Jöhet az okosbringa

Korábban foglalkoztunk a zenével, a spinner és a szobabicikli közti különbséggel, a fogyókúrára gyakorolt hatással, a személyes élményekkel, befejezésként pedig megnézzük a sportág jövőjét.

No nem mintha másként tapasztaltuk volna, mégiscsak jobb, amikor egy szakember állítja: a spinning népszerűsége töretlen.

„Magyarországra kétezerháromban jött be a spinning, és hatalmas lendülettel tört előre mint az országúti kerékpározás edzőtermi változata” – kezdte Zala Miklós spinningoktató, hozzátéve, a spinningprogram Johnny Goldberg triatlonista fejében született meg, ő dolgozta ki a program alapjait, és a garázsában maga építette meg a világ első spinner kerékpárját. Mégpedig igen egyszerű okokból: szeretett volna várandós feleségével minél több időt tölteni, miközben a versenyekre készül.

 

Zala Miklós spinningoktató

 

Mint minden sportban, ennél is vannak hullámvölgyek a népszerűség alakulásában; a spinninget is utolérte 2010–2013 környékén, amikor berobbantak a hazai piacra a különböző funkcionális edzések. Azért így is sokan maradtak a spinning mellett, és Zala Miklós szerint a kiváló oktatói gárdának is köszönhető, hogy a sportág ismét a reneszánszát éli.

„Sokat nyom a latban – és most biztosan hazabeszélek egy kicsit, – hogy az utóbbi három évben rengeteg önálló, színvonalas, márkaképviselettől független rendezvényt szerveztem különböző helyszíneken – tette hozzá Zala Miklós. – Ezen események is hozzájárulnak, hogy a vendégek és az oktatók is új élményekkel feltöltődve, motiváltabban járjanak el az órákra. A vendégeknek a hétköznapi órák, edzések tulajdonképpen felkészülési lehetőséget is adnak egy-egy ilyen maratoni rendezvényre, amelyek nagyszerű csapatépítő jelleggel is bírnak. Rendezvényeinknek köszönhetően sok baráti kapcsolat jött létre az elmúlt években.”

Nem Zala Miklós az első, aki a közösségi élményt is hangsúlyozza a spinning kapcsán, sőt ez a szegmens gyakorlatilag kikerülhetetlen. Igaz, hogy az óra alatt egyedül tekerünk, előtte és utána viszont társaságban vagyunk, s már a spinneren is együtt éljük át a „flow-élményt”, majd a közös beszélgetésekből barátságok szövődnek. A rendezvényeken már nem is feltétlenül csak a tekerés áll a középpontban, hiszen akár egy egész hétvégét felölelhetnek: napközben sportolással, este kikapcsolódással.

 

A spinning klasszikus formája az edzőtermi tekerés, de egyre extrémebb helyszíneken is tartottak már tréninget

 

A szakember és csapata szervezett már közös tekerést a lezárt Szabadság hídon, a Bánki-tónál vagy éppen a Lupa Beachen, tekertek a föld alatt egy hangulatos, rendezvényteremmé átalakított magtárban, de máig a legnépszerűbb rendezvényük a Tekerj Katamaránon, amelyre minden évben villámgyorsan elfogynak a helyek, mert sokan szeretnének a Siófok–Balatonfüred–Tihanyi-félsziget–Siófok útvonalon hajókázás közben tekerni.

„Léteznek nagyon jó új fejlesztések. Ezekből a gépekből még kevés van, mert az áruk igen magas, ellenben mérik a leadott teljesítményt, a pulzust, és folyamatos visszajelzést adnak. Ez lehet az egyik fő fejlődési iránya a jövőben a spinningnek.

Sokan azonban tartanak kicsit az ilyen gépektől: nem szeretnének mások előtt, kivetítőn visszajelzést kapni edzettségükről, mert szégyenlősek, vagy csak azért jönnek be órára, hogy kicsit széthajtsák magukat, levezessék a napi felgyülemlett stresszt, élvezzék a zenét és a társaságot, közben pedig kikapcsolódjanak.”

Zala Miklós szerint az is fontos, hogy az oktató megtalálja az egyensúlyt a kevés és a még kevesebb beszéd között. A jövőt illetően pedig két irány bontakozik ki: egyesek a teljesítményorientált, mások a bulisabb órákat preferálják, amikor ismert zenék szólnak. Ilyenkor nem is nézzük annyira vaskalaposan a pulzuszónákat, csak az a fontos, hogy a vendég jól érezze magát. Néhány oktató a videós órákban látja a jövőt, megint mások a „performance jellegű” órákra esküsznek – ez inkább a kicsit szárazabb, klasszikusan steril spinningirányzat, amely a nagyközönség számára nehezen emészthető.

„Ha az kérdés, hogy tíz év múlva hogyan látom a spinning jövőjét, akkor azt mondom, alapjaiban nem változik. Ugyanúgy edzőtermi tekerés lesz. A mozgás is kötött keretek között marad, továbbra sem lesznek benne kerékpáridegen mozgásformák, viszont a bringák sokat fejlődhetnek. Napi szinten is rengeteg újdonsággal találkozni, ami a fejlesztőkön múlik, illetve a felhasználói igényektől függ, s majd kiderül, mely ötletek nyerik el a vendégek tetszését.

A jövőt egyébként az okosbringákban látom,

de nem árulom el pontosan, mire gondolok, csak miután levédettem az ötletemet.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.