Túlélés a természetben, avagy mi az a bushcraft

A mostani, kora őszi időben kiváló kikapcsolódást nyújthat a már hazánkban is ismert bushcraft, vagyis az olyan vadkempingezés, melynek során minél kevesebb eszközzel, felszereléssel oldják meg a táborozást, a természetjárást.

A természetjárás, vadkempingezés ismét egyre népszerűbb, és már itthon is kezd elterjedni a bushcraft, azaz a túlélés módszerei, ismeretei a természetben. A lényege, hogy a komfortzónát elhagyva minél kevesebb és egyszerűbb eszközzel, felszereléssel oldjuk meg a táborozást. A készen kapható, gyorsan felállítható sátrak itt nem gyakoriak, a gázfőzőt pedig szentségtörésnek tartják, a keményvonalasak pedig még a gyufát is.

Kész sátor helyett általában ponyvasátrat használnak vagy menedéket építenek, az ügyesebbek kilenc–tizenkét négyzetméteres – akár viharálló – alvóhelyet készítenek ponyva, némi zsinór és faág felhasználásával. A tűzgyújtást sokan szikravetővel és magnéziumrúddal oldják meg, papír helyett pedig levelet, vékony faháncsot gyújtósnak.

Ha valaki szeretné elkezdeni ezt a fajta kempingezést, előtte nem árt a megfelelő alapismereteket megszerezni. Érdemes megtanulni a leggyakoribb csomózási technikákat, a különböző tűzrakási módokat, hogy szükség esetén akár egész éjjel égő, úgynevezett lassú tüzet is készíthessen.

A különböző ponyvasátrak, vegyes és famenedékek elkészítését is gyakorolni kell, mielőtt nekivágunk a vadonnak. A megfelelő táborhely kiválasztásának, a tűzrakóhely kialakításának, elhelyezésének alapelveivel is jó tisztában lenni, és még sok apró praktikát hasznos elsajátítani, hogy gond nélkül élvezhessük a szabad ég alatti pihenést.

A bushcraft alapvetően kevés eszközt használ, de annak a kevésnek jónak kell lennie. Legfontosabb a kés, egy vagy több jó darab nélkül nem érdemes elindulni. Sokan egyetlen többfunkciós kést visznek magukkal, de ezek általában nagyon drágák. A másik gyakori megoldás a két eszköz használata, egy kisebb zsebkés a finom munkákhoz, és egy nagyobb, esetleg tábori balta a durvább vágáshoz, hasításhoz. A jó lámpa sem nélkülözhető, amely lehet fejlámpa vagy kézilámpa, de jó fényerővel, erős szerkezettel és hosszú élettartammal. A tábori főzés is fontos része a bushcraftnak, itt is elég vegyesek a szokások, vélemények. Én a hordozható grillrácsot kedvelem, amit a tűz fölé állíthatok, és tehetek rá magában sütnivalót, vagy rárakhatok kempingserpenyőt, -edényeket. Vannak, akik kisebb, két-három literes bográcsot használnak, vagy sok részből álló tábori edénykészletet, ez már egyéni döntés kérdése.

A szokásos életmentő fólia, elsősegélykészlet, esőkabát mellett a vízhatlan és vihargyufa, tartalék ponyva, tartalék lámpa, elem, többcélú bioszappan és kézfertőtlenítő is jól jöhet, így ezeknek is helyet kell kapniuk a hátizsákban. Kezdőként nem érdemes az extrém bushcraftosokat utánozni, ők általában többévnyi vadkempingezés, katonai vagy hegymászómúlt után kezdtek bele, és utána is sok-sok időt töltöttek gyakorlással, a módszerek fejlesztésével. Itt is a fokozatosság és a türelmes tanulás elve a leghasznosabb, amit a kezdő túlélő megfogadhat.

Címlapfotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.