Két év alatt vasember lett

Szombaton rendezik a IX. Velencei-tavi túratriatlont. A legnagyobb távot tavaly Fogarasi Zoltán teljesítette a leggyorsabban, aki két éve éppen itt fordult a sportág felé, és idén már vasemberként tér vissza.

Már csak néhány nap, és rajtol a Velencei-tavi túratriatlon és tóátúszás. A rendezvény nem verseny, így díjazás sincsen azoknak, akik a különböző távokon elsőként csapnak a célba, de a szervezők ettől függetlenül jegyzik a sorrendet. A legnagyobb távon (3000 méter úszás, 29.4 kilométer kerékpár, 7.5 kilométer túrázás/futás) 2012-ben állították fel a pályarekordot, ami 2 óra 21 perc. A tavalyi leggyorsabb teljesítő ezt ugyan nem döntötte meg, az esemény mégis fontos szerepet játszott az életében.

„Két éve indultam először, nekem ez volt a belépőm a triatlon világába – mondja Fogarasi Zoltán. – Nagyon jó hangulatú, családias rendezvény, jó szervezéssel, sok segítővel. A Velencei-tó vize általában nagyon kellemes, de ez egyénfüggő. Ha még nem úsztunk nyílt vízen, érdemes megmártózni és száz-kétszáz métert megtenni még a rajt előtt. A kerékpáros rész lényegében a tó körbetekerése, amit kettébont a túrázás. A pákozdi ingókövekhez kell felmenni, de ha valaki végig futna, akkor fel kell kötnie a gatyát. A szintemelkedés miatt ez a túratriatlon legnehezebb része.”

Azt, hogy mennyit úszik, mindenki személyre szabhatja. A szervezők S, M, L távokat határoztak meg, 500-1500-3000 méter közül lehet választani.

A tóból kiszállva aztán a depópontra vezet az út, ahol az indulók felveszik a kerékpárjukat és a maguknak előre odakészített ételt-italt. Hogy pontosan miből álljon a csomag, egyéni igények függvénye, a triatlonban gyakorlottak évek alatt kialakították már a saját szokásaikat. De természetesen néhány jó tanácsot azért ebben a tekintetben is lehet adni.

„Egy ilyen versenyhez, mint a Velencei-tavi túratriatlon, legalább két liter folyadékkal ajánlatos készülni. Én másfél liter vizet és fél liter izotóniás italt viszek kulacsokban a kerékpárra erősítve. Ezenkívül biztosan lesz nálam kettő banán. Egyet a kerékpározás közben, egyet a futás előtt eszek meg. Energiazselét és sókapszulát is rendszeresen tartok magamnál. A verseny közbeni étkezéshez hasonlóan nagyon fontos az is, mit eszünk közvetlenül a rajt előtt, aznap reggel. A nehéz ételeket mindenképp kerüljük, a babos, húsos ételek megemésztésére fordított energia nagyon hiányozni fog az úszás, futás alatt.”

A felkészüléshez és a versenyek teljesítéséhez elengedhetetlenül fontos a család támogatása – Fotók: Fogarasi Zoltán

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy a triatlon pontosan mit is takar, és milyen távokon rendeznek belőle versenyeket. A szombati túratriatlon valamelyest kilóg a sorból, valahol a sprint és a rövid táv között helyezkedik el. Célja, hogy lehetőséget adjon mindenkinek, akit érdekel ez a sport, a sikerélmény felkészültségi szinttől függetlenül szinte garantált. Akik indulnak rajta, sok esetben annyira kedvet kapnak hozzá, hogy a triatlon versenyek csúcsáig, az ironmanig meg sem állnak. Fogarasi Zoltánnak mindez két évébe telt.

„Mielőtt triatlonozni kezdtem, főként kerékpároztam, nagyjából három éve rendszeresen futok is. Fokozatosan építettem fel magam, futottam két maratonit, teljesítettem a középtávú triatlont. Utóbbira fél évig készültem heti három kerékpáros- és úszó-, öt futóedzéssel. A kezdeti lépésekben egy ismerősöm segített, aki korábban már teljesítette az ironmant. Ő írta az edzéseimet, segített belekóstolni ebbe a világba. A felkészülés rengeteg anyagi áldozatot is kívánt. A kerékpár egyszeri kiadás, annak utána csak a kopó alkatrészeit kell cserélni, illetve kedve szerint fejlesztheti az ember. A legtöbbet a futócipők vitték el, nagyon koptattam. Pénzbe kerülnek továbbá az egyéb felszerelések, a versenyek nevezési díjai, sokszor szállást is kell foglalni a környéken. Ha átlagot vonnék, havi negyven-ötvenezer forintra jönne ki, az utóbbi két évben szinte minden felesleges pénzemet erre szántam.”

Az erőfeszítések végül kifizetődtek. Csaknem kétéves felkészülés után július 28-án a Nagyatádi ExtremeMan versenyen teljesítette az ironman távját.

Megállás azonban nincs. A közeljövőben szeretné végigfutni a 77 kilométeres Vérkört, indul a Budapest Maratonin, illetve hosszabb távon az ultrafutás irányába veszi az irányt. De előtte még szombaton leutazik a Velencei-tóra, hogy harmadik alkalommal is teljesítse a túratriatlon leghosszabb távját.

Bűvös háromszög, lánykéréssel

Ahhoz, hogy kellően felkészülhessünk egy ironman (3.8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42.195 km futás) verseny teljesítésére, meg kell találnunk az egyensúlyt a család, a munka és a sport között. „A triatlonosok világában ezt bűvös háromszögnek nevezik. Ügyesen kell közöttük egyensúlyozni, mert ha csak az egyik borul, baj van. Ha a család nem érti meg, ha nem segítenek, akkor szinte biztos, hogy nem fog működni a dolog. Én szerencsés vagyok, mert a párom végigkísért az egész folyamaton. Az ironman teljesítésekor, a célba beérkezve megkértem a kezét” – avatott be a részletekbe Fogarasi Zoltán.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.