Bevezetés a Kéktúrába – gyermekeknek

Habár népszerűsége nem vetekedhet az Országos Kéktúráéval, a Magyar Természetjáró-szövetség kifejezetten gyermekeknek is kijelölt egy túraútvonalat. A teljesítéshez 9 tájegységen összesen 300 kilométert kell megtenni.

Az Országos Kéktúrát a természetjárás kedvelőinek biztosan nem kell bemutatni. A Magyarország északi tájain végighaladó, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút hossza 1168 kilométer, szintemelkedése 31 520 méter. Legelső útvonalterve még 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára készült el, a jelenlegi változat ennél több mint 250 kilométerrel hosszabb. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy a pecsételőpontok gyűjtésével teljesíthető kihívásnak létezik egy gyermekeknek kijelölt változata is.

Fénykép: mtsz.org

A Gyermek Kéktúrával (GYKT) a Magyar Természetjáró-szövetség a 6–14 éves korosztályt célozta meg, részben azért, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedjenek a túrázással, jó esetben meg is szeressék. A teljesítendő távolság mintegy 300 kilométer, amire az alábbi tájegységekben nyílik lehetőség: Kőszeg–Kemeneshát, Balaton-felvidék, Bakony, Vértes–Gerecse, Pilis–Budai-hegység, Börzsöny–Cserhát, Mátra, Bükk–Aggteleki-hegység, Cserehát–Zempléni-hegység.

Ha a GYKT résztvevői egy-egy tájegységen belül legalább 50 km-t tettek meg, teljesítményükért elnyerhetik a Gyermek Kéktúra tájegységi jel­vényt. Ha a végigjárt útvonalak hossza eléri a 300 km-t, nevezettek kiérdemlik a GYKT-jelvényt is. Csoportok szervezése és vezetése címén 6 fiatal kísérőjeként egy-egy felnőtt is megkaphatja a fenti jelvényeket.

A Gyermek Kéktúrával kapcsolatban a Magyar Természetjáró-szövetség weboldalán találni bővebb információkat, míg az Országos Kéktúrának saját honlapja van, amelyen minden információ és az útvonallal kapcsolatos esetleges változás megtalálható.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Esős időjárásban is szárazon
Munkamániás volt, munkamániás lett
Bulihangulat és plusz két tonna víz
Nemcsak napozni lehet a parton, edzeni is
„Kellett a siker az önbizalmamnak”

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.