Indul a jelentkezés a vándortáborokra

A tavalyi jelentkezők másfélszeresét, 15 ezer gyereket várnak az idei vándortáborokban, amelyeket négy kategóriában – gyalogos, kerékpáros, vízi és zarándok – hirdettek meg.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos online sajtótájékoztatón elmondta, hogy amíg tavaly 24, idén már 31 útvonal várja a felső tagozatos és középiskolás gyereket, akik nyáron vándortábor formájában fedezhetik fel Magyarország tájait.

Az egyhetes nyári táborokra január 25-én reggel 6 órától lehet jelentkezni, az első vándortáborok június 16-án indulnak, a részvételi díj 28 ezer forint.

A 31 útvonalból 11 gyalogos, 10 kerékpáros, 9 vízi és 3 zarándok vándortábor, amelyek közül kettő közös lesz: a Körösök völgyében található az egyik, amely a kerékpáros és a vízi vándortáborozók közös útvonala, és a Mura mentén található a másik, amelynek egy része gyalogos, egy része pedig vízi vándortábor.

A kormánybiztos megjegyezte, idén is arra törekszenek, hogy a gyerekek számára a vándortáborokban eltöltött egy hét legyen az év legzöldebb hete, így odafigyelnek a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra, például, hogy a gyerekek minél kevesebb műanyagot használjanak.

Révész Máriusz felidézte, tavaly a koronavírus-járvány miatt nehéz volt a táborokat megszervezni, hiszen május végén még nem tudták, hogy június közepén a táborok elindulhatnak-e, ezért többen vissza is mondták a jelentkezést, így végül körülbelül 10 ezer gyerek vett részt 2020-ban a programban.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára szerint a gyalogos vándortáborok közül a Bakonyban, a Mecsekben és a Börzsönyben található útvonalak a legnépszerűbbek.

Idén is készülhetnek a diákok a gyalogos vándortáborra (Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország)

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) vándortábor-projektvezetője kifejtette, hogy a kerékpáros útvonalaknál a Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb, idén pedig arra számít, hogy a Gerecse, Vértes, Velencei-tó környékén futó útvonalakra is sokan jelentkeznek.

Storcz Botond, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) szakágvezetője a vízi vándortáborok népszerű helyszínei közül a Szigetközt említette.

Kiss István Didák, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak irodavezetője elmondta, a zarándok vándortáborokba a katolikus vallású diákok mellett más felekezetű diákok is jelentkezhetnek.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már ötödik alkalommal szervezi meg a vándortáborokat, partnerségben az OEE-vel, a Maketusszal, az MKKSZ-szel, valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak irodájával.

A vízi táborok is minden évben népszerűek (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)

(Felső kép: Unger Tamás/Vas Népe)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.