Túlélés a természetben, avagy mi az a bushcraft

A mostani, kora őszi időben kiváló kikapcsolódást nyújthat a már hazánkban is ismert bushcraft, vagyis az olyan vadkempingezés, melynek során minél kevesebb eszközzel, felszereléssel oldják meg a táborozást, a természetjárást.

A természetjárás, vadkempingezés ismét egyre népszerűbb, és már itthon is kezd elterjedni a bushcraft, azaz a túlélés módszerei, ismeretei a természetben. A lényege, hogy a komfortzónát elhagyva minél kevesebb és egyszerűbb eszközzel, felszereléssel oldjuk meg a táborozást. A készen kapható, gyorsan felállítható sátrak itt nem gyakoriak, a gázfőzőt pedig szentségtörésnek tartják, a keményvonalasak pedig még a gyufát is.

Kész sátor helyett általában ponyvasátrat használnak vagy menedéket építenek, az ügyesebbek kilenc–tizenkét négyzetméteres – akár viharálló – alvóhelyet készítenek ponyva, némi zsinór és faág felhasználásával. A tűzgyújtást sokan szikravetővel és magnéziumrúddal oldják meg, papír helyett pedig levelet, vékony faháncsot gyújtósnak.

Ha valaki szeretné elkezdeni ezt a fajta kempingezést, előtte nem árt a megfelelő alapismereteket megszerezni. Érdemes megtanulni a leggyakoribb csomózási technikákat, a különböző tűzrakási módokat, hogy szükség esetén akár egész éjjel égő, úgynevezett lassú tüzet is készíthessen.

A különböző ponyvasátrak, vegyes és famenedékek elkészítését is gyakorolni kell, mielőtt nekivágunk a vadonnak. A megfelelő táborhely kiválasztásának, a tűzrakóhely kialakításának, elhelyezésének alapelveivel is jó tisztában lenni, és még sok apró praktikát hasznos elsajátítani, hogy gond nélkül élvezhessük a szabad ég alatti pihenést.

A bushcraft alapvetően kevés eszközt használ, de annak a kevésnek jónak kell lennie. Legfontosabb a kés, egy vagy több jó darab nélkül nem érdemes elindulni. Sokan egyetlen többfunkciós kést visznek magukkal, de ezek általában nagyon drágák. A másik gyakori megoldás a két eszköz használata, egy kisebb zsebkés a finom munkákhoz, és egy nagyobb, esetleg tábori balta a durvább vágáshoz, hasításhoz. A jó lámpa sem nélkülözhető, amely lehet fejlámpa vagy kézilámpa, de jó fényerővel, erős szerkezettel és hosszú élettartammal. A tábori főzés is fontos része a bushcraftnak, itt is elég vegyesek a szokások, vélemények. Én a hordozható grillrácsot kedvelem, amit a tűz fölé állíthatok, és tehetek rá magában sütnivalót, vagy rárakhatok kempingserpenyőt, -edényeket. Vannak, akik kisebb, két-három literes bográcsot használnak, vagy sok részből álló tábori edénykészletet, ez már egyéni döntés kérdése.

A szokásos életmentő fólia, elsősegélykészlet, esőkabát mellett a vízhatlan és vihargyufa, tartalék ponyva, tartalék lámpa, elem, többcélú bioszappan és kézfertőtlenítő is jól jöhet, így ezeknek is helyet kell kapniuk a hátizsákban. Kezdőként nem érdemes az extrém bushcraftosokat utánozni, ők általában többévnyi vadkempingezés, katonai vagy hegymászómúlt után kezdtek bele, és utána is sok-sok időt töltöttek gyakorlással, a módszerek fejlesztésével. Itt is a fokozatosság és a türelmes tanulás elve a leghasznosabb, amit a kezdő túlélő megfogadhat.

Címlapfotó: Getty Images

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben
Athén–Spárta: Gáspár Péter a top tízbe vágyik

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.