Szombaton ismét Libegő Trail

A tavalyi sikeres rendezvény után az idén is a Budai-hegység legmeredekebb útvonalán rendezik meg a terepfutóversenyt, amelyen a kijelölt körpályát ötször kell teljesíteniük az indulóknak.

Tipikus kép egy napfényes budai délutánon: tömött sorban állnak az emberek a Libegőnél, mindenki szeretne a budai hegyek felett ringatózni és csodálni a természetet. Most szombaton a terepfutókra is ráirányul a figyelem, akik a Libegő Trail elnevezésű versenyen teszik próbára magukat.

„A terepfutók egyik kedvelt útvonala, ráadásul a Budai-hegység legmeredekebb részén, ahol tavaly rendeztünk először versenyt. Az idén jöhet a folytatás, és terveink szerint a jövőben minden évben sor kerül a megméretésre – tudtuk meg Kiss Miklóstól, az esemény szervezőjétől. – A távot tekintve nem beszélhetünk ultrafutásról, a skyrunning kategóriához pedig ezer méter szintkülönbséget kellene egyszerre teljesíteni, ennek ellenére kifejezetten nehéz a verseny. A libegő alatti ezerhatszáz méteres úton háromszázötven méter az emelkedés, majd a János-hegyről a futók a leghosszabb, háromezer-ötszáz méteres, lefelé vezető úton jutnak vissza a rajthoz – ezt a távot kell megtenni ötször.”

A szervezők kétszáz főben maximalizálták a versenyzői létszámot; nagyjából ennyit bír el az útvonal, amelyen turisták is feltűnhetnek, szóval rájuk is figyelni kell. A nevezési díj 9000 forint, cserébe meleg étel is jár a célban, s természetesen beletartozik a verseny közbeni frissítés, időmérés, befutóérem, sportszerkupon, no meg a tombola. A verseny szervezői a Libegő Trail mellett több terepfutó-viadalt is rendeznek, például az Ultra Trail Nagymarost vagy a Verőce Éjszakai Trailt.

A Libegő Trail nyolcvan százaléka terep, azaz burkolatlan út és ösvény; érdemes készülni saras, sziklás útvonalra, meredeken emelkedő vagy lefelé menő részre. Az Erzsébet-kilátónál található a frissítési pont.

„A versenyen egyszerre indulhatnak profi terepfutók és amatőrök, úgy szoktunk fogalmazni, olyan, mintha az amatőrök egy medencében úsznának Hosszú Katinkával – tette hozzá Kiss Miklós. – Azt szoktuk tanácsolni a versenyzőknek, aki nem nyerni akar, az inkább a lefelé útra készüljön, felfelé az sem gond, ha kicsit belesétál az útvonalba – a lényeg, hogy bírja végig a tempót.”

fotó: terepfutas.hu

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.