Amatőrként nyert a profik között

Szabó-Kopjár Ildikó kétgyermekes édesanya győzött a nők mezőnyében a tavalyi eredmények és pontszámítások alapján, elsősorban kitartással kompenzálta hiányosságait a profik előtt.

Múlt hétvégén rendezte meg évértékelő gáláját a Magyar Triatlonszövetség, amelyen elismerést kaptak 2019 legjobb versenyzői. Köztük volt a pécsi Mecsek Maraton Team sportolója is.

„Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy díjazottként hivatalos vagyok a gálára, bár tudom, a hazai női triatlonmezőny nem valami népes, én mégis nagyon örültem az elismerésnek – mondta Szabó-Kopjár Ildikó amatőr sportoló. – A Hawaii-ranglista korosztályos kategóriájában végeztem az első helyen, ezt kupát a Magyar Triatlonszövetség által kiírt közép- és hosszú távok teljesítéséért járó pontok alapján ítélik oda. Ezek közül is a legjobb három versenyt veszik alapul, szóval nem a mennyiség számít.”

Tavaly három fél távot (1800 méter úszás, 90 kilométer kerékpározás és egy félmaratoni távú futás) teljesített Balatonkenesén, Keszthelyen és Kaposváron. A pécsi kétgyermekes anyuka pár éve kezdett futni egy súlyos betegség leküzdése után, a tavalyi versenyszezonban elért eredményei pedig magukért beszélnek, annak ellenére, hogy elmondása szerint úszni még nem is tud rendesen.

„A hiányosságaimat a kitartásommal kompenzálom, meggyőződésem, hogy sokkal jobb futók, triatlonosok szoktak mögöttem végezni egy-egy versenyen. Rám abszolút pozitívan hat a versenyhelyzet, bár nagyon tudok izgulni, mégis jobb teljesítményre sarkall. Azért azt túlzásnak érzem, hogy a legjobbak között tartanak számon.”

A versenyzést mindenesetre komolyan veszi, és profi edző segítségével készül idei fő céljai elérésére.

„November óta Flander Mártonnal készülök, de hogy a versenyszezonban mennyit edzek, egyelőre csak ő tudja, jelenleg heti kilenc–tizenegy órát tréningezem, ez általában hét–kilenc alkalmat jelent. Tavaly tizennégy versenyem volt, idén fő célom, az Ironman-táv teljesítése miatt ennél jóval kevesebb lesz. Az Ultrabalatont idén négyen, mind lányok teljesítjük, reményeink szerint gyorsan. Triatlonból eddig fix a keszthelyi középtávú országos bajnokság, az Ironman és a kenesei fél táv szeptemberben. Hogy ezek mellé mik jönnek, még nem tudom, szeretném az eddigi legjobb félmaratoni időmet is túlszárnyalni valamelyik versenyen.”

Nem titkoltan idei fő célja tehát az Ironman teljesítése, méghozzá a nagyatádi versenyen.

 

„Sokat vacilláltam, hogy itthon vagy külföldön induljak-e az első Ironmanért. Tavaly váltóban indultam Nagyatádon, és nagyon jólesett a rengeteg ismerős biztatása, szurkolása. Emellett örülnék, ha barátok, edzőtársak, esetleg a testvéreim, anyukám is eljönnének, ők még sosem láttak versenyezni, szóval a hazai mellett döntöttem. Augusztus nyolcadikán Nagyatádon vagy szeptember ötödikén Balatonkenesén lesz lehetőségem indulni. Kenese mellett szólt volna, hogy valószínűleg ott engedélyezik a neoprénruha használatát, amely az úszásomon sokat segítene. Ugyanakkor ha nem úgy sikerülne az első versenyem, a szeptemberi időpont miatt idén már nem sok lehetőségem lenne javítani. Szóval nem sokkal, de győzött a nagyatádi verseny, amely idén is országos bajnokság lesz.”

A balatonkenesei volt tavaly az első triatlonverseny, májusban, alig 15 fokos vízben, ezért 750 méterre rövidítették az úszást. Szabó-Kopjár Ildikó hozzátette, még a 28 fokos medencébe ugrás előtt is bemosakszik, szóval elképzelhető a kontraszt.

„Mindig a következő versenyemre koncentrálok, most éppen a márciusi Pécs–Harkányra készülök, amely huszonöt és fél kilométer, némi szinttel, és szeretném gyorsabban lefutni, mint tavaly. Idén sajnos nem lesz májusi triatlon itthon, így az első versenyem júniusban, Keszthelyen lesz, de talán elindulok egy-két duatlonon is, azt még nem próbáltam.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.