Heti aktuális: tájékozódás az erdőben

Szombaton a Budai-hegységben kezdő túrázók a térképolvasás mellett megtanulhatják, hogyan lehet magabiztosan mozogni a természetben, a hegyoldalban. Egyéb fontosabb események a 38. hétről!

Kerékpározás, futás

Szeptember 18–20., péntek–vasárnap – Hegykő

Fertő Run&Bike fesztivál 123 kilométeren keresztül, amelyet egyéniben és csapatban is lehet teljesíteni, míg a bringatúra „csak” 117 kilométer. Rajt és cél a hegykői sportcsarnoknál.

 

Supozás

Szeptember 18., péntek – Budapest

Esti evezés a nagytétényi Kis-Háros-szigetnél, találkozó 16.45-től a Dunapart utca és az Ánizs utca kereszteződéséhez közel eső földútnál. Vízre szállás 17 órakor. A túra hossza legfeljebb két óra, részvételi díj 6000 forint, saját deszkával érkezőknek csak 2000 forint. Jelentkezés és további információ a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen.

 

Futás

Szeptember 19., szombat – Tiszakécske

A hagyományos versenyszámok (7, 14, 21 kilométer) mellett 28 kilométeren távon is rendeznek futamot a 6. tiszakécskei futófesztiválon. A pálya vonalvezetése gyors és sík, körönként három frissítőponttal. A verseny után valamennyi résztvevő kipihenheti a fáradalmait a helyi termálfürdőben.

 

Kajakozás

Szeptember 19., szombat – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján 9 órakor. A részvétel 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Futás

Szeptember 19., szombat – Ceglédbercel

A helyi Szabó Pál Szabadidőparkban már a 4. Ceglédberceli Futófesztivált rendezik meg, amelyen 5 és 10 kilométer mellett lesz 400 méteres táv gyermeknek. A nevezés lemondására nincs lehetőség, de a gyermekfutás ingyenes. Utóbbi 9 órakor rajtol, hatvan perccel később pedig a két hosszabb táv futama.

 

 

 

Evezés

Szeptember 19., szombat – Ásványráró

Vízitúra családoknak, kezdőknek az őszi Szigetközben, az ásványrárói-ágrendszerben. Jelentkezni a sziasztok@bejarhatoutazasok.hu e-mail címen lehet, s a szervezők ekkor adnak tájékoztatást a pontos helyszínről és további tudnivalókról. Részvételi díj 5500 forint. Találkozó a Part kempingben.

 

Túrázás

Szeptember 19., szombat – Budapest

Tájékozódási túra kezdőknek, akik megtanulhatnak térképről olvasni, magabiztosan mozogni az erdőben, hegyoldalban. Délelőtt közös túrán megismerkedhetnek a tájékozódás alapelveivel terepen, megtanulhatják elhelyezni magukat a térképen mesterséges és természetes tereptárgyak alapján, kiszámolhatják a távolságot és az útvonalat is megtervezhetik. Délután aztán terepen a megtanult feladatok lehet gyakorolni, mivel a térképre előre felvett pontokat kell megtalálni. Találkozó 9 órakor a Fenyőgyöngye buszmegállójában, részvételi díj 8500 forint, amely tartalmazza a Budai-hegység turistatérképét is. Jelentkezni ezen a linken lehet.

 

Supozás

Szeptember 19., szombat – Szigetcsép

Találkozó a szigetcsépi szabadstrandon 12:30 és 13 óra között, a túra nagyjából négy óra. Részvételi díj 8000 forint, saját deszkával érkezőknek csak 3000, de fontos, hogy csupán 11 supot lehet bérelni. Jelentkezés a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen.

 

Futás

Szeptember 19., szombat – Budapest

Havi rendszerességgel megrendezik az Együtt futunk #5 Night eseményt, amelynek útvonala sötétben, a város felett vezet. Ennek ismeretében fejlámpa használata kötelező felszerelés, a táv 10 kilométer, bemelegítés 19.30-tól a Fenyőgyöngye buszmegállójánál, indulás 19.45-kor, várható visszaérkezés 21 órakor. A Panoráma kör alatt 230 méteres szintemelkedés is nehezíti a futást.

 

Túrázás

Szeptember 19., szombat – Somlóvárhegy

Találkozóhely a Szent Margit-kápolnánál 13 órakor. A túra hossza nagyjából 7.5 kilométer, úgy 6 óra. Közepes nehézségi fokozatú, részvételi díj felnőtteknek 2800, gyerekeknek 1500 forint, amely tartalmazza a kilátó belépőjét is. Jelentkezni a szentes.tura@gmail.com e-mail címen, vagy a 20/208-2971-es telefonszámon lehet.

 

Futás

Szeptember 19., szombat – Dunakeszi

Egyedi futóverseny a dunakeszi repülőtéren, egy 5 kilométer hosszú pályán, tíz különleges óriás felfújható akadállyal nehezítve, a legnagyobb akadály 42 méter hosszú. Nevezési díj 9500 forint, de csak nyolc éven felüliek, illetve legalább 130 centiméter magassággal indulhatnak.

 

Túrázás

Szeptember 19., szombat – Sárisáp

Úgynevezett Háromkőtúra, amely a 14 év alatti gyermekeknek ingyenes. Indulás 8 és 10 óra között a helyi könyvtártól, a startnál kávé és tea, a célban zsíros kenyér és ásványvíz fogadja a résztvevőket. Nevezési díj 1000 forint, ezért három útvonal közül lehet választani: EjmiaKő, amely 9 kilométer és a Sápi erdő, Sárisápi-tó környékén vezet, aztán ott a KétKő, amely már 19 kilométer, és a Sárisápi szikla, Epöli szikla szépségeivel ismertet meg, végül pedig a HáromKő, összesen 28 kilométeren, amely Hegyeskőn, a Sárisápi sziklán és az Epöli sziklán keresztül vezet.

 

Futás

Szeptember 19., szombat – Mátrafüred

Kékes csúcsfutás – Szokatlan időpontban, június eleje helyett szeptember második felében, de megrendezik az egyik legszebb és legnehezebb hazai futóversenyt, amelyet nem pusztán a kihívás, hanem a gyönyörű környezet is emlékezetessé tesz. Mátrafüred és Kékestető között 671 méter szintemelkedéssel és 11.6 kilométerrel kell megbirkózniuk a jelentkezőknek. Rajt 11.15-kor.

 

Kerékpározás

Szeptember 19–20., szombat–vasárnap – Sárospatak

Zempléni tekerentyű a Kulturális Örökségek hétvégéjén. Kulturális látnivalók, gasztroélmény, vízimalom és zempléni kalandok Sárospatak, Sátoraljaújhely, Pálháza, Füzérkomlós és Hollóháza érintésével. További információ Györki Erikától a 70/771-5167-es telefonszámon vagy a kgyerika@gmail.com e-mail címen.

 

Fotó: shutterstock

 

Kajakozás

Szeptember 19–20., szombat–vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján, a Petőfi-szigeten 9 órakor, az egész napos evezés után este Baján egy halászleves vacsora következik. A részvétel 28 000 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A szállás külön fizetendő, részletek ezen a felületen.

 

Kajakozás

Szeptember 20., vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján 9 órakor. A részvétel 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), illetve a túraszervezést és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Futás, gyaloglás

Szeptember 20., vasárnap – Újlengyel

Kutyával vagy egyénileg, futva vagy sétálva is megtehető az a 7 kilométer, amely alatt az útvonal az újlengyeli Gidrán-majortól indul, és oda is tér vissza. Nevezési díj 5000 forint, amelyből 1000 forint a Csévharaszton tevékenykedő Luca Kutyamenedék Állatvédő Alapítványt illeti meg. Frissítés fél távon, az Ország közepe jeltoronynál, illetve a célban. Az útvonal javarészt árnyas, jól futható, sík, erdei terep. Rajt 6 és 12 óra között folyamatosan.

 

Supozás

Szeptember 20., vasárnap – Budapest

A program szemétszedéssel indul 8 és 10 óra között a Molnár-szigeten, a suptúra pedig 11 órakor kezdődik a sziget megkerülésével, ami nagyjából 5 kilométer. Deszkabérlés 8000 forint, saját suppal érkezőknek ingyenes. Utána 13 és 15 óra között szakmai beszélgetés a Kis-Duna megmentéséről, jelenlegi helyzetéről, végül pedig közös halászléfőzés zárja a napot. A regisztrációt itt lehet megtenni.

 

Futás

Szeptember 20., vasárnap – Budapest

Újra futóedzés Csomor Erika triatlonistával, duatlonistával, hosszútávfutóval. Kezdők és haladók is jelentkezhetnek, az edzés alapvetően bemelegítésből, játékos futógyakorlatokból, futóiskolából, idő/tempó távban megadott futásból és levezetésből áll. Az edzés hozzájárulási költsége 1000 forint. Találkozó a Népligetben, a szánkózódombnál, 10 órakor.

 

Kerékpározás

Szeptember 20., vasárnap – Pákozd

Kerékpárostúra, végig kis forgalmú, aszfaltos műúton, ellenőrzőpontokkal. Rajt és cél a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark előtti parkolóból. A három táv közül a 150 kilométeren indulók 8 és 9 óra között, míg a 45 és 70 kilométerrel próbálkozók 8 és 10 óra között rajtolhatnak. Szintidő nincs, de a cél 19 órakor zár. Bukósisak, kerékpárvilágítás kötelező, láthatósági mellény ajánlott! Nevezési díj 3500 forint, regisztráció a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen szeptember 17-én éjfélig lehetséges.

 

Futás

Szeptember 20., vasárnap – Budapest

A kutyás futást népszerűsítő verseny a Kamaraerdőben, a Susulyka utcánál lévő sorompótól. Egy nevező kizárólag egy kutyával futhat, a táv 4 kilométer, a gyermekfutamban 500 méter. Nevezési díj felnőtteknek 4000, junioroknak (14–18 év között) 2500, míg serdülőknek (10–13 év között) csupán 1000 forint. Rajt 9 és 11 óra között. Nevezési határidő szeptember 15., a helyszínen további 2000 forint ellenében lehet. Egyébiránt a szervezők minden nevezési díjból 1000 forinttal a rászoruló szánhúzó kutyák fajtamentését, az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványt támogatják. Nevezési lap ezen a felületen.

 

Kajakozás

Szeptember 20., vasárnap – Révfülöp

Egész napos kajaktúra a Balaton északnyugati partvidékén. Vízre szállás 9 órakor Révfülöpön, a kikötőben, majd Pálköve és Ábrahámhegy következik, Badacsonyban egy jó fröccsöt is lehet inni a Pláne Borteraszon, majd indulás tovább Szigliget és Balatongyörök felé. Partraszállás a Szent Mihály-dombnál. Mindez nagyjából 25–27 kilométer, széltől, időjárástól függően. Nevezés a szervező weboldalán.

 

Kerékpározás

Szeptember 20., vasárnap – Farkasgyepű

Egynapos bringatúra, indulás 9 órakor Farkasgyepűről a Bakonyba. A program úgy 5-6 óra hosszú, és 50 kilométer a távolság. Részvételi díj 2000 forint, a Magyar Kaland-Sport Egyesület Nonprofit Szervezet (Makase) tagjainak ingyenes. Merevvázas eMTB bringa 8000, míg összteleszkópos eMTB kerékpár 12 000 forintért bérelhető. A túra közepesen nehéz, jólesően fárasztó, szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

 

Futás

Szeptember 20., vasárnap – Budapest

Az úgynevezett „Krokodil hendi” újabb állomása következik, de online verzióban. A Káposztásmegyeren kialakított krokodil alakú pályán a hagyományos futóversenyekkel ellentétben nem a rajtidőpont, hanem a tervezett célba érkezési idő a közös. Az egyéni rajtidőpontokat a korábbi legjobb idők alapján állapítják meg, mégpedig úgy, hogy a célidőből kivonják a mindenkori legjobb időt perces vagy 15 másodperces alapon. Tehát ha valaki három perccel gyorsabb bárkinél, akkor három perccel később indulhat. Kötelező az online regisztráció, érvényes célba érkezés kizárólag 10.05 és 10.25 között. Részletek itt olvashatók.

 

Futás

Szeptember 20., vasárnap – Nagykovácsi

Crosskovácsi terepfutóverseny három (3.45, 7, 18 km) távon. Közös bemelegítés 10.10-től, versenyközpont a Tisza-kastély parkjában. Rajt, választott távtól függően 10.30 és 10.45 között.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.