Petíció az eltűnt túrázó kereséséért

Sam Dubal, az University of Washington egyetemi adjunktusa eltűnését október 12-én jelentették be, miután nem tért vissza a Mount Rainier Nemzeti Parkban tett kirándulásáról. Családja aláírásokat gyűjt a keresés folytatásáért.

Amíg Magyarországon a túrázás meglehetősen veszélytelen szabadidős tevékenység, az Egyesült Államok hegységeiben alapos rákészülés ellenére sem feltétlenül ajánlatos egyedül útra kelni. A terepviszonyok, az időjárás változékonysága, egy esetleges baleset, az erdőkben élő vadállatok mind kemény erőpróba elé állíthatják az embert, különösen akkor, ha esetleg megsérül, és bármilyen oknál fogva segítséget sem tud kérni.

Valami hasonló történhetett Sam Duballal, az University of Washingtom 33 éves egyetemi adjunktusával, aki október 9-én indult a Mount Rainier Nemzeti Park felfedezésére, ahonnan a rá következő nap kellett volna visszatérnie a kiindulóhelyére. Eltűnését október 12-én jelentették be, miután nem ért haza, mentőcsapatok azóta próbálnak a nyomára bukkanni. A keresés első kilenc napjában a Nemzeti Park vadőrei, önkéntesek és hivatásos mentők keresték földön és a levegőből, de részben a rossz időjárási körülmények miatt nem bukkantak a nyomára.

A kutatást hivatalból hamarosan fel kell függeszteni, ezért a férfi családja petíciót indított, hogy még legalább 72 órán keresztül folytatódjon.

„Nem tudjuk elviselni a gondolatát, hogy valahol az erdőben küzd a túlélésért, ezért szeretnénk, ha a keresőcsapatok a javuló időjárási körülmények között tovább folytatnák a keresést azokon a területeken, amelyeket eddig nem tudtam átnézni – mondta a CNN-nek Dena Dubal, a férfi testvére. – A helikopteres mentők a szárazföldi egységekhez hasonlóan nem találtak holttestet, ezért bízunk a legjobbakban. Sam jó felszereléssel indult útnak, tapasztalt túrázónak számít, ezért nagyon bízunk benne, hogy még életben van, és csak a segítség megérkezésére vár.”

Az Egyesült Államokban sajnos nem ritka, hogy túrázók eltűnését jelentik be. Az Outside magazin 2018-as felmérése szerint 1600 főre tehető azok száma, akiket eddig valaha bejelentettek, de nem találtak/nem találnak meg. Az eltűnések első számú okaként azt tartják nyilván, hogy a túrázók letérnek a kijelölt túraútvonalakról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.