Fa Book, a magyar fahatározó alkalmazás

A szeptemberi adatbázisfrisítésen átesett applikáció immár 111 fa- és cserjefajt, illetve fajcsoportot tartalmaz, segítségével könnyen azonosíthatjuk, mivel is állunk szemben.

Aki többedmagával kirándul az erdőben – különösen, ha a társaságba kisgyerek is tartozik – biztosan megkapta már azt a kérdést: „Ez milyen fa?”

A kérdésre néha egyszerű válaszolni, van amikor nem annyira. Utóbbi esetben lehet segítségünkra az Országos Erdészeti Egyesület megbízásából fejlesztett Fa Book interaktív fahatározó alkalmazás, amelyet Android vagy iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra ingyenesen le lehet tölteni, és akár internetkapcsolat nélkül is lehet használni.

Az alkalmazás a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosításában nyújt segítséget,

anyaga a szeptember közepén megtörtént frissítés során 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulás leírásával bővült. A fajok képállományának többségét rügy-, kéreg- és habitusfotókkal egészítették ki, ami segíti a növényhatározást.

Az applikáció elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás, amelynek során egyszerű ikonok segítik a beazonosítás folyamatát. A növények ismérvei alapján tudjuk szűkíteni a potenciális fajok listáját, minden helyes lépésünkkel közelebb kerülünk a meghatározandó fajhoz, s végül a fotók segítik az azonosítást.

Több módon is megtalálhatjuk az alkalmazásban a keresett fát vagy cserjét

Az alkalmazást leginkább kétféle módon lehet használni. Egyrészt a látott növény jellemzői alapján szűkíthetjük a találatokat, ameddig meg nem találjuk, amit keresünk. Másrészt a keresősávba begépelhetjük annak a fának vagy cserjének a nevét, amelyről többet szeretnénk megtudni, és a kapott információk alapján könnyen azonosíthatjuk az erdőben. Így például, ha szedret vagy szelídgesztenyét keresünk, az alkalmazás segítségével előzetesen informálódhatunk, és biztosan nem tévesztünk célt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.