Rossz idő elől a föld alá

Magyarország híres barlangjairól, némelyikben csodás cseppkövek között sétálhatunk, de van, ahol csónakázhatunk vagy fürödhetünk is.

A nyári forróság ellen rengeteg módon védekezhetünk, az egyik, ha megnézzük, mit rejt a föld mélye. Hazánk gazdag különféle természeti képződményekben, köztük barlangokban is, amelyek jó részét családdal is kényelmesen bejárhatjuk, mindenféle speciális felszerelés nélkül. Lássuk, mely helyeket érdemes felkeresni.

Abaligeti-barlang – A Mecsek leghosszabb patakos barlangja, amely csaknem 470 méter hosszan vezetett túra keretében látogatható, ami a teljes hossz csaknem negyede. Belül cseppkövekben gazdag, kisebb tó is található benne. Az ezredfordulón gyógybarlanggá nyilvánították, levegője a légúti betegségekben szenvedők gyógyulását segíti.

Tapolcai-tavasbarlang – Hazánk negyedik leghosszabb barlangrendszere, amelynek egy része kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével, kutatócsapattal és elektromos lámpával látogatható. Természetesen a közönség számára megnyitott rész is izgalmas, meglehetősen ritka ugyanis az olyan barlang, amelyet csónakból tekinthetünk meg. A látogatható szakaszon a víz mélységétől sem kell tartani, így gyerekekkel is remek kikapcsolódás.

Miskolctapolcai Barlangfürdő – Egész évben látogatható gyógyvizes barlang, amely az ízületi betegségekben szenvedők számára különösen ideális. A fürdőhelyet már a 18. században elkezdték kiépíteni, és ugyan volt időszak, amikor elhanyagolták, az utóbbi évtizedekben folyamatos fejlődésen ment keresztül. Harmincfokos vízhőmérséklete talán nem sokkal alacsonyabb, mint amit nyáron a barlangon kívül tapasztalhatunk, mégis sokkal jobban érezhetjük magunkat benne.

Baradla-barlang – Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Magyarország legrégebben kutatott, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Feltárt hossza meghaladja a huszonöt kilométert, átnyúlik Szlovákiába is. Népszerűségének oka, hogy páratlanul látványos cseppkövek alkotják, némelyiknek olyan nevet adtak, mint Ganümédész-kút, de van itt Sárkányfej is. A barlangba csak kísérő társaságában léphetünk be, rövid- és középtávú túrán vehetünk részt, de van olyan is, amelyik kifejezetten kisgyerekes családok és iskolás/óvodás csoportok számára lett kialakítva.

Csodabogyós-barlang – A Tapolcai tavasbarlanghoz hasonlóan ez is ideális célpont lehet a Balatonnál nyaralóknak, akár össze is lehet kötni a kettőt. Balatonedericsnél, a Keszthelyi-hegység keleti pereménél található, nevét a bejárat mellett is megtalálható csodabogyónak nevezett cserjéről kapta. Látogatása tíz éves kor alatt nem lehetséges, illetve klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, mivel ide csak overallban lehet belépni, és néhol bizony kúszni-mászni is kell. Sokan a barlangjárás technikájának elsajátítására használják.

Szent István-barlang – A Bükki Nemzeti Parkban, a Szinva patak völgyében nyílik, legmélyebb részét egyszerűen csak úgy nevezik: Pokol. A huszadik században fedezték fel, a hagyomány szerint egy kutya beleesett egy üregbe, és a kiszabadítása során bukkantak rá. Levegője különösen tiszta, ezért gyógybarlangként működik, allergiások előszeretettel látogatják. Csodás cseppköveket tekinthetünk meg benne.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 júliusában.)

Fotó: Wikipedia

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.