Az erdei állatok kerülik a túraútvonalakat

Az University of British Columbia kutatása szerint még a passzív szabadidős tevékenységnek nevezhető túrázás is negatív hatást fejthet ki az erdőben élő állatok mindennapjaira.

A túrázás és a madárfigyelés kevésbé zavarja az erdőben élő állatok mindennapjait, mint a vadászat, de ugyanúgy befolyásolja, mutatta ki az University of British Columbia tanulmánya.

Szakemberek kamerákkal figyelték a vadállatok mozgását a turistaútvonalak környékén, és egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok tudatosan elkerülik a túrázók által rendszeresen használt útvonalat. Sokkal nagyobb mértékben igaz ez, ha a környéken kerékpárosok vagy motorosak is megfordulnak. Érdekes ugyanakkor, hogy az emberi jelenlétnél is jobban befolyásolja az állatok előfordulását egy adott helyen az, hogy a megfigyelt hely milyen magasságban fekszik, és mennyire sűrű a növényzet.

„Szerettük volna jobban megérteni, hogy az emberek szabadidős tevékenységei milyen hatást fejtenek ki az erdő életére – mondta Robin Naidoo, az University of British Columbia professzora, hozzátéve, hogy tizenhárom faj viselkedését vizsgálták, a medvétől a szarvasig. – Azt már tudtuk, hogy a motoros járművek kifejezetten zavarják az állatokat, de meglepődve tapasztaltuk, hogy a jóval csendesebb természetjárás is megbolygathatja az életüket. Jelenleg is zajlik a pontos következtetések levonásához szükséges adatbázis kiépítése, állandó jelleggel folytatjuk a megfigyeléseket. Ahhoz, hogy az élet az erdőkben a lehető legnyugodtabb maradjon, meg kell találnunk a szükséges egyensúlyt az emberek szabadidős sportolását illetően.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.