesen három óra evezéssel. Találkozó 16.30-kor Dunaharasztin a Csónak utca-Kikötő sétány sarkon, a parkolónál, indulás 17 órakor. Deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések 6000 forint, de saját deszkával érkezőknek csupán ezer forint a részvétel. Kedvezőtlen időjárás esetén, ha a program elmarad, a SUPrafel szervezői a pénzt visszautalják, de lehet másik alkalmat választani.

 

A magasabb vízállás lehetővé teszi, hogy jobban behatoljunk a természetbe

 

Kajakozás

Június 7–10., péntek-hétfő – Tokaj

A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog összefolyása közötti vadregényes, ligetfás, mocsaras terület. Ebben az időszakban a vízállás lehetővé teszi az érintetlen kis zugokba való beevezést is, ami nyáron az alacsonyabb vízállás és a sűrű vízi növényzet miatt nem lehetséges. A túra 49.900 forintba kerül, de tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (evezők, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), az eszközök helyszínre szállításának díját, szállást három éjszakára, három bőséges svédasztalos reggelit, a szombati bográcsban készült vacsorát, a szombati öttételes tokaji borkóstolót, a vasárnapi vacsorát egy helyi étteremben, illetve a védett területre történő belépési engedély díját.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Markaz

Közepesen nehéz, emelkedőkkel tarkított túra a Mátrában. Indulás 10 órakor Markazról, az 55 kilométeres útvonal érinti a Domoszlói-kaput, Várbükköt, Recsket, Tarnaszentmáriát és Kisnánát, főként aszfaltos, de részben burkolatlan erdészeti úton. Visszaérkezés Markazra nyolc órával később. Ajánlott a trekking vagy mountain bike kerékpár. Részvételi díj 3900 forint.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Tata

Találkozó a Pikantó klub parkolójában 15 órakor, vízre szállás 15.30-kor. Úszástudás feltétel! Részvételi díj 10 ezer forint, amely tartalmazza a deszka bérlését, az evezőlapátot és a mentőmellény is. Saját felszereléssel érkezőknek 4000 forint. A túra minimum létszáma nyolc fő, időtartama hozzávetőlegesen négy óra.

 

Futás

Június 8., szombat – Miskolc

Négy versenyszám mezőnye egy 10.5 km-es, 330 méter szintemelkedéssel nehezített körpályán futhat, s körönként visszatérnek a Majálisparkba, így a szurkolók, családtagok figyelemmel kísérhetik a versenyt. Ez a 27. Bükk Maraton.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Lenti

Könnyű kerékpártúra, amelyen kisgyermekes családok, idősebbek is részt tudnak venni. Indulás 9 órakor a lenti Templom térről, a távolság 43 kilométer, de mindössze 93 méter a szintemelkedés. Az útvonal érinti egyebek mellett a szlovéniai Zsitkóct, Kámaházát és a Bakónaki-tavat, visszatérve Magyarországra pedig a cél szintén Lenti. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címet kötelező a regisztráció.

 

A pünkösdi hétvégén családok vagy kevésbé sportosak is megtalálhatják a megfelelő bringatúrát. Fotó: shutterstock

 

Túrázás

Június 8., szombat – Budapest

Buda barlangjai teljesítménytúra már hetedik alkalommal. 5, 15, 30 vagy 40 kilométeres felszíni gyalogtúra, miként a családi séta is felszíni, a gyerekek közben játékos feladatlapokat tölthetnek ki. A kombinált távon (15 km) a felszíni gyalogtúrát a Mátyás-hegyi barlangban kúszós-mászós túrával kötik össze. Indulás a Szemlőhegyi barlang bejáratától.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Tata

A túra során körbeevezhető az Öreg-tó, vagyis úgy 6-7 kilométer evezést jelent kényelmes tempóban, tehát kezdők se aggódjanak! Előzetes bejelentkezés szükséges az info@oldlakesup.hu e-mail címen. Indulás 18 órakor a Pikantó klub teraszától, a túra úgy 2.5 óra alatt teljesíthető, ára 5500 forint.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Lenti

Közepes nehézségű kerékpártúra, amely gyakorlottabb, rendszeresen kerékpározó egyéneknek és családoknak ajánlott. Indulás 9 órakor a lenti Templom térről, a tervezett 54 kilométer a Lendva-hegyen keresztül a Muráig vezet, úgy 375 méteres szintemelkedéssel. Az útvonal Szlovéniában folytatódik, érinti egyebek mellett Gyertyánost és Felsőlakost is. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címen kötelező a regisztráció.

 

Futás

Június 8., szombat – Budapest

Megérkezett Magyarország egyik legkülönlegesebb futóversenye, amelyen minden évben eldől, ki lesz a nemzet futója. A versenyzők Budapest szívében, a világörökség részének számító Andrássy úton, valamint a Hősök terén és a Dózsa György úton tehetik próbára magukat. A hagyományteremtő futóversenyen 5 és 10 kilométeres egyéni távokon bárki elindulhat. A Nemzeti Futóversenyen színes programok és gasztronómiai kiállítók is várják az érdeklődőket.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Kiskunlacháza

Egyre népszerűbb sport a SUP-ozás, aki még nem próbálta ki, megteheti déltől a helyi szabadstrandon. Szakemberek segítenek a helyes technika elsajátításában.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Vértesboglár

MTB piknik. A legrövidebb (8 km) távon 9 és 11 éves kor közötti gyermekek indulhatnak, fiúk, lányok egyaránt. Lehetőség lesz felnőttkísérettel tekerni, de csak a gyermekek időeredményét értékelik. Az idősebbek megpróbálkozhatnak a 20 kilométeres távval, amelyen nagyjából 300 méteres a szintemelkedés, míg az 50 kilométernél már 1100 méter.

 

Futás

Június 8–9., szombat-vasárnap – Keszthely

Kétnapos a Keszthelyi kilométerek futóverseny, amelyen a gyermekfutamok mellett a sprint (2.5 és 5 km), a 10.5 kilométer, a félmaratoni és maratoni távokra lehet nevezni párban és váltóban, továbbá utóbbi két távot kerekesszékkel vagy handbike-kal indulók is teljesíthetik.

 

A Wizz Air Budapest Félmaraton után már Keszthelyen is gondolnak a handbike-osokra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Kerékpározás

Június 8–9., szombat-vasárnap – Debrecen

Az idei Hajdú-Főnix-kupa első napján 15 órától kritériumversenyt rendeznek egy 1400 méter hosszú körpályán a 13–19 év közötti korosztályoknak. Az életkortól függően változik a körök száma. Másnap 11 órától mezőnyverseny 15, 35, 65 és 95 kilométeren Nagyhegyes és Balmazújváros között.

 

Futás

Június 8–9., szombat-vasárnap – Szentendre, Visegrád

Kétnapos terepfutóverseny a Salomon Ultra-trail. Öt különböző futam elsősorban szentendrei starthellyel és célba érkezéssel, de a 29 kilométeres táv a visegrádi Salamon-toronytól rajtol a skanzenig.

 

Rafting

Június 8–10., szombat-hétfő – Bovec, Szlovénia

Szervezett autóbuszos utazás Budapestről, két éjszaka szállás hostelben önellátással, idegenforgalmi adó és három, adrenalinban dús program (drótkötélpálya, canyoning, rafting), mindezt 239 euróért. Jelentkezés az info@sicsoda.hu email címen.

 

A közeli Szlovénia ideális helyszín a vadvíz szerelmeseinek

 

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Buják

A Cserhát lankái között megbúvó Bujákról bakancsos túrára lehet indulni, amely után a résztvevők megismerkedhetnek a helyi népviselettel, ételspecialitásokkal. A közepesen nehéz túra 16 kilométer hosszú, gyülekező 8.45 órától a CBA előtti parkolóban, érkezés ugyanide. Az útvonal érinti egyebek mellett a bujáki várat, az Egidius-forrást, a Sasbérc-kilátót és a Szent Anna-kápolnát. Részvételi díj 2500, gyerekeknek 1500 forint. A túra 10 éven felüli gyerekeknek ajánlott, s előzetes regisztráció szükséges az erdoajandeka@gmail.com címen.

 

Futás

Június 9., vasárnap – Tiszaújváros

Az idén már a 3. Tisza Trail futóversenyt rendezik meg, amelyen 2, 7, 14 és 21 kilométeren lehet indulni. A rajt és cél helyszíne a Tiszaújvárosi Sportcentrum dísztere, indítások a távok függvényében 9 óra és 9.40 között.

 

Kerékpározás

Június 9., vasárnap – Őriszentpéter

Magyar-szlovén határ menti épített és kulturális örökségek megtekintése az Őrségi Nemzeti Parkban és a szlovén Gorickóban. Könnyű kerékpártúra, amelyen kisgyermekes családok és idősebbek is bátran részt vehetnek. Indulás 9 órakor az őriszentpéteri körforgalom melletti szökőkúttól, a táv hozzávetőlegesen 29 kilométer, érinti Szalafőt, Pityerszert, Őrihodost és Bajánsenyét. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címen kötelező a regisztráció.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Csingó, Szlovákia

Pünkösdi túra a Sólyom-völgybe (Sokolia dolina), amelyet a legvadabb szurdoknak tartanak a Szlovák Paradicsomban, mert itt található a nemzeti park legmagasabb vízesése, a 75 méter magas Fátyol-vízesés. A túra elvezet még a Tamásfalvi-kilátóhoz is, az időtartam hozzávetőlegesen 8-9 óra, lépésbiztonság és teljes szédülésmentesség szükséges. Nehézséget jelenthet a sziklafalban elhelyezett mesterséges segédeszközökön (sziklatálcákon), illetve létrákon haladás, ezért tériszonyosoknak, valamint első túrázóknak nem ajánlott! Indulás autóbusszal 4 órakor Egerből a Tesco és Obi között lévő parkolóból, illetve 5.30-kor a miskolci Szentpéteri kapu Tesco parkolójából. Visszaérkezés 21.30 körül, Egerbe 22.15 körül.

 

Kerékpározás

Június 9., vasárnap – Őriszentpéter

Kerékpártúra dombokon át a Vendvidék, Goricko és az Őrség lenyűgöző tájain. Közepes nehézségű kerékpártúra, amely gyakorlottabb, rendszeresen kerékpározó egyéneknek vagy családoknak ajánlott. Indulás 9 órakor az őriszentpéteri körforgalom melletti szökőkúttól, a táv hozzávetőlegesen 51 kilométer, érinti egyebek mellett Pityerszert, a Határkő parkot és Őrfalut. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címen kötelező a regisztráció.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Nyúl

Az Észak-Dunántúli Kupa fordulója, 10 éves kor alatt és 70 év felett ingyenes. A helyi polgármesteri hivataltól 15, 35 és 50 kilométeres túrákra lehet vállalkozni. Részletek a bakonyikalandorok.info weboldalon.

 

Futás

Június 9., vasárnap – Balatonboglár

Naplementével egybekötött félmaratoni futóverseny. Rajt 17 órakor a balatonboglári gömbkilátótól. A szintidő három óra Balatonföldvárig, ahonnan 20.10-kor indul a komp, s a naplemente megtekintését követően 22 órakor érkezik vissza. Összesen 333 induló vehet részt az eseményen.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Parádsasvár

Ásványgyűjtőtúra, amelyen a részvétel korlátozott: csak előzetes bejelentkezéssel, az esemény Facebook-oldalán hozzászólásban lehetséges. Találkozó a parádsasvári temető parkolójában, indulás 10 órakor, visszaérkezés 14 órára. A résztvevők félórás gyaloglással érhetik el a gyűjtőhelyet, ahol hegyikristály, kalcit, pirit, szfalerit és galenit található.

 

Túrázás

Június 10., hétfő – Imrikfalva, Szlovákia

Közepesen nehéz gyalogtúra a Zejmár-szakadékban, tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott. Az autóbusz 6 órakor indul a budapesti Hősök teréről, s 11 óra körül érkezik Imrikfalvára. A részvételi díj június 3-ig 3000, azt követően 5000 forint. A túra nagyjából ötórás, az autóbusz 16 órakor indul vissza Budapestre.

 

Fitnesz

Június 10., hétfő – Budapest

Szabadtéri TRX-edzés a XVI. kerületi Havashalom parkban 19 és 20 óra között a gördeszkapályánál. A részvételi díj ezer forint, de előzetesen az esemény Facebook-oldalán jelentkezni kell. Szükséges: folyadék, polifoam, megfelelő öltözék. Rossz időjárás esetén az esemény elmarad!

 

Túrázás

Június 10., hétfő – Pilisszentkereszt

Boldog Özséb Maraton, avagy kőről kőre a Pilisben. Indulás 6 és 8 óra között a pilisszentkereszti temető parkolójától, a 41 kilométeres túra Dobogókőt, a Rám-szakadékot, a Boldog Özséb-kilátót és a Klastrom-szirteket érinti. Részvételi díj ezer forint.

 

A Pilis egyik legnépszerűbb túrázóhelye a Rám-szakadék

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.