A Dunakanyar legszebb túraösvénye

A Pilisszentlászlóról induló, Visegrádig tartó Spartacus-ösvény tizenhárom kilométer hosszan kanyarog, és fantasztikus kilátás nyílik róla a Dunakanyarra. Családdal is könnyen teljesíthető.

A Dunakanyar leglátványosabb útvonalát kínálja a Spartacus-ösvény, amely 12.9 kilométeren keresztül halad Pilisszentlászlótól egészen Visegrádig. A túra szintemelkedése 200-300 méter, az ösvények száraz időben könnyen járhatóak (esőben és eső után azért sárra és csúszós lejtőkre készüljünk!), a jelzések egyértelműek, így családdal, gyerekekkel is bátran nekivághatunk. Tudni kell azonban, hogy az ösvény egyenes útvonalon halad, nem kört ír le, így ha autóval közelítjük meg a rajtot, mindenképp előre találjuk ki, hogyan jutunk vissza a járműhöz (túra visszafelé, esetleg buszjárat). Ha nincsen autónk, Budapestről a Szentendrei HÉV-et érdemes használni, amelynek a végállomásától busz visz ki Pilisszentlászlóra.

A Spartacus-ösvényről érdemes tudni, hogy sokáig vadászösvényként tartották számon, a turistáknak nem volt ajánlatos sétálni rajta.

2015-ben azonban megnyitották a közönség előtt. A hangulata kicsit különbözik a megszokott túraútvonalakétól, az ösvény jellemzően szűk, ezért ha többen vagyunk, ajánlott libasorban haladni. Az erdőből a hegyoldalra kijutva aztán rögtön megértjük, miért tartják a Spartacust a Dunakanyar legszebb túraösvényének. Csodás panoráma tárul elénk a hegyekre, a Dunára, az ösvény végéhez közeledve pedig Visegrádra és a város híres várára.

Az útvonal még korábban érinti a turistaszállásnak is alkalmas, gerendából épült Jenő-kunyhót, amely tökéletes hely egy kis pihenésre és a magunkkal hozott ennivaló elfogyasztására. Érdemes továbbá letérni az Ördögmalom-vízesés felé, amely a környék egyik kedvelt látványossága.

Itiner a Spartacus-ösvényhez:
– Pilisszentlászló főteréről balra, nyugat felé induljunk a Béke utcán futó Z– jelzésen! A túra nagy részében ezt kell követni.
– Miután a focipályát és az utolsó házakat elhagyva beléptünk az erdőbe, az út meredeken ereszkedik, és egy laposabb szakasznál tábla figyelmeztet rá, hogy jobbra indul a Spartacus-ösvény.
– A Spartacus első szakaszán végigsétálva megérkezünk a nyeregponton álló Jenő-kunyhóhoz. Innen észak felé, a széles erdészeti úton kell továbbgyalogolnunk, ám néhány méterrel később a Z– jelzés hirtelen jobbra, egy ösvényre fordul. Kövessük az ösvényt a következő kanyargós szakasz végéig, ahol ráfordul egy újabb erdészeti útra.
– Az erdészeti út ereszkedni kezd. A Z– jelek balra, fölfelé kanyarodnak, mi viszont a Z+ jelzést kövessük jobbra, lefelé. Így jutunk el az Apátkúti-völgybe.
– Az Apátkúti-völgyben forduljunk balra, és kövessük a P– jelzést! Ezen sétálunk el Visegrádra, a buszmegállókhoz és a révhez.

(Nyitókép: kirandulastippek.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.