Hawaii tiltott lépcsői a mennyekbe

A második világháborúban az amerikaiak katonai célokkal vágtak ösvényt O'ahu sziget hegyein, amely később is megmaradt. A látványos útvonal népszerű a turisták körében, pedig teljesítése magas pénzbüntetéssel jár.

Haiku Stairs, Stairway to Heaven, Lépcső a mennyekbe. Mindegyik ugyanazt a hawaii O’ahu szigetén található magaslati túraútvonalat takarja, amelyről pazar kilátás nyílik a környékre, és amelynek teljesítése akár 1000 dolláros pénzbírsággal is járhat. Hogy miért vállalják mégis a kockázatot turisták tömegei? Az alábbi videóból minden kiderül:

A Haiku Stairs útvonal 3922 lépés hosszan vezet át az Oahu Ko’olau-hegységen. Kialakítása a második világháborúra datálható, 1942-1943-ban amerikai katonák a rádiójelek hatékony továbbítása miatt építettek ki bázist a hegyvonulaton. A főként fából készült létrák darabjai néhol a mai napig láthatóak a ráépített fémszerkezetek és -rámpák alatt.

A béke beköszöntével az útvonalat a turisták vették használatba, egészen 1987-ig, amikor vandalizmus miatt lezárták az útvonalat.

A mennybe vezető lépcsősort azóta illegálisan lehet végigjárni, sokan ennek ellenére megpróbálkoznak vele. Csak 2014-ben hat embert tartóztattak le, és 135-öt vontak felelősségre azért, mert túráztak az útvonalon. Tragédia is történt. A meredek, tériszonyosoknak nem ajánlott terepen a zenész és komédiás Fritz Hasenpusch 42 évesen szívrohamban elhunyt. S hogy mi lesz a Haiku Stairs sorsa?

A legfrissebb hírek szerint Honolulu városa hajlik rá, hogy a közeljövőben megnyissa a turisták előtt.

„A Haiku Stairs a világ egyik leglátványosabb túraútvonala. Mindent megteszünk azért, hogy ezt a gyöngyszemet megmentsük az enyészettől. A város addig is biztosítja, hogy a környéken lakóknak minél kevesebb kellemetlensége származzon az illegális turizmus miatt” – foglalt állást az ügyben Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere a kitw.com oldalán.

Nyitókép: By Jstan2000 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57330719

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.