Síszezon: minden rosszra felkészült irodák

Nyakunkon a síszezon, ezért két, külföldi síutak szervezésével foglalkozó magyar utazási irodát kérdeztünk meg, miképpen befolyásolhatja a világjárvány a turisztikai piac e szegmensét, mi lesz a magyar síelőkkel.

Ahogyan közeledik a tél, egyre több sírajongó gondolkodik rajta, minden kellemetlenséggel dacolva vajon újra Ausztria, Olaszország és Franciaország lejtői felé vegye-e az irányt, vagy – biztonsági okokból – válasszon hazai síterepeket. A Tensi Rekreál Sport utazási iroda csaknem negyven éve foglalkozik csoportos, főként családi sítúrák és síprogramok szervezésével Olaszországba, Ausztriába és Szlovéniába.

„Idén a megszokottnál jóval szerényebb az érdeklődés sítúráink iránt – kezdte Téger András, az iroda sí- és rekreációs részlegének vezetője. – A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest mindössze tíz-tizenöt százaléknyi az érdeklődők aránya. Leginkább arról kérdeznek minket, mire számítsanak ezen a télen. Sokan faggatnak minket az aktuális helyzetről, mi pedig tájékoztatjuk őket az érvényben lévő beutazási korlátozásokról.”

Jó hír, hogy számos régióban lehetővé teszik ingyenes koronavírustesztek elvégzését a hazautazás előtt két nappal, ezzel is utazásra ösztökélve a külföldi turistákat.

„Ha egy másik országban kedvezőbb a vírushelyzet, kifejezetten jót tehet, ha odamegyünk síelni, hiszen nincs mitől félnünk – vélekedett Téger András. – A sípályán jóval kevésbé vagyunk kitéve a fertőzésnek, mint a nagyváros forgatagában és a tömeget vonzó helyeken. Ha megmaradnak a korlátozások, csak az igazán elkötelezettek vállalják majd a visszautazással járó kellemetlenségeket.”

Jön a Síelés magazin!

November végén jelenik meg – immár ötödik alkalommal – a Csupasport stábja által készített Síelés 2020–2021 magazin, amelyben bővebben is írunk a külföldi utakra specializálódott irodák nehézségeiről. A 84 oldalas kiadvány fókuszában természetesen a Covid-mentes síelés lesz, de írunk a sídivatról, a szezon újdonságairól, továbbá sztárportrék, háttéranyagok színesítik a képet. Valamennyi magyar pályát megkerestük, milyen fejlesztésekkel, biztonsági előírásokkal készülnek a szezonra.

A Travelex utazási iroda csaknem húsz éve szervez buszos síutakat kizárólag Franciaország legnépszerűbb turistacélpontjaiba. Mint Lengyel Ádám, a vállalkozás társtulajdonosa elmondta, elsősorban olyanok keresik meg a céget, akik kedvezőbb ár-érték arányú, nívósabb síutakra vágynak.

„Vélhetően sokkal kevesebb utasunk lesz ezen a télen, mint a korábbi években. Különösen nehéz helyzettel kell szembenéznünk, hiszen Franciaországban meglehetősen rossz a járványügyi helyzet, ezért sokan – érthető módon – közelebbi célpontokat keresnek. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy van egy stabil utaskörünk, amelynek tagjai régóta utaznak velünk, és előre lefoglalják útjukat. Hálánk jelélül ha rajtuk kívül álló okok miatt, azaz az érvényben lévő utazási korlátozások folytán le kell mondanunk az utat, visszafizetjük nekik a befizetett összeget.”

Lengyel Ádám úgy érzékeli, a jelenlegi helyzetben jóformán mindenki az utolsó pillanatig kivár a foglalással, ami azzal a kockázattal jár, hogy – ha mégis korlátok nélkül utazhatunk – az ottaniak lefoglalják a szálláshelyek túlnyomó részét.

A társtulajdonos meglátása szerint a környező országok síparadicsomait ebben a szezonban a belföldi turizmus tartja majd életben, kiváltképpen Olaszországban és Franciaországban. Így ha sikerül kijutnunk, nagyrészt a helyiekkel kell osztoznunk a sípályák szolgáltatásain.

Mindezt hallva okkal vetődik fel a kérdés: ezen a télen miért ne részesíthetnénk előnyben a hazai sípályákat.

„Akik az óriási méretű külföldi sípályákhoz szoktak, nem fogják felkeresni a jóval szűkebb kapacitású hazai síterepeket – állítja határozottan Lengyel Ádám. – Könnyen elképzelhető azonban, hogy a főszezoni hétvégéken sokkal többen mennek el itthon síelni, főként a Mátrába és Zemplénbe, de a kisebb helyek is nagyobb forgalommal számolhatnak. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyarok kivesznek egy hét szabadságot azért, hogy itthon síelhessenek.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.